cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 19., 09:46
Frissítve: feb. 19. 15:23

Csehországban már megkezdődött a traktoros tüntetés, a szlovákiai városokban is tiltakoznak a gazdák

Prágát már elözönlötték a traktorok, több száz traktor és egyéb mezőgazdasági gép érkezett ma kora reggel a cseh a gazdatiltakozás miatt. A tüntetők már hat óra előtt megérkeztek a földművelésügyi minisztérium elé, ahol a követeléseiket tartalmazó levelet szeretnék átadni Marek Výborný miniszternek, amelyben azt követelik, hogy a cseh kormány lépjen ki a zöld megállapodásból, azaz az EU Európáért kötött zöld megállapodásából.

Traktoros tüntetés
Fotó: TASR

A tiltakozó gazdák délben blokád alá vonták a Felsőnémeti (Vyšné Nemecké)-Ungvár határátkelőt. A figyelmeztető demonstráció a tervek szerint egy órán keresztül tart. A hírt a rendőrség és maguk a tiltakozó gazdák is megerősítették a TASR hírügynökségnek. 

Kora délután véget is ért a termelők blokádja a felsőnémeti határon, elvonultak a traktorok, így megindult Ukrajna felől a forgalom - erősítették meg a TASR-nek a tiltakozó gazdák képviselői.
A zempléni termelők 12 órakor torlaszolták el a határátkelőhöz vezető utat, a tiltakozás egy órán át tartott. A traktorok és mezőgazdasági gépek Nagymihályba indultak.

Az Európa-szerte zajló gazdatüntetések Szlovákiát is elérték. Ma Szlovákia egy részén is gazdatiltakozások lesznek a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség irodái előtt. A szlovák gazdáknak és mezőgazdászoknak is elfogyott a türelme, és úgy döntöttek, hogy más országokb

Az első tiltakozó akció ma délben lesz a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség székháza előtt.

A Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének (ASYF) tájékoztatása szerint ennek a célja az lesz, hogy rávilágítson a szlovákiai gazdálkodók helyzetére, akik az állami intézmények előre nem látható döntéseinek áldozatai.

A gazdák mai tiltakozásával összefüggő forgalomkorlátozásokra figyelmeztet a zsolnai rendőrség is. Reggel 9:00 és 14:00 óra között korlátozások vannak érvényben a Liesek - Námesztó – Rózsahegy – Kráľovany szakaszon. Turócszentmártonban 12:00 és 15:00 óra között lesz tiltakozás a Sklené – Turcsek– Körmöcbánya – Turcsek – Stubnyafürdő útvonalon.

A rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy az említett szakaszokon való áthaladás során legyenek türelmesek, figyelmesek és tartsák tiszteletben a rendőrség utasításait.

A legnagyobb gazdatüntetés Szlovákiában csütörtökre, azaz február 22-ére várható. A tervek szerint országszerte akár kétezer traktor is összejön majd az utakon az utakra, a nagyobb városok központjaiban pedig egy időre teljesen leáll a forgalom. Ebben az esetben

a szlovák gazdák az európai szervek, különösen az Európai Bizottság és az Európai Parlament politikája elleni tiltakozásuknak adnak majd hangot.

 

„A tiltakozás célja, hogy rámutasson a szlovákiai gazdálkodók kritikus helyzetére” – jelentette ki Ján Jelen, a Szlovákiai Földtulajdonosok és Agrárvállalkozók Szövetségének elnöke.  „A gazdák egzisztenciális problémákkal küzdenek, alacsonyak voltak a felvásárlási árak, és nem kapták meg azt a közvetlen kifizetést, amelyre jogosultak” – tette hozzá a szövetség elnöke.

Az adminisztratív terhek csökkentését vagy a diszkrimináció megszüntetését is kérik a gazdálkodók a Szlovák Földalapból történő földbérlés során.

A tiltakozásukkal egyúttal szeretnék kiharcolni a zöld gázolajat minden gazdálkodó számára vagy a mezőgazdasági áruk vámmentes behozatalának tilalmát az Európai Unión kívüli országokból.

Prágában a gazdák tiltakozó akciója már ma is elzárta részben a prágai autópályát, és ideiglenesen korlátozta a villamosforgalmat Prága központjában. Komolyabb közlekedési problémákat azonban eddig még nem okozott. A tiltakozó akció szervezői közölték, hogy ma 600-1000 traktor és egyéb mezőgazdasági gép érkezhet Prágába, de a régiókból több tucat résztvevő végül visszautasította az utazást.

A tervezett gazdatüntetések miatt forgalomkorlátozások várhatók

„A traktorok ezen a héten tervezett tiltakozó akciói megzavarhatják a közúti forgalmat” – közölte a rendőrség közösségi oldalán. Ezért számos biztonsági intézkedést fogadtak el. A rendőrség megjegyezte, hogy a szóban forgó helyeken gondoskodni fog a közrendről és a forgalom irányításáról.

Az aktuális forgalomkorlátozásokat a regionális rendőr-főkapitányságok közösségi oldalán tüntetik fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.