2019. november 26., 20:35

Helytörténészek találkoznak Lekéren

A Juhász Gábor vezette Dudich Ferenc polgári társulás idén újra megszervezi az Alsó-Garam menti helytörténészek találkozóját,  november 30-án. A kutatók és az érdeklődők a harmadik alkalommal megvalósuló konferenciára ezúttal is a lekéri községi könyvtár épületében gyűlnek össze.

Lekéri konferencia
Fotó: Kaszmán Zoltán

A 9 órakor kezdődő konferencia során összesen tizenkét előadó kap szót, hogy röviden ismertesse kutatási eredményeit.

Kicsindi Enikő a nagysallói csatáról, Pásztor Réka a Lévai járást érintő kitelepítésekről, Juhász Gyula a dunai hidakról, Orosz Örs az első világháború utáni szoborsorsokról, Paterka Pál a geofizikai kutatások hitelesítéséről, Nágel Dezső a szőgyéni templomokról, Bréda Tivadar a felvidéki katonai emlékhelyekről, Polka Pál pedig a zselízi fakastélyról ad elő. 

Bél Mátyás Bars vármegyével foglalkozó kötetének újrakiadásával jelen lesz Martin Turóci is, továbbá Luky Jánosnak és Csonka Ákosnak köszönhetően az érdeklődők betekintést nyerhetnek Botka Tivadarnak, illetve a Zselíz püspökének is nevezett Fischer-Colbrie Ágostonnak az életútjába és munkásságába is.

A programsorozat ezúttal is a házigazda, Juhász Gábor helytörténeti előadásával zárul.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.