2023. február 22., 08:52

Az államfői öngóltól a csendes Szoroskőig – megjelent a Magyar7 nyolcadik száma

Legfrissebb számunk vezércikkében azt írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly, hogy az utóbbi időben olyan véletlenek történnek, amelyek mintha összefüggenének, s valamennyi célpontja Magyarország. Ilyen az, hogy az USA ENSZ nagykövete a világ nyilvánossága előtt összekeveri Stockholmot Budapesttel, majd nem tisztázza a dolgokat. Külföldi radikális fiatalok Budapesten civileket vernek, majd egy jó ideje kisfiúkkal szórakozó pedagógiai asszisztens éppen most vall színt, és nem mellesleg mindenkit megfenyeget, aki esetleg feljelentené…

magyar7_0087_het_2023
Fotó: ma7

A múlt héten az első tavaszias napsugarakkal a választási kampány is felpörgött Szlovákiában. A bukott kormány legnagyobb pártjának elnöke, ahogy az várható volt, ígéretcunamival feledtetné a személye által meghatározott kabinetek botladozásait, írja heti politikai összefoglalójában Kolek Zsolt. Matovič számára hab a tortán, hogy a népboldogító ötlerohamára reagáló Zuzana Čaputová méretes öngólt rúgott.

magyar7
Fotó:  ma7

Legfrissebb számunk külpolitikai rovatában összefoglaltuk Orbán Viktor évértékelőjét Ideje, hogy egyesítsük Hunniát és Pannóniát címmel.

Az árnyalt gondolkodás fontosságára hívja fel a figyelmet Demkó Attila a ma7 médiacsalád Konzervatív esték legújabb előadásán, Dunaszerdahelyen.

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjével az orosz–ukrán háború okairól és okozatairól, oroszokról és ukránokról, valamint arról beszélgettünk, miért veszthet rajta a Nyugat, ha túlságosan legyengítik Putyin rezsimjét. Lapunkban is közöljük a beszélgetés rövidített változatát, amelynek címe: Ne érjük be az egyszerű magyarázatokkal! Demkó Attila ugyanis arra figyelmeztet, hogy egy háborúban a legritkább esetben csapnak össze a jók és a rosszak, kivéve a mozivásznon.

interjú
Fotó:  ma7

A szlovák állam és a családok pénzügyi helyzete finoman fogalmazva nem ideális. Ha az állam idei költségvetését vesszük, vagy akár a háztartások eladósodottságát, a számok azt mutatják, hogy a jövőben egyre nehezebb lesz a szlovákiai életszínvonalat növekedési pályán tartani. Azon a pályán, amelyre a statisztikai adatok szerint a legutóbbi gazdasági válságot követően léptünk. Rajkovics Péter: Egyre nagyobb adósságokkal.

Jön a tavasz, „kezdhetnek” az őstermelők… Az őstermelők a mezőgazdasági szegmens valószínűleg legkevésbé tőkeerős, de legnagyobb létszámú szereplői.

Ők azok, akik a háztáji gazdaságban megtermelt javak „kis mennyiségét” bocsátják áruba. Akik gazdálkodók (samostatne hospodáriaci rolník – SHR), azok számára nincs felső korlátja az értékesíthető mezőgazdasági termékeknek. Az őstermelők esetében azonban feltétel, hogy az eladott növényi és állati eredetű élelmiszerek saját termelésből származzanak. További részleteket tudhatnak meg Kocur László cikkéből.

magyar7
Fotó:  ma7

 

Szlovákia Kulturális Minisztériuma februárban közzétette „A Szlovák Köztársaság kultúrájának és kreatív iparának stratégiája 2030-ig” című dokumentumát, kezdi A kultúra stratégiája és a stratégia kulturálatlansága című írását Somogyi Szilárd.

A minisztérium kétségkívül nagyot alkotott, legalábbis a szó elsődleges értelmében, hiszen a kiadott anyag 236 oldalon keresztül tárgyalja, milyen irányba és milyen módon kellene Szlovákiában fejlődnie az államilag támogatott és ellenőrzött kultúrának, illetve kreatív iparnak. Ne feledjük ugyanis, hogy bár kultúrkörökben illik kerülni a piszkos anyagiak kérdését, az állam jelenléte ezen a területen is főképpen – bár nem kizárólag – a javak elosztását jelenti. Szlovákia ebből a szempontból specifikus, hiszen kulturális minisztériuma nemcsak anyagi javakat, hanem közösségi jogokat is oszt és felügyel, gondoljunk csak például a nyelvrendőrség mindmáig tartó működésére. 

Elment hát ő is. A mesének vége szakadt. Koncsol László fogta azt a bizonyos bartóki bőröndöt (amelyben szerencsénkre – vagy látszólag – kevés kézirat maradt), és itthagyott minket. Kövesdi Károly: Koncsol László a túlsó parton

magyar7
Fotó:  ma7

A Leporolt históriák rovatban, Lacza Tihamér tollából arról olvashatnak, hogy miért is volt önző ember Ballagi Aladár történész. Száraz Dénes pedig jegyzetében azon elmélkedik, hogy farsang farka után a böjtölés milyen hosszúra nyúlik majd?

A Bódva völgyéből elhurcolt emberek sorsáról írt Jacsman János: Szilasiak a nuzali gulagban. A zempléni és az ungi régióban már 1944 végén megkezdődött a németek és magyarok elhurcolása, amely 1945 februárjában a Bódva völgyében folytatódott. A következő írás 64 fiatal és középkorú szilasi férfi, köztük a szerző édesapjának a szomorú történetét dolgozza fel. 

Csendbe burkolózott Szoroskő. Közel három évvel ezelőtt a közlekedésügyi miniszter arról beszélt, 2023-ban már munkagépek dolgozhatnak az R2-es gyorsforgalmi út Rozsnyó és Szádalmás közötti, a Szoroskő-alagutat is magába foglaló szakaszán. Ennek ellenére nagy a csend.

A közlekedési helyzet azonban romlani fog a következőkben, hiszen több nagy beruházás érkezik Kassa környékére, köztük Kassamindszenten a Volvo épít autógyárat, Makranc közelében pedig egy közel 450 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai központ létesül, amelyben a tervek szerint évi 500 ezer tonna árut fogadnak és szállítanak majd tovább. Az érintett települések polgármesterei azonban nem hagyják magukat – írja Tájaink rovatunk első cikkében Fábián Gergely.

magyar7
Fotó:  ma7

 

Egymás jobb megismerése és megértése a célja az Európa Kulturális Fővárosa projektnek. Magyarországon Pécs után Veszprém és a Bakony–Balaton régió is elnyerte a címet, amelyet a Covid miatt 2021-ről átütemezett erdélyi Temesvárral és a görögországi Elefszínával együtt „visel majd” 2023-ban. Rendhagyó módon Veszprém nem egyedüli városként, hanem a Bakony–Balaton régió 116 településével közösen nyerte el a rendezés jogát, ami kivételes lehetőségeket nyit meg a térség számára, írja Dunajszky Éva.

Komárom jeles szülöttje és díszpolgára Jókai Mór, akinek az életműve hatalmas kincs az egyetemes magyar irodalom számára. A kettészelt városban sokféleképpen éltetik a Jókai-kultuszt, s intézmények is viselik az író nevét. A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal közösen február 18-án, az író születésének 198. évfordulóján a Kultúrpalota dísztermében 17. alkalommal adta át a Jókai-díjat irodalmi pályázata győztesének. Nagy-Miskó Ildikó számol be az ünnepségről és a díjazottakról.

Február a szerelmesek hónapja, talán azért, mert a legrövidebb – olvasható egy szakállas viccben. Való igaz, igyekezni kellett a hódítással, erre szolgálnak a különféle praktikák. A régi világban őseink is szívesen alkalmazták a misztikus szerelmi mágiákat, amelyeket a néprajz máig megőrzött. De, hogy ezek mennyire voltak hatékonyak, sosem derült ki. Szanyi Mária galántai előadását Szomolai Andrea foglalta össze.

Aki a saját kultúráját ismeri és fontosnak tartja, megtanulhatja tisztelni és fontosnak tartani a másik kultúráját is. A népzene pedig pont egy olyan szegmense a zenei kultúrának, ahol az egészséges nemzetköziség úgy alakul ki, hogy mindenki hozzáteszi a saját világát, tisztában van a sajátosságaival és mindenki látja a különbségeket. Ez gyönyörűséges dolog. Úgy szép a világ, ha színes, és ha a színek nincsenek összemosva. A Pósfa együttes alapítójával, Iván Andrással Lacza Gergely beszélgetett annak kapcsán, hogy a napokban Brüsszelben és Párizsban koncerteztek.

Felvidéken is számos rendezvényt tartottak a Házasság hete programsorozatához kapcsolódóan, Rimaszombatban a Szövetség a Közös Célokért szervezésében. A Rákóczi Szövetség átadta az Első Könyvem című babanaplókat az újszülöttek szüleinek, írja Virsinszky Tamás az Első Könyvem a babanapló című beszámolójában.

Négyesben a Zsákszínházzal a címe Agócs Szvorák Emese írásának. A Zsákszínház él, működik és tervezi a jövőt – hangsúlyozta Mázik István, a társulat vezetője, rendező, aki azt is elárulta, milyen darabbal készülnek az idén.

Légüres térbe kerültek a cigányzenészek a rendszerváltás után. Sok helyen úgy gondolták, egy szintetizátorral helyettesíthetik a lakodalmakon a megszokott, minimum öttagú zenekart, sőt, a hagyományos lakodalmak is eltűntek tájainkról. Amíg a hetvenes-nyolcvanas években még alig volt hét, hogy ne zengett volna a kultúrház vagy egy-egy nagyobb porta udvara a lakodalmas zenétől, mostanában évente egy-két alkalommal csendül fel a magyar nóta. Juhász Dósa János: Alakulóban a Gömöri Cigányzenekar.

Molnár Gabriella az újraéledő szőlész-borász képzésről ír legfrissebb számunkban. A Bodrogköz és Ung-vidék minden alapiskolájának végzős diákja értesülhetett arról, hogy a 2023/24-es tanévtől kezdődően akár a szőlőskei szakközépiskolában újrainduló szőlő- és gyümölcstermesztő szakon is folytathatja tanulmányait.  

Kaszmán Zoltán arról számol be, hogy több beruházásnak köszönhetően energiatakarékos az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskola. Bokor Klára a Vis Vitalis Téli Futás Párkányban című írásában a rendezvény történetéről, kezdeményezőiről és távolabbi céljairól is olvashatunk.

kávézó
Fotó:  ma7
Kráz László telekommunikációs szakértővel, mobiltelefonokkal kapcsolatos javaslataival, tanácsaival ezután havonta találkozhatnak. Az első mobilkereskedő hálózat a Csallóközben című írásban arról is olvashatnak, hogy mire jó az okostelefon, hogyan kell választani telefont, és miért jó szeretni a telefonodat.

A bánsági szurdokok paradicsomába kalauzol a Hazajáróban Kenyeres Oszkár.

Az Íz-lelőben megtalálják a bolognai vörös lencse ragu és a négyrétegű citromtorta receptjét és fotóját Szabó B. Csilla konyhájából.

Vas Gyula a Volvo C40 Recharge Twin Pro autót tesztelte, amely kétszer 204 elektromos lóerő. Amilyen erős, olyan drága is…

A szlovák legenda érem nélkül maradt. Petra Vlhová síző idei teljesítményéről, a magyar férfi kosárlabda-válogatott esélyeiről, és arról olvashatnak Szurkoló rovatunkban, hogy van-e esélyük az orosz sportolóknak a párizsi olimpián szerepelni.

szurkoló
Fotó:  ma7

Magyar szentek szobrai láthatók a kassai Szent Erzsébet-székesegyház kettős kapuját elválasztó pilléren: a templom védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet, felette liliomos címerpajzsot tartó két angyal látható. A kapu oldalfülkéiben, a domborművekkel díszített mennyezet alatt Szent Imre, Szent István, Szent László és Szent István sógora, Szent Henrik látható.

A Magyar7-ben ezúttal is megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Legyen lapunk rendszeres olvasója!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.