2024. február 21., 17:17

Gazdák vagyunk, nem irodisták! Gazdatüntetésre fel Galántán is!

Országos szintű tüntetést szerveznek a szlovákiai gazdák február 22-re. A mátyusföldi gazdákat kérdeztük arról, hogyan készülnek a galántai tüntetésre.

gazdatüntetés
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Ugyanúgy, ahogy Európa-szerte, Szlovákiában is megelégelték az őket fojtogató rendeletek és igazságtalanságok hullámát a gazdák. Február 22-ére országos szintű gazdatüntetést szervez a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara, valamint a Szlovákiai Agrárkamara.

Közel kétezer traktor vonul az utcákra országszerte, elsősorban a városközpontokban a forgalom egy időre blokkolva lesz.

A tüntetés az európai szervek, főleg az Európai Bizottság és Európai Parlament politikája ellen emel hangot. A nagyobb városokba reggel kilenc óra tájékán érkeznek meg a nehézgépjárművek.

Greendeal
Galántára eddig 140 traktor jelentkezett be pótkocsikkal, szerszámokkal. Reggel fél tízre lesznek felsorakozva a gépek a fő utcán, ott, ahol a Galántai Vásár szokott lenni. A városháza előtt egy pódium lesz felállítva, ott zajlanak majd a beszédek. Természetesen egyeztettünk a várossal és a rendőrséggel is, hiszen jelentős forgalomkorlátozásra kell majd számítani, bár nem célunk leállítani az életet a városban. Tizenegy óra körül teszünk egy kört a város körül – a korforgalomtól konvojban, lassú traktorsebességű menettel elindulunk Kolónia és Gány felé, majd az Esterházy utcán vissza a fő utcára, de maradnak itt blokkoló traktorok is, ezzel akarjuk erősíteni a hatást. A tüntetés nagyjából délután fél kettőkor oszlik fel”

– magyarázta a galántai regionális tüntetés részleteit Borovszký László, a járási agrárkamara igazgatója az országos egyeztetés után. A tüntetésen felszólal majd a járási agrárkamara elnöke, Szikura Ferenc is.

A galántai tüntetés során a közúti forgalom más résztvevői a Kodály Zoltán utcán és a kórház utcáján kerülhetik el az útlezárást.

Borovszký László kiemelte,

a greendeal előírások nagyban befolyásolják a gazdák életét, természetesen a negatív hatásokat a galántai régió gazdái is saját bőrükön érzik. Óriási adminisztrációs, bürokráciai feladatoknak vannak kitéve a gazdák.

A gazdák termelni szeretnének, nem a számítógép előtt görnyedni. Az ő feladatuk az, hogy hazai terméket állítsanak elé. A kondicionalitás nagyban növeli a végtermék árát is, és itt elérkezünk egy másik fontos problémához: képtelenek vagyunk konkurálni egy úgymond „dzsungelkörülmények“ között termelő ukrán gazdasággal, ahol semmilyen európai uniós (vegyszer)szabályozás nem érvényes. A V4-es országokba ugyan megtiltották az Ukrajnából való behozatalt, azonban áthaladást biztosítanak Európán át, hogy ez az ukrán gabona afrikai országokba kerülhessen. Természetesen az üzletemberek ezt a gabonát felvásárolják és visszafordítják, így már mint uniós termék jelenik meg Európa országaiban. Szlovákiában is telíti a piacot, illetve rontják a mi gazdáink piacát. A mi gabonánk így válik eladhatatlanná még a semmilyen áron is. 40-60 százalékos a visszaesés a tavalyi értékekhez képest“

– magyarázta  a gazdasági részét a tüntetésnek a járási agrárigazgató. Problémák vannak a kifizetésekkel is, hiszen a mezőgazdasági cégek itt nagyon rossz kondícióban vannak, nem engedhetik meg maguknak, hogy a pénzeikre várjanak.

Leginkább az európai uniós szabályok modifikálását várják el. Követelik, hogy egész Európában ne lehessen értékesíteni az Ukrajnából vagy más harmadik országból származó gabonát, ne álljon az meg Európában, ha már Afrikába szánták. Valamint változást akarnak elérni a PPA-val (kifizetési alappal) és egyszerűsíttetni kívánják az adminisztrációt.

Borovszký kiemelte, a gazdák egységesen állnak ki a követeléseik mellett, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara, valamint a Szlovákiai Agrárkamara és a regionális kamarák karöltve szervezik a tüntetést.

Ez itt nem a „kicsik” és a „nagyok” eltérő harca, hiszen a tüntető traktorosok majdnem fele kisgazda.

Lassan már a minimális veszteségnek is örülünk

Kisgazdaként készül a tüntetésre a felsőszeli Agro-Jakubecz kft. tulajdonosa Jakubecz Bálint is. Elárulta, két traktorral mennek Galántára a megmozdulásra. Sok probléma van gazdakörökben szerinte is –

a bevétel a behozatal miatt az egyharmadára csökkent, az uniós rendeletek miatti kiadások és befektetések azonban növekedtek. A gazda szerint, aki a 2023-as évet kihozta nullásra és nem veszteségesre, az már örülhet.

A brüsszeli féltekéről erősen ajnározott zöldpolitika alapos fejfájást okoz. Az ugarosítás miatt elgyomosodnak a földjeink, mi nem azért fizetünk bért vagy birtoklunk saját földeket, hogy gyomot termeljünk, amihez hozzá sem lehet érni, hiszen jóformán az ugar területre rá sem tehetjük a lábunkat. Csak nő a rengeteg allergén gyom, minket pedig a támogatásokkal tartanak sakkban. Itt van még a zöld üzemanyag kérdése és a jogviszonyok rendezésének kérdése is. Nem beszélve az irgalmatlan bürokráciáról – belőlem már lassan irodista lesz, nem gazda”

– magyarázta Jakubecz Bálint.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.