magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. január 25., 09:40

Megtenni mindazt, amit lehet, és a magyar kultúra napszámosai – megjelent a MAGYAR7 4. száma

Keresse lapunk legfrissebb számát az újságárusoknál vagy rendelje meg kedvezményes áron!

magyar7_24_04

Ha nem akarna köztársasági elnök lenni, nem foglalkoznánk vele, mert nem igazán érdekes ember, de most mégis, okulásul és figyelmeztetésül, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly a vezércikkben. A felmérések szerint ő, vagyis Ivan Korčok és Peter Pellegrini a két legesélyesebb, ám az előző szerint az utóbbi csupán Fico táskahordozója lehet. Állítja ezt az táskahordozó, aki eddig minden kormányt kiszolgált, s legutóbb a liberálisok jelölték a külügyminiszteri posztra.

A magyar–szlovák közeledést, a külpolitikai érdekek összehangolását demonstrálta a múlt keddi Orbán–Fico találkozó. Összefoglaltuk, milyen konkrét eredményeket hozott, és milyen távlatokat nyitott meg a kétoldalú kapcsolatokban a szlovák kormányfő budapesti vizitje. Ne feledjük, az elmúlt években a kétoldalú kapcsolatok korántsem voltak zavartalanok. A szlovák fél több negatív jelzést küldött Budapest irányába, legyen szó a liberális vezetésű külügyi tárca éles nyilatkozatairól, vagy a Zuzana Čaputová által kinevezett rövid életű hivatalnokkormány barátságtalan megszólalásairól, írja Közös érdekek és távlatok című elemzésében Kolek Zsolt.

magyar7_24_04

Drang nach Osten, kicsit másként. A német vezetés szerint idén februárban már elindulhat egy olyan eszkalációs spirál, amelynek a végén, valamikor 2025 nyarán fegyveres konfliktus törhet ki a NATO és Oroszország között. Miközben mindenáron háborúzni akarnak, valahogy elfeledkeznek arról, hogy mindehhez hadsereg is kellene. Míg egyik nap a Bundeswehr üres lőszerraktáraival van tele a sajtó, a másik nap meg már német páncélosok dübörögnének Breszt irányába, írja külpolitikai jegyzetében Pomichal Krisztián.

magyar7_24_04

Horony Ákos, kisebbségi jogi szakértőt, önkormányzati képviselőt a Robert Fico vezette kormány három nappal 2023 karácsonya előtt nevezte ki a jóval korábban megüresedett kisebbségi kormánybiztosi pozícióba. Horony Ákos a MAGYAR7 olvasói számára nem ismeretlen, lapunkban többször beszámoltunk a magyar közösség jogérvényesítését elősegítő munkájáról. Mostani interjúnkra már a pozsonyi kisebbségi biztosi hivatalban került sor, két saroknyira a kormányhivataltól. Somogyi Szilárd beszélgetett a kormánybiztossal. Az interjú címe: Megtenni mindazt, amit lehet.

Vajon milyen hatással lesz gazdaságunkra az elektromos járművek piaca. Manapság Szlovákia továbbra is világelső az egy főre jutó járműgyártásban, ami ezer szlovákiai lakosra 198 legyártott járművet jelent. Emellett a munkatermelékenységben is kiválóan teljesít a szlovák gazdaság, hiszen az egy alkalmazottra jutó gépjárművek száma elérte a 12,6-ot, ennél csak Spanyolország áll jobban. Nálunk is és Magyarországon erősítenek ezen a téren, és vélhetően a siker sem marad el, írja Piac rovatunkban Rajkovics Péter.

magyar7_24_04

A komáromi Liszka Edina beltéri termesztéssel állít elő mikrozöldségeket. Az egy éve működő Microgreen Farm egyelőre családi mikrovállalkozás, két embernek ad munkát, vevőkörébe pedig elsősorban a régióbeli éttermek és magánszemélyek tartoznak, de szeretnének tovább fejlődni. Céljuk, mint régiónk legtöbb mezőgazdászának: a főváros bevétele. Kocur László: Piacot keres a komáromi mikrozöldség.

magyar7_24_04

A Csemadok Országos Tanácsa január 21-én hagyományosan Galántán ünnepelte a magyar kultúra napját. Ebből az alkalomból adják át minden évben a Csemadok díjait is. Az elismerést azok kapják, akik hosszú évtizedes áldozatos munkájukkal hozzájárultak a felvidéki magyar kultúra továbbéléséhez és felvirágoztatásához. Ismerkedjenek meg az idei díjazottakkal!

Beszéljük meg! Nagy valószínűséggel a kötelező matematikaérettségit nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, mert ezzel még jobban elriasztanák a diákokat a tantárgytól. Mi lesz azokkal, akik azért választották a gimnáziumot, mert régészek, történészek, muzeológusok, irodalmárok vagy nyelvészek akarnak lenni? Őket is rákényszerítjük? A műszaki pálya iránt érdeklődők számára legyen kötelező matematikából is, de még az ő esetükben is nehézségi fokozatokat kellene megállapítani az idegen nyelv mintájára emelt, illetve középszintű érettségi vizsga formájában, írja Száraz Dénes, és igaza van, ezt tényleg meg kellene beszélni.

Aki Arany János verseit körmölte Tolnai Lajos, a nem igazán eredeti és sikeres irodalmár. Róla a Leporolt históriákban ír Lacza Tihamér. Annál eredetibb és sikeresebb Nyáry Jenő, akinek a régészeti kutatásai hozták meg az elismerést, pedig nem erről volt diplomája. Gaál Lajos Nyárynak a Pogányvár barlangjában végzett feltáró munkájáról, annak különleges történéseiről ír a Múltunk rovatban.

magyar7_24_04

Egy ezressel „betakarható” a gépkocsivezetői tanfolyam, bár az árak járásonként, városokként eltérő lehet. Szomolai Andrea annak járt utána, hogy milyen változások vannak a gépkocsivezetői jogosítvány megszerzésének a területén, milyenek a tesztek, a szakemberek szerint mit kellene még változtatni, hogy valóban felelős, autót vezetni tudó emberek kerüljenek ki a tanfolyamokról.

Veres Benedek Zoltán, a komáromi Selye János Gimnázium végzős diákja, kategóriájában nemcsak alma materét, hanem egész Nyitra megyét képviseli majd a hazai Zenit programozói verseny márciusi besztercebányai döntőjében. Korábban a füleki Infoprog versenyen már háromszor volt országos első. Ő az, aki a jövőjét már jó előre beprogramozta, mégpedig jó irányba. Az ifjú tehetséget Nagy-Miskó Ildikó kereste fel.

A 2019-ben alakult Zöld Örökség polgári társulás célja egyrészt megőrizni a Csallóköz északi részén húzódó Tőkési-ág páratlan ökoszisztémáját, másrészt segítséget nyújtani a régió tanintézményei számára, hogy a gyerekekben helyi szinten is kialakuljon a kötődés a természethez. Tavaly áprilisban lapunk is beszámolt a Tőkési-ág vízkészletének gyarapítását célzó tervezetről, amelynek teljesítése idén április végén jár le. Lacza Gergely az iránt érdeklődött, hol tart most a munka.

Ebben a hónapban töltötte be századik életévét Dr. Kálmán László szülészorvos, a rimaszombati 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat egyik alapítója, Közép-Európa, de talán az egész európai kontinens legidősebb élő cserkésze. Kerek születésnapját előbb családi körben ünnepelte meg, majd a helyi cserkészek is felköszöntötték a jubilánst. Az ünnepségről Virsinszky Tamás készített beszámolót.

„A mi jelünk a kereszt, nem a horogkereszt” – jelentette ki elkötelezett katolikusként Esterházy János, a felvidéki magyarság mártír politikusa. Esterházy azóta sokat idézett szavai adják annak a vándorkiállításnak a címét is, amely január 18-án nyílt Pozsonyban. A tárlat Dávid Zsuzsanna magyarországi festőművész, képzőművész, tanár Esterházy által ihletett 24 alkotását mutatja be és a Csemadok Rákosi Ernő termében tekinthető meg, írja lapunkban Dunajszky Éva a megnyitóról.

Látogatást tettek a gombaszögi pálos monostornál és az Andrássy-kúriában berendezett múzeumban a Rozsnyói Társalgási Egylet tagjai, akik a további érdeklődőkkel együtt nemcsak a kolostort és a múzeumot járták be, hanem a történetükkel és az elmúlt évek során elvégzett ásatások eredményeivel is megismerkedhettek. A látogatók között volt Fábián Gergely is, aki a Téli séta Gombaszögön című írásában idézi fel a séta élményeit.

Az esztergomi Körzeti Televízió és az országos rangú Szent István-díj alapítása is a szőgyéni gyökerekkel rendelkező Bihari Antalhoz köthető, aki családjával Esztergomban él. Televíziójával máig összeköti a Duna jobb és bal partját. A környékünkön is széles körben ismert televízióssal a párkányi Komp kávézóban beszélgetett Bokor Klára. Az interjú címe: Televíziós és díjalapító.

Az amigurumi nevű, japán eredetű horgolási, illetve kötési technika a kétezres évek elejétől egyre jobban vonzza a kézműves munka szerelmeseit; nincs ez másként Nagyölveden sem. Kaszmán Zoltán: Szalma Réka horgolt figurái

A magyar közösség szolgálatában a címe Agócs Szvorák Emese cikkének, amelyben egy ifjú Petőfi-ösztöndíjast, a kárpátaljai Balog Józsefet mutatja be. Tavaly érkezett Fülekre, munkájával a helyi Csemadok alapszervezetet segíti.

Nyáron hűtésre, télen fűtésre alkalmas. Ez a klímaberendezés. „A zárt rendszeren belül keringő R32 környezetbarát gáz nagyon jó hatásfokkal felveszi a kinti légkörből a hőt, amit a benti térben megsokszorozva hőenergiaként lead, kifűtve ezzel a helyiséget” – olvasható Molnár Gabriella írásában a 48. oldalon. 

Nagyon súlyos betegségről ír Asztalos Kele Orsolya gyerekorvos, mégpedig a gennyes agyhártyagyulladásról, amikor minden perc számít. Jó, ha tudjuk, hogy oltással ez a betegség is megelőzhető!

magyar7_24_04

Cukkinis-gombás egytálétel és vörösáfonyás keksz az Íz-lelő rovat kínálata, Szabó B. Csilla konyhájából. Vas Gyula a Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254 autót tesztelte, amely szerinte az európai csúcsdízel.

„Luca lányommal Salgótarjánba, a közép-európai régió első, téli Spartan Race versenyére tartunk. A gyermekverseny rajtja előtt 40 perccel érkezünk meg, az én rajtom pedig 12:40-kor van. Ha Luca 20 percet fut is, akkor is elérem a saját versenyem, de hát nyomtuk a fekvőtámaszt a nappaliban, és futni is eljártunk becsületesen a legnagyobb hidegekben is, bízom benne, hogy olyan 10 perc körüli idővel fogja tudni teljesíteni a távot. Ez az utolsó verseny, ahol együtt futhatunk, nemsokára 7 éves lesz, ott már a szülők nem futhatnak a gyerekekkel. Őt ez valószínűleg nem nyomasztja annyira, mint engem… Ez a második versenye, már ismeri az akadályokat…” Kocur László élménybeszámolóját a Szurkoló rovatban olvashatják, címe: Fagyos-jeges spártai szezonrajt.

Orbán, Kerkez, Négo, Styles, ismert nevek a magyar labdarúgó-válogatottból, ami közös bennük, hogy dönthettek volna más nemzeti csapat mellett is, de fogalmazhatunk úgy is, hogy „csak” félig magyarok, vagy egyáltalán nem azok. De kik lehetnek még új arcok, a követők? A Yaakobishvili fivérek, Fenyő, Okeke, esetleg Szmodics és Nanasi? Rajkovics György: Új magyar sztárok a láthatáron.

A MAGYAR7 harmadik számának hátlapján a Mátyás király somorjai szobra látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.