2024. február 22., 14:31

A traktor a banké, a haszon a multié, a munka és a ráfizetés a gazdáé – Galántán is tüntettek a gazdák

A mátyusföldi Galántán békés hangulatban tüntettek a gazdák az országosra kiterjedt sztrájk keretén belül. Közel 250 traktor és nehézgépjármű parkolta végig a város főutcáját. A gazdák reménykednek abban, hogy a tüntetés hangja Brüsszelig is elhallatszik, azt szeretnék, ha a józan paraszti ész határain belül hagynák őket hatékonyan dolgozni.

Gazdatüntetés Galánta
Galéria
+19 kép a galériában
Galántán is volt gazdatüntetés
Fotó: Szomolai Andrea

Reggel kilenc órától gyülekeztek a traktorok Galánta fő utcáján február 22-én, az országosra szervezett gazdatüntetésre. A gazdák békésen várták a pódiumon felszólalók nyilatkozatait, közben megvitatták az őket leginkább érintő problémákat, tapasztalatot cseréltek. A hangulat fokozásának érdekében pár füstbombát is használtak. A Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara, valamint a Szlovákiai Agrárkamara által szervezett tüntetésen bármelyik gazda felszólalhatott – a körtvélyesi gazdaság elnök asszonya a pódiumon úgy nyilatkozott, nem akarnak a földjeiken a greendeal politika (Európai Zöld Megállapodás) miatt gyomot termelni és egér- vagy pocoktanyákat kialakítani.

Egyúttal elutasították a nehezített bürokráciát is – a gazdák hangsúlyozták, ők elsősorban mezőgazdászok, nem pedig irodisták, nem kívánnak a valódi földmunkákhoz nem értő brüsszeli „aktanyalogató” politikusok bábjai lenni. A traktorokra egyes gazdák molinókat is elhelyeztek: „A traktor a banké, a haszon a multié, a munka és a ráfizetés a gazdáé” felirat igencsak találó, de voltak olyan feliratok is, mint „Stop az ukrán gabonának” vagy „Gazdák vagyunk, nem hivatalnokok”.

A tüntetést a rendőrség biztosította. A városi gyermekek pedig előszeretettel nézegették, csodálták a rengeteg traktort, a felvonuláson nagy lelkesedéssel integettek a dudáló és villogó nehézgépjárműveknek.

Gazdatüntetés Galánta
Galántán is volt gazdatüntetés
Fotó:  Szomolai Andrea
A gazdákkal vagyunk

A városháza előtt felállított pódiumon Borovszký László, a járási agrárkamara igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Kolek Péter, Galánta polgármestere biztosította a gazdákat, teljes mellszélességgel kiállnak a mezőgazdászok mellett, mint mondta, észszerűtlennek tartja, hogy valakik szakmai hozzáértés nélkül szabályozzák a gazdák mindennapi teendőit.

Rengeteg ember morgolódott, hogy miért engedjük lezárni a főutcát, miért kell blokkolni a város forgalmát. De az ilyen kaliberű dolgokat nem lehet másként oldani, a gazdák érdeke mindannyiunk érdeke, az Európai Uniónak meg kell hallani az elégedetlen hangokat“

– fejtette ki a polgármester.

Horváth Péter, a Galántai Regionális Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (RPPK Galanta) elnöke ismertette az országos tüntetés szabályait.

Elmondta, ez a tüntetés kimondja az unió, az Európai Bizottság, de a szlovák kormány felé is, hogy a gazdák egyértelműen megelégelték a visszásságokat. Első körben a túlzott bürokrácia és az ukrán gabonabehozatal ellen szól a tüntetés.

„A gazda jóformán már nem is a földeken dolgozik, hanem ül az irodában, és értelmetlen iratokat töltöget ki az uniónak. Húsz évvel ezelőtt egy darab lapot töltöttünk ki, kézzel írva a kifizetések kapcsán, és az év végén meg is kaptuk a pénzeket. Most minden elektronikus úton zajlik, több száz oldalt töltögetünk, de pénzt azt nem látunk. Ha nem tudjuk megállítani a bürokratikus adatáradatot, akkor ez napról napra rosszabb lesz“ – fejtette ki Horváth Péter. A gazdák a greendeal politika ellen is tüntettek. Soha nem látott gyomerdő lepte el a határokat.

Az unió politikusai azt hiszik, hogy hülyék vagyunk, és nem tudjuk, mi a dolgunk, hogyan kell gazdálkodni. Földjeink 5 százalékát kell ugaron hagyni, közben nem is tudják ellenőrizni az általuk meghatározott előírásokat, nincs rá ember. A dotációkkal – amelyekből egyelőre nem sok mindent láttunk – tartanak sakkban bennünket, míg maga a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség is az összeomlás határán áll. Mi pénz nélkül vagyunk, most február vége van, és a pénzeink legnagyobb része nincs kifizetve, a kérvények meg csak állnak valahol egy íróasztalon, mert nincs ember arra, hogy átnézze őket. Mi józan, paraszti ésszel tudunk gondolkodni, nem kell, hogy irodisták ugráljanak a fejünk felett. Mit értek el? Elszaporodott az egér- és pocokállomány a földeken, nem folyik el az esővíz a földekről...“

– magyarázta a járási elnök. Hozzátette, az európai tüntetéseknek köszönhetően Brüsszel már tett némi engedményt, és reménykednek abban, hogy az országos tüntetésekkel további eredményeket érnek el.

Gazdatüntetés Galánta
Galántán is volt gazdatüntetés
Fotó:  Szomolai Andrea
Parasztnak lenni büszkeség

Szikura Ferenc, a Szlovák Agrárkamara ellenőrző bizottságának elnöke, a királyrévi Agrostaar ügyvezető igazgatója is köszöntötte a gazdákat a demonstráción.

Igaz, hogy a parasztok már sokkal kevesebben vannak, mint a régi világban, de nélkülünk nem lesz kenyér az asztalon. Brüsszel ellenünk dolgozik, nem érti, nem látja azokat a dolgokat, amiért mi dolgozunk. Ők nem látják a zöld virágot a határban, nem látják a gabona fejlődését, és nem tudják, mi kell a növényeknek. Köszönöm, hogy minden paraszt itt van – a paraszt szó a legnagyobb büszkeség, hiszen nagy szükség van ránk“

– mondta Szikura Ferenc. Portálunknak elmondta, az, hogy a kamarák összefogottan tüntetnek, mutatja, hogy ezek a gondok nem egyes gazdák problémái, hanem országos, sőt európai szintűek. Mindamellett nem teljesen értett egyet a hétfői szakadár tüntetéssel – jobban hisz az összefogott megmozdulásban és képviseletben.

A mostani problémák a leginkább azok, hogy az Európai Uniós jogszabályalkotás elszakadt a termeléstől. Valamikor a parasztnak volt egy kis füzete, és abba beírta, mikor vetett, aratott és mit használt munka közben. A legjobbat akarjuk az asztalra tenni, a szlovákiai emberek is megérdemlik azt, hogy egészséges és jó élelmiszert kapjanak, ehhez nem járul hozzá az, ha a dotáció beadása előtt ezer oldalas útmutatókat kell átnyálaznunk. Harminchárom éve vagyok a cég vezetője, ezalatt lett némi tudásom, és nem hiszem azt, hogy a brüsszeli útmutatók reális követelményrendszert állítottak fel. A zöldpolitikát már évek óta csináljuk, a tavalyi évig nem volt ezzel sok problémánk, aztán tavaly jöttek a négy százalékos ugar eszközével. Nem tudom, hogy Európában ezt megengedhetjük-e magunknak? Miért? Vajon a Nyugat akarja ellátni azokat a piacokat, amelyeket eddig mi láttunk el, vagy tényleg csak az ukrán gabona miatt”

– magyarázta Szikura Ferenc. Rámutatott arra, hogy az ukrán gabona kitermelésénél nincsenek jelen az uniós előírások, ez pedig nem igazságos a tagállami gazdákkal szemben.

Gazdatüntetés Galánta
Galántán is volt gazdatüntetés
Fotó:  Szomolai Andrea

A problémákra a normális paraszti ész lehetne a megoldás és az, hogy hallgassák meg a gazdákat, ne akarják erőnek erejével átültetni a nem működő szabályozásokat. Brüsszelt talán az ilyen tüntetések tudják megállítani

– reménykedik Szikura Ferenc. Hozzátette, előfordul, hogy a brüsszeli előírásokat Szlovákiában nem tompítani akarják, hanem még rátesznek egy lapáttal. Az országos előírásoknak nem kellene megerősíteniük Brüsszelt, inkább gyöngíteni kellene – a mi kormányunknak kellene tudnia, mi a helyes hang Brüsszelben.

„Szlovákia valamikor magas százalékban volt élelmiszer-iparilag önellátó. Ma már az igények miatt nem lehetnénk teljesen önellátóak, hiszen minden kell egész évben. Biztos, hogy szükség van valamiféle behozatalra, de az alapot itt kellene előállítani – gondoljunk csak a húsra, sertésre, baromfira, tejre. Sok mindent tudnánk itt csinálni, de mikor a kisparaszt abbahagyja a zöldségtermesztést, azt oldani kellene. Mint ahogy azt is, hogy Európában Szlovákiában a legmagasabb a szociális biztosítás. A munkaerő így drága is és nincs is” – tette hozzá Szikura Ferenc.

Gazdatüntetés Galánta
Galántán is volt gazdatüntetés
Fotó:  Szomolai Andrea
Kettős mérce

A galántai gazdatüntetést jelenlétével erősítette Forró Krisztián, köztársaságielnök-jelölt is. Portálunknak elmondta, úgy véli, amit az Európai Unió a gazdáinkkal tesz, az a kettős mérce mintapéldája. A többi, unión kívüli gazdákhoz képest a tagállamok gazdái a háttérbe szorulnak.

Az ukrán gabonának teljesen más paraméterei vannak, mint a miénknek. Nem elfogadható, hogy az ukrán gabonára más követelmények vonatkoznak, mint a hazaira. A támogatások nem érkeznek meg idejében a gazdákhoz. Az unión belül is van kettős mérce. Segítenünk kell a gazdákat, hogy szlovákiai szinten is hozzájussanak a dotációkhoz”

– mondta Forró Krisztián.

A galántai gazdatüntetés hivatalos része tizenegy óráig tartott, ezután a gazdák konvojban kerülték meg a várost.
Gazdatüntetés Galánta
Galéria
+19 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.