2018. november 21., 13:36

„Fészek“ néven nyílt kiállítóterem Hanván

A Sajó-parti községben megnyílt a „Fészek“ elnevezésű kiállítóterem és azok az emlékszobák, amelyek a település neves szülötteinek és a Hanván élt egykori és jelenlegi alkotóknak, közéleti személyiségeknek állítanak emléket.

img_5085.jpg
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

A mintegy 700 lakosú gömöri kis község ugyanis rendkívül gazdag e tekintetben, számos jelentős egyéniséggel büszkélkedhet. A legismertebb talán, hogy 1852-től haláláig itt élt és szolgált Tompa Mihály költő, református lelkész, valamint felesége Soldos Emília.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A faluba látogatóknak ezentúl érdemes lesz megállniuk a pénteken megnyitott kiállítóteremben, melyben Tompa Mihályon kívül Hanvay Zoltán helyi földbirtokosról, László Géza színművészről, Majoros Ernő grafikus, festőművészről, valamint az idén elhunyt Tóth Elemér költő, műfordítóról is megemlékeznek.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A bejárati előtérben helyet kapott még Szakall János református esperes, Erdélyi Géza református emeritus püspök, László Ottó kovács-iparművész és László Béla egyetemi tanár portréja is, akik születésük, vagy tevékenységük révén mind-mind sok szállal kötődnek Hanvához.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A kiállítóterem átadásán Juhász István helyi mezőgazdasági vállalkozó elmondta, hogy az általa vezetett Agrárius Kft. jóvoltából egy év alatt épült meg a Nefelejcs Kávézó, ami tulajdonképpen egy cukrászda és kávézó, amely mindenki előtt nyitva áll. Ennek a padlásterében rendezték be a kiállításokat. Az előtérben a már említett híres emberek fényképei, portréi láthatóak, valamint a 13 aradi vértanú bronzplakettje. A középső teremben időszaki kiállítások bemutatására lesz lehetőség, jelenleg Igó Aladár művei tekinthetők itt meg, akinek külön emlékszobája is van az épületben. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett Igó számos festménye és szobra mellett néhány őt megörökítő korabeli fotó is látható az emlékszoba falán. A belső elrendezés és a tárlat összeállítása Benedek László munkáját dicséri.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A hivatalos megnyitóval egybekötve bemutatták Tóth György: Aki a Sajó partján végezte az akadémiát című könyvét is, amely Igó Aladár munkáit, visszaemlékezéseit és anekdotáit tartalmazza. Az est folyamán B. Kovács István gömörológus és É. Kovács László, két hajdani jóbarátja emlékezett meg Igó Aladárról, akinek karizmatikus, ám mégis egyszerű és szerény természetét egy rövid portréfilmmel is felidézték.

A témáról bővebben olvashat a Magyar7 hetilap 2018/29-es számában.

img_5085.jpg
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.