2023. május 2., 15:02

Mentsük meg a Tőkési-ágat! De hogyan?

2023. április 15-én a Vásárúti Kulturális Központban mutatták be a Tőkési-ág vízkészletének bővítéséről szóló projektet. A pályázatot a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem Kertészeti és Tájmérnöki Kara mellett három partnerszervezet jegyzi: a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat, a Szlovák Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kara és a Zöld Örökség polgári társulás.

Téli táj - Dunatőkés
Fotó: Nagy Gyula

A projekt jelentős részét a Norvég Alap finanszírozza, amelynek leírásában a következő szerepel: a fő cél a vizes ökoszisztémák éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességének helyreállítása és megerősítése, a klímaváltozás környezetre és a lakosság életminőségére gyakorolt negatív hatásainak mérséklése érdekében.

A Tőkési-ág Nemzeti Természetvédelmi Terület, egykor kivételesen tiszta vízzel, ritka flórával és faunával. Az idők folyamán a Kis-Duna régi mellékágát az eredeti, nyárfákkal, füzekkel és égerekkel teli erdők flóráját azonban megváltoztatták az inváziós fajok. Az ág vize is eliszaposodott, ami által a víz elvesztette sodrását, és a felszín alatti vízforrások száma is csökkent. A természetvédelmi területen szükségessé vált a revitalizálás, a beavatkozások a vízhozamra, a vízmélységre, a biotópok állapotára és a természetvédők működési feltételeinek megteremtésére irányulnának.

Zöld Örökség polgári társulás

Csudai Péter, a tíztagú társulás elnöke szerint az egyik fő céljuk a Tőkési-ág megőrzése, a másik, hogy a helyi tanintézményeken keresztül megerősítsék a gyerekek kötődését a természethez. 

Amikor a társulást megalapították, kiderült számukra, hogy egy komolyabb projekthez legalább félmillió euró szükséges. Partnereket kerestek, és így jutottak el a Szlovák Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karához, illetve a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalathoz, amely felkérte a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem Tájépítészeti Karát, hogy csatlakozzon a projekthez, mert a Tőkési-ág problémája a tananyag részét képezi. Kidolgozták és beadták a pályázatot.

2021 novemberében hagyták jóvá a projektet, és azóta rengeteg új információt tudtunk meg. Mi, amatőr természetvédők ehhez technikailag annyira nem értünk, de felajánlottuk, hogy mint önkéntesek, szívesen segítünk. Azt vettem észre, hogy ahányszor összefutunk, mindig más a „hivatalos” verzió. Ennek oka, hogy a Tőkési-ágon több tudós és mérésekkel foglalkozó szlovák állami cég is dolgozik. Az aktuális eredményeket jó lenne megvitatni ilyen információs nap előtt, mint amilyet a napokban tartottunk. Már nagyon örülnék, ha legalább egymás között megegyeznének. Az is probléma, hogy rengeteg érdek ütközik, ráadásul a megoldásokat is különbözőképpen gondolják az egyes szakemberek. Bennünket a politika nem érdekel. Azt szeretnénk, ha ez a 31 km hosszú ág megmaradna az itt élő embereknek, állatoknak és növényeknek.
tőkés
Gálffy Szilárd és Ľuboš Jurík eszmecseréje
Fotó:  Lacza Gergely
Szakmai előadás? Lakossági fórum? Infónap?

Az elvileg nyilvánosság előtt zajló előadásnak gyakorlatilag nem volt civil érdeklődője, csupán a helyi polgármester, Török Gergely, illetve Diósförgepatony polgármestere, Gálffy Szilárd képviseltette magát az előadókon, a szervezőkön és a sajtó munkatársain kívül. Csudai Pétertől aztán megtudtam, hogy félreértések sorozatának köszönhetően a lakosság későn, illetve rosszul volt informálva az eseményről, és erről ő tehet. Ezenkívül arra kéri az érdeklődőket, hogy a jövőben figyeljék a társulás honlapján (www.zoldorokseg.sk) megjelenő információkat, valamint a Facebookon kérdéseket is feltehetnek.

Monika Supeková előadásában arról beszélt, hogy a Tőkési-ág megfelelő vízhozamát csak a Kis-Duna vizéből lehetne biztosítani úgy, hogy oda vezetnék a Kis-Duna vizének egy részét. Ezzel szemben Ľuboš Jurík, a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem Kertészeti és Tájmérnöki Karának docense a meder manuális tisztítását javasolta. Nagyjából ezen a véleményen volt Gálffy Szilárd polgármester is. Ahány előadó, ahány résztvevő, annyi vélemény, így az előadások egyes szakaszaiban parázs vita alakult ki a két előadó és a diósförgepatonyi polgármester között.

A polgármesterek semmiről sem tudtak...

Gálffy Szilárd „kissé” furcsállotta, hogy hivatalos értesítést csak előző nap kaptak az eseményről. Azt sem érti, hogy a vízgazdálkodási vállalat miért akarja a Kis-Duna vizét a Tőkési ágba engedni.

Vajon miért van a Tőkési ágnak különleges faunája? Miért vannak ott olyan élőlények, amelyek nincsenek a Kis-Dunában? Azért, mert tiszta. Elég, ha a Kis-Dunában az iszap egy kicsit megkeveredik, és máris szörnyű lesz a víz minősége, és ez azért időnként megtörténik. Az emberek törődtek a Tőkési ággal és minden tiszta volt! Nem is tudtunk erről a tervezetről, és ahogy hallom, a környék többi polgármestere sem

– mondta feldúltan a polgármester, aki elárulta, hogy pár nap múlva újra találkozik a projekt kidolgozóival, hogy megvitassák a nézetkülönbségeket és valamilyen egyezségre jussanak.

A Zöld Örökség elnöke egyébként osztja a polgármester véleményét. Ők csak azt várják, hogy a sok tudós elmondja a véleményét és rukkoljanak elő egy védhető megoldással, amellyel revitalizálódhat a Tőkési-ág, és megmarad a jövő generációinak.

"Mivel mi nem értünk hozzá, rábízzuk az illetékesekre, hogy támasszák alá érveiket, és győzzék meg a feleket, hogy ez a járható út. Amikor a projektet beadtuk, a környékről Patonyrét, Dunatőkés, Csallóközkürt, Vásárút, Felsővámos, Albár és Nyárasd polgármesterei írták alá, hogy amennyiben a pályázat sikeresnek bizonyul, hajlandóak segíteni a megvalósításban, de Diósförgepatony polgármesterével eddig nem sikerült egyeztetnünk. Bízom benne, hogy a jövőben jobb lesz az együttműködés a régió vezetőivel" – mondta Csudai Péter.

Epilógus

A kialakult patthelyzetet a következő találkozó némileg feloldotta, ugyanis Gálffy Szilárdtól utólag megtudtam, hogy a diósförgepatonyi fórumon sikerült egyfajta kompromisszumra jutniuk a feleknek. 

Monika Supeková felvetette, hogy csupán kísérleti jelleggel, ideiglenesen, két hétre nyitnák meg a Kis-Dunát a Tőkési-ág kiszáradt mederrészénél.

Csak abban az esetben élnének a továbbiakban is ezzel a módszerrel, ha az ökoszisztémára gyakorolt hatások a kémiai elemzésekkel, illetve egyéb mérésekkel igazoltan, bizonyíthatóan folyamatosan javuló tendenciát mutatnának. 

A Tőkési-ág Nemzeti Természetvédelmi Terület, a legmagasabb, 5. szintű védettséget élvez, visszaminősítése példa nélküli lenne, tehát elképzelhetetlen. Mérlegelik azonban a Tőkési-ágra vonatkozó hivatalos, szakmailag indokolható „használati utasítás” kidolgozását. Mindenki számára világos, hogy a Tőkési-ággal valamit kezdeni kell, mert rohamosan romlik az állapota. Mi azonban csak abban bízhatunk, hogy az ügyet nem a politikai és gazdasági érdekek, hanem a tényleges segíteni akarás vezérli majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.