2022. március 3., 13:27

Krasznahorka vára 2012-2022 – Nemzetközi konferencia Rozsnyón

Krasznahorka vára 2012-2022 címmel nemzetközi szakmai konferenciát tartanak a vár leégésének, egyben felújításának 10. évfordulója alkalmából 2022. március 3-án Rozsnyón.

2022-03-03 Krasznahorka, krasznahorka vára, felújítás, 10 év, konferencia
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Múzeum - Betléri Múzeum szervezésében megvalósuló rendezvénynek a rozsnyói történelmi városháza ad otthont. Tekintettel arra, hogy a közelgő szomorú évforduló miatt nagy az érdeklődés Krasznahorka várának helyreállítása és közvetlen környezetének revitalizációja iránt, most egy nemzetközi szakmai konferencia keretében építészek, építőmérnökök, kutatók, tervezők, restaurátorok és más szakemberek ismertetik a gyakran zárt ajtók mögött lezajlott munka eredményeit.

Krasznahorka, Krasznahorka vára, krasznahorkai vár
Fotó:  Szalay Gábor

Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum - Betléri Múzeum igazgatója felidézte, 2012. március 10-én kitört tűzvész elpusztította Krasznahorka várának tetőszerkezeteit, illetve középkori részének belső tereit. Rámutatott, a tűzvész csak az utolsó, bár drasztikus impulzus volt ahhoz, hogy megkezdődjön Közép-Európa egyik legjelentősebb várának helyreállítása, az ország egyik legszéleskörűbb műemlékfelújítása, ugyanis a vár 2012 előtti állapota messziről sem volt ideálisnak nevezhető. Mint kifejtette, az 1964-1989 között zajló felújítás megváltoztatta a vár arculatát, megfosztotta identitásától, történelmétől, s részben gyűjteményeitől.  Ezeket hivatott helyreállítani a mostani felújítás.

A jelenleg is zajló munka különösen bonyolult, összetett és időigényes eljárások összessége, amelyekhez nemcsak a vár történetének és építészeti fejlődésének, hanem műszaki állapotának ismerete szükséges.

2022-03-03 Krasznahorka, krasznahorka vára, felújítás, 10 év, konferencia
Fotó:  Fábián Gergely
Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója

Az igazgatónő hangsúlyozta, ha a nemzetközi standardoknak megfelelően felújított várat szeretnénk, türelmesnek kell lennünk. „A Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Múzeum - Betléri Múzeum mindent megtesz annak érdekében, hogy a felújítás professzionális legyen, a vár falai közé visszatérjen eredeti atmoszférája és azok a gyűjtemények, amelyek oda tartoznak” – mondta Máté Tímea hozzáfűzve, a konferenciával az elmúlt évek fontos mérföldköveire akarják felhívni a figyelmet, illetve a sikerekre, amelyekből nem kevés volt.

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója köszönetet mondott mindenkinek, akik az elmúlt évtizedben hozzájárultak a projekthez és ahhoz, hogy befejeződhessen, nem további tíz év múlva, hanem jóval rövidebb időn belül. Mint mondta, az általa vezetett intézmény minden éven összegzi, mi történt a várban, mi mindent sikerült elvégezni az előző 12 hónap alatt, s ez a honlapjukon bárki számára elérhető. Az idén, a tizedik évfordulón ezzel a konferenciával is elő akarják segíteni azt, hogy minél szélesebb közönség kapjon komplett információkat a felújításról.

2022-03-03 Krasznahorka, krasznahorka vára, felújítás, 10 év, konferencia
Fotó:  Fábián Gergely
Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója

Megjegyezte, a krasznahorkai tűzvész kapcsán fel kell tennünk a kérdést, Szlovákiában fel vagyunk-e készülve ilyen szerencsétlenségekre.

A válasz nem, annak ellenére, hogy egyre többet foglalkozunk a megelőzéssel, vannak vészhelyzeti tervek. Az igazság az, hogy a nemzeti műemlékek évek óta el vannak hanyagolva. Mint rámutatott, csak a Szlovák Nemzeti Múzeum fennhatósága alá tartozik 80 nemzeti kulturális műemlék, mintegy 240 objektum, amihez jön további 200 más besorolású objektum, múzeumok és épületek. Ezeknek 90 százaléka nagyon rossz állapotban van, több objektum kritikus vagy ahhoz közeli állapotú.

Becsléseik szerint az intézménynek a következő 15 évben 400 millió euróra lenne szüksége ahhoz, hogy kijavítsa ezt az állapotot.

Ha nem invesztálunk kulturális örökségünk megvédésébe, saját magunk tesszük tönkre azt. Ezúttal nem tűzvész által, hanem azzal, hogy nem vagyunk hajlandók költeni rá”

– húzta alá Branislav Panis.

2022-03-03 Krasznahorka, krasznahorka vára, felújítás, 10 év, konferencia
Fotó:  Fábián Gergely

A krasznahorkai vár felújításának legjelentősebb partnere a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti Kara, melynek dékánja, Stanislav Unčík úgy fogalmazott, nagy kihívás ez, de egyben nagy lehetőség is, mégpedig arra, hogy az építészeti kar megmutassa, kiváló szakemberei vannak, akik ilyen nehéz feladatokkal is képesek megbirkózni. Köszönetet mondott a Szlovák Nemzeti Múzeumnak, hogy hozzájuk fordultak, megbíztak bennük, s reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz ez a projekt, jól ültessék át azt a gyakorlatba, hogy a felújítás után a vár ismét a közönség rendelkezésére állhasson.

2022-03-03 Krasznahorka, krasznahorka vára, felújítás, 10 év, konferencia
Fotó:  Fábián Gergely
Stanislav Unčík, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti Karának dékánja

A konferencia három részre oszlik, az elsőben bemutatják Krasznahorka várát mint kulturális műemléket, a másodikban mint épületet, a harmadikban pedig mint múzeumot. Az érdeklődők egyebek mellett megismerhetik a felújítás metodikáját, a munkálatok részleteit, a régészeti feltárások eredményeit, a gyűjtemény darabjainak restaurálásának titkai vagy a tervezett új kiállítást. A konferencia élőben követhető:

2022-03-03 Krasznahorka, krasznahorka vára, felújítás, 10 év, konferencia
+10 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.