2021. október 13., 20:32

"Igó Aladár igazi őstehetség volt" - KÉPEKKEL

Öt évvel a halála után szobrot állítottak Igó Aladár népi fafaragó művész tiszteletére szülőfalujában, Hanván. A Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett alkotó mellszobra Tóth Elemér és Mács József szobrának társaságában kapott helyet a Nefelejcs Kávézó és Cukrászda udvarán.

Igó Aladár szobra Hanván
Galéria
+26 kép a galériában
Igó Aladár szobra Hanván
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A szobor átadása előtt ünnepi hálaadó istentiszteletet tartottak a hanvai református templomban, ahol Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese üdvözölte az egybegyűlteket. Külön köszöntötte Erdélyi Géza emeritus püspököt, Rákos Loránt püspökhelyettest, Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét, Bárdos Gyulát, a Csemadok elnökét, Nick Ferencet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökét, valamint Miklós László volt környezetvédelmi minisztert és a térség településeinek polgármestereit.

Nagy Ákos Róbert igehirdetésében hatalmas boldogságnak nevezte, hogy a mai viharos idők ellenére egy közösségben lehetünk és emlékezhetünk.

Milyen jó, hogy magyar emberként itt Gömörben, Hanván - amely sokak szerint talán peremvidék, vagy a világ vége, de nekünk a világ közepe - van mire, van kikre emlékezni. Emlékezhetünk Tompa Mihályra, akinek szeptember 28-án volt születésének 204. évfordulója, emlékezhetünk így október elején az aradi vértanúkra, s nem utolsó sorban ma egy szobor átadására is készülünk. Igó Aladár szobrának az átadására, akinek a keze munkáját itt ebben a templomban, településünkön, vidékünkön és attól távolabb is megtalálhatjuk és megcsodálhatjuk

– mutatott rá Nagy Ákos Róbert. 

Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese
Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Az istentiszteleten Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke bemutatta az alapítvány tevékenységét és ismertette, hogy 21 éve adományozzák a Magyar Kultúra Lovagja elismerést, amelyet eddig 5 földrész 28 országában osztottak ki. A díjat posztumusz Igó Aladár is megkapta. 

A jelentős alkalmon részt vett Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is, aki elárulta, hogy először járt Hanván, s bár nem volt szerencséje személyesen találkozni Igó Aladárral, egy videófelvételen keresztül mégis megszólította őt az ízes palóc nyelvjárással beszélő fafaragó.

Igó Aladár szobra Hanván, Forró Krisztián
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke mond beszédet a hanvai református templomban
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk
Életét meghatározta az alázat, és a vágy, hogy az embereknek átadjon valamit. Mindez ott él tovább az emlékparkban, a szobrokban, a temetői síremléken, a festményeken, amiket alkotott. Ő a feladatát megtette, a mi feladatunk pedig, hogy az emlékét tovább vigyük és közösségünknek, gyermekeinknek, unokáinknak átadjuk

– emelte ki Forró Krisztián, hozzáfűzve, hogy a napokban megalakult Szövetség párt feladata is hasonlóan komoly.

Az ünnepi istentiszteleten közreműködött a Tompa Mihály Énekkar, Kövesdi Szabó Mária pedig Juhász Gyula: Trianon c. versét szavalta el, végül Újvári Mária nótaénekes előadásával és a Himnusz eléneklésével zárult a templomi műsor. Ezt követően sor került Tompa Mihály sírjának megkoszorúzására, majd a megemlékezők átvonultak A hanvai gólyához – Nefelejcs Kávézó és Cukrászda udvarára, ahol leleplezték és felavatták Igó Aladár szobrát.

Igó Sándor leleplezi Igó Aladár szobrát
Igó Sándor leleplezi édesapja szobrát
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Itt B. Kovács István, gömörológus mondott beszédet, amelyben a hithűsége és kitüntetései okán keresztes lovaghoz hasonlította Igót.

Igó Aladárt és a hozzá hasonló alkotókat a céhbeli ítészek az autodidakta jelzővel illetik, utalván arra, hogy nem végeztek művészeti főiskolát. Én inkább őstehetségnek tartom. Ahogy ő maga fogalmazott, s amint a szobor talapzatán is olvasható: „A Sajó-parton végeztem az akadémiát”

– idézte B. Kovács, kiemelve Igó gazdag életművét és azt, hogy mára szinte a gömöri magyarok védjegyévé vált. 

Igó Aladár szobra Hanván
A Magyar Kultúra Lovagjai Igó Aladár szobránál Hanván
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Igó Aladár szobrát a tavaly novemberben elhunyt Európa-díjas szobrászművész Štefan Pelikán készítette. A szoborállítás és az avatóünnepség költségeit Juhász István, az Agrárius Kft. vezetője állta, akinek feltett szándéka, hogy ápolja a községének és Gömör neves szülötteinek emlékét.

A szoboravatásról bővebben olvashat a Magyar 7 hetilap jövő heti számában.

Igó Aladár szobra Hanván
Galéria
+26 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.