lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. július 5., 16:07

Már 2020-ban megnyílhat a Macházán felépülő szlovák iskola

Macházán a 2020/2021-es tanévben új szlovák nyelvű általános iskola nyílhat. A Nagyszombati Kerületi Hivatal Oktatási Osztálya levélben erősítette ezt meg a BKZ Kezdeményezés tagjainak, akik hosszú ideje követelték a szlovák iskola létrehozását Nagyszarván vagy annak környékén.

Pellegrini Nagyszarván
Fotó: B. Vida Júlia

Lenka Žárová a BKZ-tól elmondta, " a levélben megerősítették, a Nagyszombati Kerületi Hivatal is egy teljes szervezettségű iskolát képzelt el. Ez jó hír azoknak a tanulóknak, akik az állam nyelvén akarnak tanulni. ” Hozzátette, hogy több mint egy hete elindítottak egy petíciót, hogy az iskola a kezdetektől fogva kilenc évfolyammal működjön. A petíciót közel 100 polgár írt alá.

Az iskolával létre jön egy óvoda is, amely szintén hiányzik ebben a térségben. Az általános iskola csak akkor kezdheti el hivatalosan toborozni a tanulókat, miután az épületet megkapja a működési engedélyt és felveszik az általános iskolai hálózatba. 2020 márciusáig be kell jegyezni az iskolát a hálózatba, ha az oktatást még a 2020/21-es tanévben szeretnék elkezdeni. A határidők még nincsenek jóváhagyva, és a Nagyszombati  Kerületi Hivatal leveléből kiderült, hogy a Belügyminisztérium ingó- és ingatlanvagyonának szekciója még keresi az iskola számára a megfelelő parcellát.

Macháza polgármestere Ľudmila Lániková elmondta, hogy a község felkínált néhány alkalmas parcellát az iskola építésére, de mind magántulajdonban vannak.  A telkek kivásárlása késleltetheti az építkezés megkezdését. Az iskola és az óvoda építése állami forrásokból történne.

Amennyiben az osztályokat nem használták ki a felső tagozatosok, akkor az épületben különböző szakköröket tudnának indítani.  Žárová szerint a térségben hiányzik egy művészeti iskola. A legközelebbi Somorján található, ahova a somorjaiakon kívül, már nem fogadnak be más gyermekeket.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.