magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. február 22., 15:45

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL

A Komáromi járás gazdái sem maradhattak ki a Szlovákiai Agrárkamara, valamint a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara által február 22-re meghirdetett országos gazdatüntetésből, amellyel további öt ország agrárkamarájával közösen szólították fel Brüsszelt: fejezzék be az európai gazdák ellehetetlenítését.

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában
Gyülekező a komáromi várfal alatt
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Nyolcvan traktoron és további járműveken mintegy százhúsz tüntető érkezett ma fél tizenegy körül a komáromi András napi vásárok színhelyére, a Kőszűz által oltalmazott várfal alá, ahol a szervezők alkalmi színpadot  állítottak fel a szónokoknak. A tiltakozók egyik csoportja a 63-as főútról, Őrsújfalu irányából haladt a megadott helyszín felé, ahová a másik csoport Gyulamajor irányából érkezett.

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
Alexander Pastorek szerint túlzó elvárásokat tartalmaz az ún. Zöld Megállapodás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Előbb Alexander Pastorek, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara komáromi regionális elnöke hívta a figyelmet, mennyire túlzó elvárásokat tartalmaz az ún. Zöld Megállapodás (Greendeal), megkövetelve az országoktól a zöld energiára való átállást, miközben figyelmen kívül hagyja a tagállamok specifikumait, s azok esetében nem egységesek az elvárások. Sajnálatosnak tartja azt is, több nyugat-európai országgal szemben enyhébbek a követelmények, mint például Szlovákiával szemben.

Hangsúlyozta: a hazai lakosságnak egészséges, ellenőrzött terményekre van szüksége, ezért elfogadhatatlan az, hogy hozzánk olyan országokból érkezzenek élelmiszerek és élelmiszeripari alapanyagok, ahol kisebbek a követelmények, rosszabbak a feltételek és a minőség-ellenőrzés is hiányos.

Egyebek mellett azt is fájlalta, hogy az EU által elfogadott jogszabályok a haszonállatok tartását is ellehetetlenítik…

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
Peter Lelkes szerint a szlovák állam óriási bürokráciával sújtja a gazdákat
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Peter Lelkes pedig úgy véli, hogy ráadásul a szlovák állam óriási bürokráciával sújtja a gazdákat, ami a gyakorlatban temérdek, időrabló és felesleges bejelentést, kérvényezést… is jelent. Például: a csallóközi gazdák a vonatkozó törvény szerint környezetvédelmi szempontok alapján a földek 5-7 százalékát nem használhatják, sőt, e területeket nem is kaszálhatják, s ekképp nem védekezhetnek a kártevők, a rágcsálók ellen sem. A vélhető legnagyobb veszélyként az ellenőrizetlen ukrán termények behozatalát említette, ami tönkreteszi a hazai gazdákat.

Ollári Adrianna, a járás falugazdásza a Szlovákiai Agrárkamara nevében magyar nyelven ismertette jogos tiltakozásuk komoly okait. Köszönetet mondott mindazoknak, akik eljöttek a tüntetésre, ahol az a lényeg, hogy egymást támogassák. Mint mondta: Szlovákia déli régiója gazdálkodóinak nemcsak az ukrajnai háborúból eredő bizonytalansággal, nehézségekkel kell megküzdeniük, hanem a növekvő termelési költségekkel is.

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
Az EU által elfogadott jogszabályok a haszonállatok tartását is ellehetetlenítik
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az Európai Unióba történő belépésünkkor az uniós intézményektől támogatást vártunk, s ahelyett bürokráciát, megkötéseket, nehezítéseket kaptunk, engedélyeket kell intéznünk…Mi azt szeretnénk, hogy az EU fenntartható módon biztosítsa a lakosság számára az egészséges élelmiszert, az élelmezésbiztonságot.

A jelenlegi közös agrárpolitika a gazdák számára megnehezíti a mezőgazdasági termelést, s akadályozza a versenyképességünket az EU belső piacán. Ezért Brüsszel figyelmét felhívjuk arra, hogy erősíteni kell a mezőgazdaság pozícióját, s az EU belső piacát meg kell védeni a nem fenntartható élelmezési rendszerekben előállított termékek beáramlásától” - fogalmazott Ollári Adrianna.

Nagyon fontosnak tartja a Greendeal céljainak módosítását, mert azok túlságosan ambiciózusak, és azt is, hogy figyelembe vegyék a tagállamok természeti adottságait.

Az ukrán áruk kereskedelmének és exportjának megkönnyítése – amin az Európai Bizottság dolgozik – nem járhat negatív következményekkel az EU egyes ágazataira, illetve mezőgazdasági piacaira nézve! Ezért Brüsszel figyelmét arra is felhívjuk, hogy olyan mechanizmusokat vezessen be az EU mezőgazdászai számára, amelyek hatékonyan védik az uniós tagállamok piacait, különösen a frontvonalban lévő országokét!”

– hangzott el. Rámutatva: új megközelítés szükséges az ukrán-EU kereskedelmi megállapodáshoz. A jelenlegi Közös Agrárpolitika keretében működő krízisalap jelentős megemelésére is szükség van, akár más forrásból. Ez ugyanis hatékonyabb segítség lehetne az ilyen kritikus piaci helyzetekben, mint amilyen a jelenlegi.

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
A sokatmondó feliratok egyike
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A továbbiakban megemlítette a gazdálkodók klímaváltozással, gazdaságok versenyképességével, jövedelmekkel, adminisztratív terhekkel, megemelkedett termelési költségekkel, alacsony felvásárlási árakkal és a termelők aránylag magas életkorával kapcsolatos kihívásokat is, melyek nehezítik a gazdálkodás feltételeit… Ugyancsak hangsúlyozta, hogy az EU-ban meg kell erősíteni a mezőgazdaság pozícióját.

A tüntetők nevében Richard Takáč mezőgazdasági minisztert arra kérte, hogy személyes befolyásával gyorsítsa meg a Mezőgazdasági kifizető ügynökséghez kapcsolódó ellenőrzési folyamatokat, különösen azon gazdálkodók esetében, akik mindmáig semmiféle támogatást nem kaptak, ezzel veszélyeztetve a megélhetésüket. Elsősorban a kis- és középgazdálkodók küzdenek pénzhiánnyal, ugyanis terményeik kifizetetlenül halmozódnak fel a raktározóknál. A szlovák mezőgazdasági minisztérium korábban azt kérte, hogy legyen olcsóbb az élelmiszer. Az érintettek azonban addig nem tudnak olcsóbban termelni, amíg a vetőmagot, a vegyszereket és a munkagépeket is csak külföldről tudják beszerezni, gyakran megemelt áron, azokat magas adókkal is sújtva.

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
A tüntetőkkel szolidáris média képviselői is szép számban voltak jelen
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Aztán a hazai törvényhozó szerveket arra kérte, hogy értékeljék át a jelenlegi adózási rendszert.

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy Szlovákiában évről évre emelkedik a mezőgazdászaink által megfizetendő földadó, ugyanis ezt a kötelezettséget a földtulajdonosok átruházzák a gazdákra, ami számukra hatalmas terhet jelent”

– szögezte le.

További fontos gondolatot is tolmácsolt: „Szlovákia az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol a támogatásokat is megadózzák, ezáltal is visszafogják a mezőgazdászaink versenyképességét. Szeretnénk, ha ezt is átgondolnák, és segítenék a megmaradásukat, akikre szükség van ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra. A gazdák nélkül nincs élet, az adómentes támogatás pedig fejlesztésre lenne fordítható! Brüsszel hallgasd meg azokat, akik ételt tesznek az asztalodra! Nagyon szépen köszönjük a részvételüket!”.

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
Ahogy hazafelé vonult a traktoros menet
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A televíziós stáboknak a helyszínen lehetőségük nyílt interjúk készítésére, majd a tüntetők hazatérésével kapcsolatos szervezési tudnivalók ismertetése után, a traktoros menet elhagyta a helyszínt. 

Gazdák nélkül a Komáromi járásban sincs élet - KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.