2022. szeptember 7., 09:10

IV. Béla király szobra Besztercebányán

2021. július 26-án, Besztercebányán a Štefan Moyses téren szobrot állítottak IV. Bélának, a középkor egyik legjelentősebb magyar uralkodójának.

IV. Béla
Fotó: Görföl Jenő

IV. Bélát méltán nevezték a második honalapítónak, hisz a tatárjárás pusztításai után az ország újjáépítéséért áldozatos munkát végzett. Ő alapította újjá németföldi, elsősorban thüringiai vendégekkel a tatárjárásban megsemmisült bányászati központot, Besztercebányát. (A király testvérét, Erzsébetet Thüringiában avatták szentté 1235-ben.) A behívott vendégeknek, hospeseknek adott 1255-ben városi kiváltságokat. Az újjáalapításra utal a város német neve Neusohl – Újzólyom.

Mivel ezeknek a városi kiváltságoknak köszönhetően vált Besztercebánya az egyik legfontosabb bányavárossá, Stanislav Mičev, a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának igazgatója kezdeményezte, hogy állítsanak szobrot IV. Bélának. A kezdeményezést felkarolta az önkormányzat és a helyi lakosság is, és nyilvános gyűjtés indult. Az összegyűlt 50 000 euróhoz a magyarországi Bethlen Gábor Alap is hozzájárult 15 000 euróval.

Az életnagyságot meghaladó 247 cm magas bronzszobrot, Gáspár Péter szobrászművész alkotását egy négyszög alapú talapzaton helyezték el a barbakán előtti térségen. A koronás fő jobb kezében kardot, bal kezében a városi kiváltságlevelet tartja. A talapzaton lévő táblán a kiváltságlevél szövegének egy részletét tüntették föl szlovák, német, angol és magyar nyelven.

„Béla, Isten kegyelméből Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Ladoméria és Kunország királya, a Beszterce nevű új település hospeseinek városi kiváltságokat adományozott az úr ezerkétszázötvenötödik esztendejében.”

A szobor leleplezésén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a közös történelemre hivatkozva többek között a következőket mondta: „A közös múltra ma újra közös jövőt lehet építeni.”

Megjelent a Magyar7 2022/35. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.