2023. szeptember 18., 14:33

Macháza polgármestere: Sme na Slovensku

Szürreális jelenetek játszódtak le a múlt hétvégi, macházai falunapon, ahol tavaly októberben – miután a majd harminc évig irányító Lániková Ľudmiľa nem mérettette meg magát újra – a falu lakosai új polgármestert választottak, mégpedig a túrócszentmártoni Baka Ľubomírt.

Macháza polgármesteri hivatal
Fotó: Macháza Facebook-oldala

Macházán a lakosoknak már csak egyharmada magyar, ami annak is köszönhető, hogy a 20. században morva családokat telepítettek a faluba. Ennek ellenére az előző polgármester vezetése alatt nem voltak nemzetiségi ellentétek a faluban, hiszen a falu régebbi lakosai kölcsönösen tisztelték egymást.

Az új polgármester megválásztása után valami megváltozott

A lakosok elmondása szerint a fiatal polgármester sok mindent megígért a választások előtt, ezért a falu több régi lakosa is segítette a kampányát, és támogatta őt, de mint az utóbbi időben kiderült, nagyon félreismerték. Az eltelt időszakban több olyan intézkedést is meghozott önkényesen, melyeket azóta az ügyészség megtámadott. Sokan arra panaszkodnak, hogy szinte semmit sem tesz a faluért, nem segíti a lakosokat, kifogásokat keres, ha valamit meg kellene oldani.

Viszont ami a mostani falunapon történt, az mindenkinél kiverte a biztosítékot. Elérkezett ugyanis a falunap ünnepélyes megnyitásának, és a polgármester köszöntőjének ideje, viszont miután elhangzott a szlovák verzió, nem történt semmi, pedig mindenki azt várta, hogy ahogy mindig, most ismertetik a programot magyarul.
Vártam, hogy a falu alkalmazottja elindul a polgármesterhez, mert ő elkészítette a magyar szöveget, és úgy volt, hogy felolvassa. De nem történt semmi. Kerestem a szememmel, de nem volt sehol. Kérdeztem a polgármestertől, hogy hol van, de ő azt mondta, hogy nem tudja“

– kezdte beszámolóját Sanyi, macházai lakos, aki április óta az önkormányzat alkalmazottja.

Én is már évek óta dolgozom a macházaiakért, rendezvényeket szervezünk, sportolunk, takarítunk, füvet nyírunk, ha kell saját pénzt teszünk az egyes akciókba, ha kell, összedobunk.

S mivel a polgármester tudja, hogy aktív vagyok a faluban, megkért, hogy segítsek megszervezni a falunapot, így ott voltam akkor is, amikor egy helyi lakos, Magdi néni odament a polgármesterhez, s láthatóan számon kérte, miért nem hangzott el a köszöntő magyarul“ – folytatta, majd hozzátette, hogy mikor megtudta, hogy a falu első embere mit mondott az őt kérdőre vonó hölgynek, elhatározta, hogy ezt nem hagyja annyiban. Ezért döntött úgy, hogy elmondja, mi történt.

Sme na Slovensku
Miután a befejezte a köszöntőjét, s hiába vártam annak magyar verzióját, odasétáltam a sátorhoz, ahol állt, és megkérdeztem tőle, hogy miért csak szlovákul köszöntötte vendégeket, amire ő láthatóan idegesen csak annyit mondott: Sme na Slovensku (Szlovákiában élünk)“

– mesélte a falunapon tapasztalt megdöbbentő élményeit Sátor Érsek Magda, aki a válaszon megdöbbenve csak annyit mondott a polgármesternek, hogy inkább ezt már nem szeretné kommentálni, s odébb állt.

Szerkesztőségünknek nyilatkozott a falu alkalmazottja is, aki magyarul is elkészítette a szöveget.

Elkészítettem a megnyitó szövegét, kétnyelvűen, szlovákul és magyarul is. Régi polgármester asszonynak ezzel kapcsolatban soha nem volt semmi kifogása , pedig cseh nemzetiségű.  Ki is nyomtattam, s mondtam a polgármesternek, hogy ő mondja el szlovákul, én pedig utána felolvasom magyarul.

De ő erre azt válaszolta, hogy én ne mondjam, ez az ő beszéde, és nem fogja felolvasni amit megírtam, elmondja saját szavaival a bevezető szöveget. Bevallom, eléggé megdöbbentem, de az is igaz, hogy nem ez volt az első ilyen eset, hiszen mikor a falunapra készültek a plakátok, akkor figyelmeztettem, hogy azokon magyarul is fel kellene tüntetni az információkat, de ő arra azt mondta, hogy: „Sme na Slovensku.“ (Szlovákiában élünk).  Pedig  felhívtam már párszor a figyelmét arra, hogy szavazói, választói közt magyarok is voltak, ő képviseli a szlovákot, magyart, csehet, mivel a lakosság több nemzetiségből tevődik össze“ – nyilatkozta Szarvas Gabriella, aki a falu könyvelője, bérelszámolója és adminisztratív munkása is egyben.

Azokat a magyar pi*aságokat már ne játszd

De itt még nem volt vége a történetnek. Folyamatosan zajlottak a programok, s mikor jött az este, az kezdte zavarni a tavaly megválasztott polgármester fülét, hogy a DJ, aki szintén Sanyi volt, magyar dalokat is játszik.

Egy idő után többször is megjelent a sátrunknál. Szó szerint járkált utánunk, hogy milyen zenét tegyünk be. Pontosabban, hogy milyet ne. Ahogy telt az idő, s ahogy az elfogyasztott alkoholmennyiség miatt bátrabb lett a a polgármester és a társasága, szó szerint kezdték mondogatni, hogy fejezzem be a magyar zenék játszását“

– mondta Sanyi, aki a délutáni incidens óta próbálta magát visszafogni, hogy ne legyen közte és a polgármester között nézeteltérés.

A végén aztán odajött egy személy a polgármester baráti köréből, s szó szerint azt mondta neki, hogy „Tie maďarské pi*oviny už nepúštaj! (Azokat a magyar pi*aságokat már ne játszd)“.

Ekkor már én is visszaszóltam, hogy azt játszok, amit jónak látok, és senki se mondja meg, hogy én  saját technikámmal milyen zenét teszek be.“

De nem csak ebben a cikkben megszólalók szerint tarthatatlan a helyzet Macházán, hiszen a lakosok nagy része elégedetlen a polgármesterrel, akinek a falunapon tanúsított viselkedése lehet az utolsó csepp a pohárban.

Az háborít fel elsősorban, amit többen is kifogásolunk, hogy egyszerűen nem hajlandó tenni a faluért, vagy pedig ha valami történik is a faluban, mert azt mások megszervezik helyette, akkor más tollával ékeskedik, s úgy állítja be, hogy az az ő érdeme.

De legjobban engem is ez a mostani helyzet idegesített fel. Személy szerint 40 éve élek a faluban, hisz gyakorlatilag beleszülettem ebbe a magyar-morva-szlovák közegbe, mely helyzet teljesen normális a számunkra. Soha nem volt itt senkivel semmi gond, mindenki tisztelte a másikat, s elfogadta, ki milyen nyelven beszél. Ezért nem tudom, hogy mit akar ezzel elérni a polgármester, hogy azt mondja, ne hangozzon el semmi magyarul. Az őszi választások előtt a gond nélküli együttélést szorgalmazta, s az előző polgármester utódaként tüntette fel magát, s emiatt is szavaztak rá, mert azt gondolták, hogy folytatni fogja azt a munkát, amit az előző polgármester majd harminc évig végzett. De már tudjuk, hogy nem lehet neki hinni, mert mindenkinek mást mond. Egyszerűen nem a hivatalba való, s nem hiszem, hogy tudna annyit változtatni a hozzáállasán, hogy az elfogadható legyen a jövőre nézve. S szerintem nem is akar. Jól bizonyítja mindezt az, ami most a falunapon történt“ – mondja Végh Gyula, a falu önkormányzati képviselője, aki tősgyökeres macházai lakos, s aki szerkesztőségünket először megkereste ezügyben.

Hogyan tovább?
S hogy hogyan tovább? Azt még nem tudjuk. Az első lépés az, hogy minél többen megtudják, hogy mi történt nálunk, s hogy a többi faluban ebből tanuljanak: ha az adott közösség olyan embert választ meg, akinek már nincs semmi kapcsolata a településsel, nem jelent neki semmit, nem érzi, hogy küldetése van vele kapcsolatban, akkor úgy járhat, mint mi, macházaiak“

– fejezte a be a macházai képviselő, aki több olyan dolgot mesélt el a polgármesterrel kapcsolatban, amit most jobbnak tartunk nem közölni ebben a cikkben. Viszont egy dolgot Gyula kérte, hogy említsünk meg. A polgármestert nemcsak, hogy nem érdekli a falu, de azt sem tudja, hogy mi micsoda, hiszen a Hétfajdalmú Szűzanya tiszteletére felszentelt kis kápolnára azt a feliratot tette ki idén, hogy Dom Smútku. Tehát magyarul halottasház. Gyula többször kérte, hogy változtassa meg, mert ez méltatlan az egész közösségre nézve. Sajnos máig nem történt semmi.

Szerkesztőségünk szombaton 14:05-kor megszólította a polgármestert is, akinek fel is tettük a kérdéseinket. A polgármester válaszában azt írta, hogy ezekre a hazugságokra nem fog reagálni, de ha akarjuk, élőben, ad interjút, és elmagyaráz mindent. Mi jeleztük, hogy nem szükséges a személyes találkozás, e-mailben vagy telefonon is megoldható, továbbá azt, hogy négy macházai személy állításai állnak az övéivel szemben, ráadásul ezek az elmondásuk szerint az ő szavazói voltak legutóbb.

Végül beelegyezett, hogy válaszol, így megvártuk azokat, melyek hétfőn érkeztek be:

1. Miért nem akarta, hogy a beszéde magyarul is elhangozzon a falunap megnyitóján?

Nem igaz, hogy nem akartam, hogy a beszédem magyarul is elhangozzon. Sajnos ezt a nyelvet nem beszélem, a saját beszédemkor pedig rögtönöztem, és nem írtam le, így nem adhattam oda a kompetens személynek lefordítani. (A kolleganő megírt ugyan egy beszédet, de azzal nem tudtam azonosulni.) Egy hölgy oda is jött hozzám a beszéd után, aki szembesített is azzal, miért  nem hangzott el a beszéd magyarul, mire én elnézést kértem tőle, s jeleztem, hogy a jövőben figyelni fogok erre. Ez volt az első falunap a falu történetében, és nem is vártam, hogy zavartalanul fog lezajlani. Mindannyian a saját hibáinkból tanulunk és azok által válunk jobbá. 

2.  Miért zavarták este a magyar zenék, s miért akarta befolyásolni, hogy milyen zenéket játszik a DJ?

A DJ nem először zenélt a faluban, de én sohasem törődtem azzal, hogy mit játszik. Ezt a kitalációt, hogy megtiltottam, hogy magyar zenét játsszon, már másnap hallottam a faluban. Ugyanaznap megkérdeztem a DJ-t, hogy ez honnan jött, s ő azt mondta, hogy a magyar zenékre egy hölgy panaszkodott, nem én. Azt tudom, hogy a DJ cigányzenét is játszott, s mivel én az egyik nyelvet sem beszélem, nem tudom megítélni, hogy melyik dal milyen nyelvű, s nem is volt soha szándékomban azokat korlátozni. Én gyakran az autómban is Petőfi Rádiót hallgatok, az USB-kulcsomról pedig egy magyar együttest, melyet nagyon szeretek.

3. Miért mondja mindenkinek, aki magyarul akar beszélni Macházán, hogy Sme na Slovensku, tehát, hogy Szlovákiában élünk?

Ez egy újabb kitaláció, s pont az ellentéte igaz. Ahogy ideköltöztem, mosollyal az arcomon mesélem, hogy milyen kellemes dolog számomra hallgatni az itteni magyar nyelvet, ami a külföldi nyaralásaimra emlékeztet. A községházán szintén olyan embereket alkalmazok, akik tudnak magyarul. Ráadásul naponta még előttem is magyarul beszélnek, és mégcsak soha nem is jeleztem, hogy ne tegyenek így.

4. Zavarja önt, hogy az ország déli részén él több, mint 500 000 magyar?

A faluban és környékén kb. 200 barátom és ismerősöm van. De senkinél sem érdekel, hogy melyik nemzetiséghez tartozik. Az őseim Bakáról származnak, ami ugye itt van Dunaszerdahely mellett, így engem egy magyar sem zavar az 500 000-ből. Konfliktuskerülő embernek tartom magam, amit mindenki megerősít, aki ismer. S mindenki, akibe egy kis értelem szorult megérti, hogy a fenti vádak kitalációk, vagy pedig csak kontextusból kiragadott információn alapulnak, melyeknek célja valószínűleg a lejáratásom.

A falunap szervezése sok erőbe került, ráadásul egészségügyi problémák is hátráltattak, melyeket még nem hevertem ki. A rendezvény fő gondolata az volt, hogy összekössön minden macházai embert, nem pedig az, hogy valakinek okot adjon arra, befeketítsen, illetve, hogy rasszista kitalációkkal sértsen meg, melyek ráadásul még akár a családomat is veszélyeztethetik.  

Eddig a helyzetjelentés Macházáról, melyet személy szerint nem szeretnék véleményezni, a cikkben benne van minden.

A pozsonyi Mihály-kapun van egy idézet bibliából, melyet minden ország, város falu, vagy közösség megfogadhatna:

„Omne regnum in se ipsum divisum desolabitur.“ Magyarul: Minden ország, mely meghasonlik önmagával, elpusztul. Ez annyit jelent, hogy ha egy közösség elfelejt önmaga lenni, elfelejti, hogy miért magyar, miért macházai, miért csallóközi, kárpát-medencei, stb., az megszűnik az adott közösségnek lenni, s utána már csak embertömeg lesz, melynek mindegy, hogy kicsoda, milyenek a szokásai, honnan jött és hova tart, az lesz számára csak a fontos, hogy az egyén, az adott személy jól legyen.

A cikkben elmondottak alapján a macházaiakban még van ereje és akarat arra, hogy ne hasonuljanak meg önmagukkal. S az elmondásuk alapján látszik: nem valaki ellen szólalnak fel, hanem valami mellett. S ez a valami Macháza, s a macházaiak.

S a 21. században fontos, hogy azok a felvidéki magyarok, szlovákok, morvák, stb., akiknek fontos a múltunk, nemzetünk, s a hely, ahol élünk, összefogjunk, mert csakis együtt tudjuk megvédeni értékeinket, és építeni a közös jövőt. De ahhoz meg kell ismerünk egymás nyelvét, kultúráját és gondolatait, nem pedig korlátozni az embereket a nyelvük használatában.

Reméljük, hogy ezt a polgármester is belátja hamarosan.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 09. 18., h - 19:52

Egy jöttment senkiházi mellébeszélése! Tipikus az ilyeneknél, hogy ha szembesítik a hülyeségeikkel, mindent letagadnak. Az ilyen típusú gerinc problémákra nem létezik gyógyfürdő sem... Remélem, a macháziak nem felejtenek, s meggondolják, hogy legközelebb kire szavaznak majd!

Kamil Deadwood 2023. 09. 19., k - 10:45

Ugyanez a probléma várható nagyon sok csallóközi faluban. Nagyon-nagy mértékben folyik a magyar faluk elszlovákosítása, és az a sajnálatos az egészben, hogy erről főleg a polgármesterek valamint a helyi önkormányzatok képviselői tehetnek, na meg a helybéli épíkezési vállalkozók ! Százával építik az új családi házakat, nyissák az új utcákat, pedig tudják hogy 99,9 százalékban oda szlovákok fognak beköltözni. S ahhoz, hogy ez létrejöhessen, szükséges a helyi önkormányzatok, polgármesterek engedélye ! De nem baj, dől a lé, a többi meg nem fontos, igaz ? Lehetne sorolni hosszan a csallóközi falukat pld. Felsőpatony, Szentmihályfa, Mihályfa-Kolónia,Lég stb.stb., ahol már csak pár év kell hozzá, hogy a magyarok kisebbségben legyenek, s ez nagyon elszomorító !!! A mai faluvezetők már elfelejtették nagyszüleik örökérvényű mondását -"ereszd be a tótot, s kiver a házadból !"