2018. július 10., 12:24

Ma még lehet tiltakozni az aszfaltozó üzem megépítése ellen

Július 9-én a Somorjai Városi Művelődési Központban nyilvános gyűlésen vitatták meg a Somorja és Úszor közti területre építendő aszfaltkeverékgyár tervezetét. Sem a környezetvédelmi minisztérium, sem pedig az autópálya építője, a D4R7 vállalat képviseletében nem jelent meg senki a közmeghallgatáson.  A környezetükért aggódó lakosság kérdéseire az aszfaltozó tervezetét kiértékelő jelentés kidolgozói válaszoltak. Vagy nem válaszoltak…

Somorjai nyilvános gyűlés, aszfaltozó, 2018.júl.9.
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

Az épülő D4-es autópályához tartozó, a Csallóközt átszelő R7-es gyorsforgalmi utat aszfalttal ellátó gyár tervezetéről és a körülötte kialakult lakossági vitáról portálunk a közelmúltban többször tájékoztatott.  Az új aszfaltozó felépítését ellenzők nem az autópálya, illetve az R7-es gyorsforgalmi út megépítését ellenzik. Nyilvánvaló mindenki számára az is, hogy az új úthoz aszfaltra van szükség. Az viszont nem egyértelmű, miért kell a közelben (például Pozsonypüspökin) működő aszfaltozók mellé egy továbbit építeni pár száz méterre a lakóövezettől.

A tegnapi somorjai gyűlés volt az utolsó, amelyen a nyilvánosság feltehette kérdéseit az építőknek. Sajnos, az aggályokra csak a két jelenlévő szakember reagálhatott, hiszen az építésben érdekeltek közül senki más nem látta fontosnak, hogy a nyilvános meghallgatáson részt vegyen. A mai nap, július 10. a határidő, ameddig a lakossági véleményeket, kérdéseket a környezetvédelmi minisztérium felé postázni lehet. A végső döntést az aszfaltozó ügyében ez a minisztérium fogja meghozni.

A lakosság felkészülten érvelt

Míg a múlt héten Úszoron megtartott hasonló gyűlést a nagy tömeg és a heves érzelmekkel, elhivatottsággal telt, kissé hangos vita jellemezte, addig tegnap Somorján inkább a szakmailag alaposan felkészült hozzászólások, érvelések voltak döntő többségben. Bár az előzőhöz képest kevesebben, alig negyvenen voltak jelen, de soraikból nagyon sok, tudományos érvekkel alátámasztott hozzászólás, kérdés hangzott el. A vita nem csapott át hangoskodásba, arroganciába, mindkét oldal türelmesen végighallgatta a másikat. Viszont sok kérdés, csakúgy, mint Úszoron, megválaszolatlan maradt. A jelenlévő tanulmánykészítő többször kérte, hogy a minisztériumnak tegyék fel a felmerülő kérdést, ő főként csak a tanulmányban leírtakkal kapcsolatos felvetésekre volt hajlandó vagy tudott reagálni.

Nem kaptak kielégítő válaszokat Somorján sem

A jelenlévők megismerkedtek (újra) a tervezett, aszfaltkeveréket gyártó üzem technikai paramétereivel, megtudták, hogy a helyszínt illetőleg az 500 méteres távolság a lakott övezettől Szlovákiában általánosan elfogadott. Elhangzottak a tervezett napi, évi aszfaltmennyiségek, a szállítást bebiztosító teherautók száma, a várható zaj, por és légszennyezés feltételezett méretei. A bemutatást követő több órás vita viszont nem adott kielégítő válaszokat több fontos kérdésre. Megválaszolatlanok maradtak az egészségügyi tanulmány pontatlanságai, kiderült, hogy nincs pontos forgatókönyv arra az esetre, ha baleset vagy természeti katasztrófa esetén ivóvíz-szennyezésre kerülne sor. Az aszfaltkeverék alapanyagát szállító, jelentősen megnövekvő teherautóforgalommal járó nehézségeket, a zajt, a port, a füstöt és a megrongált utakat pedig el kell viselni a cél érdekében.

Fotó:  Szabados Kati

Kell-e egyáltalán új üzem?

A közönség megtudta, hogy az ideiglenes, két éves működésre felépülő aszfaltozó üzemet használt, mozgatható elemekből építik majd meg, de azt nem, hogy ezek az elemek hány évesek, milyen állapotban vannak, valamint az üzem szétszedése, likvidálása körül is sok kérdést nyitott maradt. A tanulmánykészítő szakember elismerte, hogy elméletileg megépülhetne az R7-es gyorsforgalmi út úszori aszfaltozó nélkül is, a már működő közeli üzemekből származó aszfaltkeverékből. A jelenlévők szerint ez a kijelentés részsiker, hiszen ezeknek a lakossági fórumoknak éppen az a céljuk, hogy meggyőzzék a környezetvédelmi minisztériumot az új gyár szükségtelenségéről, illetve a környezetre, valamint az egészségre káros voltáról.

A pénz beszél

A múlt heti úszori nyilvános vitán jelen volt az építő D4R7 Construction Kft. tulajdonosa, aki többek között kijelentette, hogy addig, amíg nem ütközik törvénybe, az építkezés gazdaságossága lesz számukra az első helyen. Ezt látja Somorja alpolgármestere, Orosz Csaba is, aki a tegnapi vitát követően a ma7-nek elmondta, Somorja város kitart amellett a tiltakozás mellett, amelyet több héttel ezelőtt továbbítottak a környezetvédelmi minisztériumnak. A somorjaiak, az úszoriakkal egyetemben, ellenzik az aszfaltkeveréket gyártó cég megépítését. Az alpolgármester hozzátette, nyilvánvaló, hogy a kivitelező pénzmegtakarításokra törekszik, hiszen a tendert a reális árak alatti költségvetéssel nyerték meg. Ha máshonnan szállítanák az aszfaltot az R7-eshez, az jelentősen megnövelné az építkezés költségeit. Az új aszfaltozó megépítését ellenzők tiltakoznak az ellen, hogy a pénzmegtakarítás miatt veszélyeknek tegyék ki a lakosság egészségét, a környezetet, a sokat hangoztatott csallóközi ivóvízkészletet.

Ma még lehet tiltakozni

A nyilvános gyűlésekről készült videófelvételeket és a lakossági tiltakozásokat elküldik a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának. A minisztérium köteles ezeket figyelembe venni a végső döntés meghozatalánál.

A környezetüket, a lakosság egészségét, életminőségét szívükön viselő aktivisták kérik mindazokat, akik nem értenek egyet az aszfaltozó megépítésével, de még nem küldték el tiltakozásukat a környezetvédelmi minisztériumba, azok ezt a mai nap folyamán tegyék meg. Ez az utolsó alkalom, aztán a nyilvánosságnak már nem lesz beleszólása. A formanyomtatvány, illetve a tiltakozás okait felsoroló dokumentum letölthető ITT>>>> és ITT>>>>

 

 

A témában eddig megjelent írásaink:

https://ma7.sk/tajaink/lesz-e-uszoron-aszfaltgyar

https://ma7.sk/tajaink/nyilvanos-targyalason-vitattak-meg-az-aszfaltgya…

Somorjai nyilvános gyűlés, aszfaltozó, 2018.júl.9.
Galéria
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.