2022. augusztus 31., 08:40

Háború, amelynek nem lesz győztese, helyszűke miatt eltanácsolt diákok, újjáéledt felvidéki aktivizmus – megjelent a Magyar7 35. száma

Megjelent a Magyar7 hetilap legfrissebb száma. Keresse az újságárusoknál, a postán vagy fizesse elő az oldalunkon.

Magyar7 2022 35

Az a jövő, amelyet mindig stabilnak és kiszámíthatónak hitt, hirtelen elkezdett zsugorodni és távolodni. Egy fekete lyukat látott maga előtt, a német nemzet nagyszerűségébe vetett hite ingott meg. Anélkül pedig keservesen nehéz felkelni, dolgozni, álmodni és felejteni. Mert ez lesz a legnehezebb: az emlékek mindig szembesíteni fogják azzal, mi mindent vesznek el tőle, és nem kap cserébe semmit. Mi lesz veled, emberke? Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly teszi fel a kérdést vezércikkében.

Magyar7 2022 35

Lapunk következő cikke is kérdést, kérdéseket fogalmaz meg, ami nem furcsa ebben a bizonytalan világban, hiszen válaszaink aligha vannak, hát legalább kérdezünk. Jó a vegyes párt, ha konzervatív? Pomichal Krisztián azzal kezdi, hogy az aktivizmussal komoly tapasztalatai vannak a felvidéki magyarságnak.

„Az, hogy az aktivizmus száz éve nem működött, ma már semmit nem jelent. Mi nem indulhatunk ki történelmi példákból, Trianon után volt annyira erős a közösségünk, hogy kivetette magából az aktivista elemeket, míg ma pajzsra emeljük őket. Elfelejtettük a nemzetmegmaradás első számú törvényét, nevezetesen, a többségi nemzettől nem várhatjuk, hogy megtartja helyettünk a magyarságot.”

Csehül állunk az energiával Európában. Éppen ideje, hogy az unió csináljon valamit az elszabadult energiaárak megfékezésére, írja Haják Szabó Mária annak kapcsán, hogy a cseh uniós elnökség energiacsúcsot akar tartani. „Mert bebizonyosodott az, amit sokan sejtettünk, az energiapiac valahogy nem követi a közgazdaságtan törvényeit. Ahogy mondta a cseh ipari miniszter, a piac nem reagál a jó hírekre, a rosszakra igen, és ez is az egyik oka a brutális áremelkedésnek.”

Magyar7 2022 35

Oroszország a háborút nem nyerheti meg, de az ukránok sem, állítja legfrissebb számunkban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a szovjet utódállamokért folyó harcnak csak egyik színtere Ukrajna, de itt van például Kazahsztán is. Az ismert biztonságpolitikai elemző azzal magyarázza a nyugati döntéshozók Ukrajnával kapcsolatos lépéseit, hogy elképzelésük szerint Oroszország meggyengült, s a gyenge partnerbe bele kell rúgni.

Magyar7 2022 35

S ha már háború, akkor válság, depresszió, káosz a piacokon és a pénztárcánkban, írja Piac rovatunkban Rajkovics Péter. Lapunk megjelenésekor még nem tudhatta a szerző, hogy milyen kormánya lesz szeptembertől Szlovákiának, és vajon gazdaságpolitikája milyen irányt vesz. Az viszont már most nyilvánvaló, hogy a politikai bizonytalanság a gazdaságra is rányomta a bélyegét. Eközben a kormányzati szereplők, ha nem egymással voltak elfoglalva, akkor néhány üres szóvirággal azt kommunikálták, jó irányba tart az ország gazdasága.

Magyar7 2022 35

Augusztus 24-én volt fél éve, hogy a második világháború óta újra háború dúl – néhány kivételtől eltekintve –, a béke szigeteként létező Európában. A keleti szomszédunk és Oroszország között zajló fegyveres konfliktus sok áldozattal járt, ahogy a háborúk általában: a polgári lakosság mérhetetlen szenvedését hozta, hatásai azonban messze túlmutatnak Ukrajna határain. Kocur László összefoglalójának a címe: Fél év, amely megváltoztatta világunkat.

Rejtett aknák robbanása címmel olvashatják Somogyi Szilárd tényfeltáró cikkét.

Magyar7 2022 35

Az Érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola 2022/23-as tanévre szóló tervei szerint az erősáramú elektrotechnika szak magyar tanítási nyelvű osztályába 13 diákot akart felvenni. Az iskola ennyi jelentkezőt fel is vett, ám további 80 jelentkezőt elutasított. Hogy miért csak ilyen kevés diákot vehetett fel, és mi az előfeltétele a változásnak, kiderül az írásból.

Nem is gondolná az ember, hány olyan hely van az egyes világrészeken, ahol – igaz, virtuálisan – egykor élt híres magyarokkal találkozhat. Az összes magyar vonatkozású emléket lehetetlen lenne akár több kötetben is számba venni, de Farkas József György így is elképesztő gyűjteményt tett elénk. A 240 oldalas könyvben legalább 1200 (részben saját készítésű) fotó és kép egészíti ki a szöveget. Lacza Tihamér mutatja be a Magyarok öt kontinensen c. kötetet.

Vajon ki lehet az, aki napjainkban iratvédő mappával és örökíróval a kezében száguldozik a felvidéki települések utcáin, terein, üzletláncain át? Ott, ahol általában sok ember tartózkodik! Biztos kitalálja: a független képviselőjelölt! Függetlenül, elkötelezetten… címmel írt jegyzetet Száraz Dénes.

Cézanne és Picasso közötti évek legnagyobb hatású festője Henri Matisse. A gondolatok színe című első átfogó, magyarországi kiállítása június végén nyílt a Szépművészeti Múzeumban. A gondolatok színe címmel invitálja olvasóinkat a kiállítás megtekintésére Zsebik Ildikó.

Magyar7 2022 35

Nem kapott tiszteletpéldányt ifjabb Szinnyei József, a finnugrisztika jeles tudósa. Hogy miről is van szó, megtudhatják a Leporolt históriákból, Lacza Tihamér tollából.

Múltunk rovatunkban Csámpai Ottó írása olvasható az Esterházy család véráldozatáról, a vezekényi csatáról. A főúri család négy tagja vesztette életét, és a tragédia kihatással volt a Esterházyak későbbi döntéseire.

Tájaink első cikke a szlovákiai magyar óvodavezetők érsekújvári tanácskozásán készült Hatékony óvodavezetés, eredményes óvoda címmel.

Magyar7 2022 35

Az országos találkozót első ízben szervezte meg a komáromi Comenius Pedagógiai Intézet. Hogy erre a konferenciára igény van, bizonyítja az a majdnem 150 résztvevő, aki Pozsonytól Nagykaposig képviseltette magát Érsekújvárott.

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola udvarán, a távolugró gödör melletti falat dekorálta ki az alapiskola egykori diákja, Kovács Norbert és magyarországi művészbarátja Tripsánszki Dávid András. Az alkotás menetéről olvasható Reczai Lilla beszámolója, címe: Merj ugrani szabadon!

Nagy-Miskó Ildikó Izsára látogatott, egy évvel azután, hogy a Leányvár felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Miközben a hajdani római tábor területén egymást követik az ásatások és a fejlesztések, a leglátványosabb esemény a 4. századi rómaiak életét felidéző „Danuvina Alacris” evezőshajó ünnepélyes fogadása volt.

A pozsonyi reformátusok megemlékeztek Szabó Béla pozsonyi lelkész születésének 125. évfordulójáról. „Nekem az élet Krisztus…” címmel számolt be Dunajszky Éva az évforduló kapcsán megnyílt kiállításról, illetve a lelkész életéről.

Egy másik, a helyiek számára fontos személyiségről írt Kaszmán Zoltán.

Kétszáz éve született Dacsó Pál, a Nagykürtösi járásban található Dacsókeszi meghatározó személyisége. „Hazafiságáért, jelleméért annyira becsülték őt ellenfelei is, hogy a Hontvármegyében dúló politikai küzdelemben az ő személyét kíméletlenül sohasem bántották” – méltatta őt a Nógrádi Lapok és Honti Híradó.

Ámulatba ejtő, színes forgatag fogad, magyar népviseletbe öltözött, apró gyerekek futkároznak, színes kendős asszonyok, lányok kacagnak, kalapos, csizmás legények koccintgatnak. Szinte lüktet a magyar érzelem a levegőben, írja Szomolai Andrea, aki Vízkeleten járt, a Guzslyosok nemzetközi találkozóján.

Szól a rádió… immár augusztus 20-a óta Gömör és Nógrád első amatőr online rádiója. Az ötletgazda a rimaszombati születésű Bódi László, aki a kezdeményezéssel a magyar megmaradást szeretné erősíteni. Az induló médium céljairól, műsorairól Agócs Szvorák Emese számol be.

A tánc éltető energia, vallják az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes alapítói és tagjai, akik idén is megrendezték háromnapos fesztiváljukat. A nagyidai Ilosvai Házban a koncertek, gyermekprogramok, kézműves foglalkozások és gasztronómiai élvezetek mellett természetesen a népzenéé és a néptáncé volt a főszerep, tudósít Fábián Gergely.

Rendkívül értékes darabokkal sikerült gazdagítani a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum történelmi gyűjteményét. Egy guszonai katolikus pap 44 darabból álló egyházi ruhatárával és az osgyáni kastélyból származó aranyozott, rokokó tükörrel gyarapította gyűjteményét. Jó helyre került értékek, írja Virsinszky Tamás.

Címszereppel kezdhette első színházi évadját a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának friss diplomás tagja, a felvidéki Zamatóczky Florianna. Az Anna Karenina darabban nyújtott alakításáért megkapta a 2021/2022-es évad legjobb énekkari művészének a díját. A fiatal tehetséggel beszélgetett Molnár Gabriella.

Hogyan lehet zökkenőmentes az átlépés az óvodából sz iskolába. Nagyon egyszerűen: ha a szülő felkészíti gyermekét, állítja Zupko Mária Kávézó rovatunkban.

Magyar7 2022 35

A Hazajáró stábjával a Bánság tetejére is eljutunk. Íz-lelő rovatunkban a paella és egy tejszínes-barackos süti receptjét közli Vas Laura, majd az autós rovatunkban Vas Gyula a Peugeot 308 GT-t, az új generáció attraktív képviselőjét tesztelte.

Szurkoló rovatunkban három cikket találnak, Rajkovics Péter és Rajkovics György tollából magyar foci, a Fradi esélyei és férfi kosárlabda témákról.

Lapunkban ezúttal is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt, a hátlapon IV. Béla király besztercebányai szobra látható.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.