2019. május 8., 22:00

Átadták Mács József és Tóth Elemér szobrát Hanván

Két jeles gömöri alkotónak állítottak emléket Hanván, a Nefelejcs Kávézó és Cukrászda udvarán. Mács József író és Tóth Elemér költő mellszobrának leleplezésére több tucat meghívott vendég és több száz érdeklődő jelenlétében került sor szerdán, a Sajó-parti községben.

img_8923.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

A program ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a hanvai református templomban, melyen Nagy Ákos Róbert esperes hirdetett igét. Közölte, hogy azért gyűltünk össze az ünnepi alkalomra, hogy emléket állítsunk, a felvidéki magyarság két kiemelkedő és emblematikus református személyiségének, Tóth Elemér költőnek, Hanva díszpolgárának és Mács József írónak, Bátka község díszpolgárának. "E két személy költőként és íróként krónikása volt a mi múltunknak, életünknek. Mindkettejüknek tolluk lett a fegyverük, s így lettek eszközei a mindenható Istennek" – mutatott rá beszédében Nagy Ákos Róbert.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Az istentisztelet során Mács József munkásságát a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata nevében Ágh István Kossuth-díjas költő méltatta. Elmondta, hogy utoljára másfél éve járt Gömörben, Mács József temetésén. Akkor is tapasztalhatta és ma is tapasztalja azt a szeretet, amit Mács József életével és munkásságával kiérdemelt. A 2017 augusztusában elhunyt író „Elcsatolt vagon” című könyvéből Balázs István miskolci előadóművész olvasott fel részletet. 

Ezt követően Mihályi Molnár László költő-publicista emlékezett meg Tóth Elemérről. Munkásságát méltatva kiemelte, hogy a költői képzelete határtalan volt, de mégis a valóságból építkezett.

"A gyermekkori hanvai és Sajó parti élmények, a gömöri szülőföld emlékeinek üzenetei, a sorcsapásokkal dacoló helytállás, a mindent bearanyozó szerelem, a napi létharcok sebei és a játékos gyermekvilág szépségének képei egyaránt ott sorakoznak témái sokaságában" - mondta Mihályi Molnár.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Elcsukló hangon idézte fel, hogy Tóth Elemér őt kérte meg arra, hogy írjon ajánló értékelőt az Utolsó felvonás címmel megjelenő kötetének kéziratanyagához, amelyről a költő már sejtette, hogy ez lesz az utolsó. Tóth Elemér 2018. február 12-én hunyt el. Két költeményét Koncz Károly György Radnóti-díjas versmondó szavalta el, majd H. Bartók Beáta énekes előadása következett László Éva orgonaművész kíséretében, végül a hanvai Tompa Mihály Énekkar éneke zárta az istentiszteletet.

Az Európa-díjas szobrászművész, Štefan Pelikán által készített szobrok felavatására a Nefelejcs Kávézó és Cukrászda udvarán került sor. Mács József író mellszobrát özvegy Mács Józsefné és unokája Kövesdi Gergely, míg Tóth Elemér szobrát László Béla és a költő sógornője leplezték le.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A szobrok átadása után B. Kovács István gömörológus mondott beszédet, illetve Hencz Péter polgármester tolmácsolta Bátka üzenetét, hozzátéve, hogy ha minden jól megy szeptembertől Mács József nevét veszi fel a bátkai magyar tanítási nyelvű alapiskola. Duba Gyula, Tőzsér Árpád és Cselényi László levélben küldte üdvözletét.

Az esemény főszervezője és szponzora Juhász István, az Agrárius Kft. vezetője volt, akinek feltett szándéka, hogy ápolja a községének és Gömör neves szülötteinek emlékét. 

Fotó:  Virsinszky Tamás

A témáról bővebben olvashat a Magyar 7 következő számában.

img_8923.jpg
+22 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!