lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2024. január 30., 10:31

Hogy természeti örökségünk megmaradjon

A 2019-ben alakult Zöld Örökség polgári társulás célja egyrészt megőrizni a Csallóköz északi részén húzódó Tőkési-ág páratlan ökoszisztémáját, másrészt segítséget nyújtani a régió tanintézményei számára, hogy a gyerekekben helyi szinten is kialakuljon a kötődés a természethez. Tavaly áprilisban lapunk is beszámolt a Tőkési-ág vízkészletének gyarapítását célzó tervezetről, amelynek teljesítése idén április végén jár le.

Csudai Péter Rabay Anikóval, Csallóközkürt polgármesterével
Csudai Péter Rabay Anikóval, Csallóközkürt polgármesterével
Fotó: Birdman M. T.

Amikor Jacques-Yves Cousteau, avagy Cousteau kapitány csapata 1991-ben a Tőkési-ág területén kutatott, a csapatnak sikerült egy olyan édesvízi szivacsot azonosítania, amely kizárólag csak ezen a területen él. Ez a tény egyszersmind a víz rendkívüli tisztaságára is utalt, s nagy szerepe volt abban, hogy a területet 1993-ban nemzeti parkká, s egyúttal 5. fokozatú védettségi területté nyilvánítsák. 

Sok hűhó semmiért? Nem egészen…

Ettől kezdve a területre „civileknek” tilos volt a bejárás, ami azt is jelentette, hogy manuálisan nem tisztíthatták a Tőkési-ágat. Előtte rendszeresen kaszálták, rendben tartották a területet és a vizet is tisztították a belehulló növényzettől, a felgyülemlő iszaptól. Igaz, hogy az egyedi flórájú és faunájú területnek az a legjobb, ha az ember nem avatkozik be a természetes folyamatokba, ám ez azzal is együtt jár, hogy a védett terület egyre silányabbul fest. Mégsem ez a legnagyobb probléma. 

Az idők folyamán a Kis-Duna régi mellékágát a klímaváltozás, továbbá a múlt rendszerben telepített idegenhonos fák megváltoztatták, ráadásul a manuális tisztítás elmaradása miatt az ág vize eliszaposodott.

Ennek hatására a víz elvesztette sodrását és a felszín alatti vízforrások száma is csökkent, így a természetes tisztulás lehetősége sem biztosított, ami miatt a víz zavaros és bűzös lett. Ráadásul azelőtt, hogy védetté nyilvánították volna, több tucat családi, illetve hétvégi ház épült a Tőkési-ág partjain. A védett övezetet tehát részben magántulajdonban lévő területen alakították ki, ami jogi szempontból ellentmondásos helyzetet teremtett. Az akkori döntnökök egyszerűen nem vették figyelembe ezt a tényt, holott a tulajdonosaik legálisan építették a házaikat.

Csudai Péter
Csudai Péter
Fotó:  Birdman M. T.
Valamit tenni kellett

Azzal a legtöbben egyetértenek, hogy a fő cél a vizes ökoszisztémák éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességének helyreállítása, ami szakszerű és ellenőrzött revitalizációt igényel. Célja a természetvédelmi terület eredeti állapotának megőrzése. Ez volt a célja a csallóközkürti Csudai Péternek és pár lelkes aktivistának a Zöld Örökség polgári társulás létrehozásával. 

Régóta csak azt hallgattam mindenkitől, hogy pusztul az ág, kiszárad, belehullanak a fák, valamit kéne tenni. Ezt sokan elmondták, s ezzel le is volt tudva az egész. Akkor elhatároztam, hogy megpróbálok tenni valamit. Azzal kezdtem, hogy felkerestem a természetvédelem helyi illetékeseit (CHKO Dunajské Luhy – Dunai ártéri erdők Tájvédelmi Körzet) és megkérdeztem tőlük, szerintük is jól látjuk-e a dolgokat a Tőkési-ággal kapcsolatban, hogy nagy lehet a baj.

Erre azt felelték, hogy ha tíz éven belül nem nyúl hozzá senki, akkor teljesen kiszárad. Voltaképp ennek a mondatnak a hatására alapítottuk meg a polgári társulást – mesélt a kezdetekről Csudai Péter, aki hangsúlyozta, hogy ő nem természetvédő, hanem csupán egy polgár, akinek fontos, hogy a régió egyedi természeti kincseit az itt élők megőrizzék az utókor számára is, s ezért igyekszik olyanokkal felvenni a kapcsolatot, akik érthetnek ehhez. 

A lelkes közösség számára kiderült, hogy egy nagyszabású projekthez legalább félmillió euróra lenne szükség, így tovább kérdezősködtek, míg végül eljutottak a Szlovák Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kara, illetve a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szakembereihez, akik szorgalmazták, hogy a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem Tájépítészeti Kara is csatlakozzon ahhoz a projekthez, amely éppen illeszkedik a Norvég Alapnál 1 millió euró értékben kiírt pályázathoz. 

A nyitrai agráregyetem által beadott projekttel 2023. április 24-én megjelent lapszámunkban foglalkoztunk. A pályázat értelmében az anyagi forrásokat 2024. április végéig fel kell használni. 

A mokradeklatovske.sk honlapon részletesebben is megismerkedhetünk az aktivitás fő céljaival. A beavatkozások a megfelelő vízhozam és vízmélység kialakítására irányulnak majd, de figyelmet fordítanak az élőhelyek állapotának és a víz minőségének felmérésére. Ezenkívül fontos feladat annak megoldása is, hogy indokolt esetben – szakmai és természetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett – milyen módon valósíthatók meg a beavatkozások. A jelenlegi utolsó, manuális aktivitásról szóló bejegyzés tavaly márciusban került ki a honlapra, és nyolc, az évek alatt nagyon magasra nőtt fűzfa megmetszéséről számol be. A vizsgálati eredményeket és a konkrét beavatkozások menetének pontos leírását április végéig kell ismertetni a nyilvánossággal a honlapon.

Csudai Péter azt mondta lapunknak, a folyamatnak rengeteg bürokratikus akadálya van, és ha előre látták volna, talán bele se vágnak. Az eredeti tervek szerint a Kis-Duna megnyitásával, annak vizéből pótolnák a hiányzó vízmennyiséget a Tőkési-ágba.

Az önkormányzatok részéről a legnagyobb kifogás az volt, hogy a Kis-Duna vize a legtöbb szakértő szerint finoman fogalmazva sem olyan minőségű, hogy az jótékonyan hatna a mellékág élővilágára.

Április 30-ig le kell zárnunk a projektet, addig viszont még sok munka vár ránk. A projekt szabályrendszere nagyon bürokratikus és rengeteg fölöslegesnek tűnő papírt kell kitölteni, átírni, leadni. Rengeteget...

Csudai Péter szerint a projektben azzal léptek előre, hogy több helyi iskolában és óvodában tartottak beszámolót, amelynek során bemutatták a gyerekeknek a Tőkési-ág élővilágának sokszínűségét. 

Csudai Péter Török Gergellyel, Vásárút polgármesterével
Csudai Péter Török Gergellyel, Vásárút polgármesterével
Fotó:  Birdman M. T.
Mindenki másban jó

A Zöld Örökség polgári társulás további sikeres pályázatával 40 regisztrált taggal, köztük óvodákkal és iskolákkal közösen indította el a Mindenki másban jó című természetvédelmi játékot, amelynek a feladatait eredetileg a szenyicei vízi cserkészek dolgozták ki.

Ezeket a feladatokat fejlesztettük tovább és igazítottuk hozzá a Tőkési-ághoz. A gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve négy nehézségi szintet határoztunk meg, a feladatokat öt csoportba osztottuk: 1. A vadon hívása, 2. Partok tisztítása, 3. Vörös riasztás, 4. Zöld őrszolgálat 5. Szövetségesek keresése.

A weboldalunkon (zoldorokseg.sk/) megtalálható az egyes óvodák és iskolák eddigi eredményeinek ismertetése – avatott be a részletekbe Csudai Péter. 

A Tőkési-ág revitalizálásával kapcsolatos munkákat pedig a továbbiakban is figyelemmel követjük.

Megjelent a MAGYAR7 4. számában. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.