2023. szeptember 12., 18:16

Folytatódik a munka a gombaszögi pálos monostoron

Újabb jelnetős állomásához érkezett a gombaszögi pálos monostor helyreállítása, a megmaradt fal két oldalán visszaépítik az öt méter magas gótikus ablakokat, a falat pedig kiegészítik eredeti magasságáig. Méreteit látva a látogatók könnyebben megérthetik, mekkora, milyen jelentős volt ez a templom.

Gombaszög, pálos kolostor, monostor
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Orosz Örs, a Sine Metu egyesület elnöke elmondta, már régóta szerették volna, hogy a kolostortemplom falának megmaradt darabja egy kicsit könnyebben értelmezhető köntöst öltsön, ugyanis gyakran találkoztak azzal, hogy az emberek nem értették, az egykori épület mely részét is látják, a szentélyt, oltárt, a templom oldalát vagy hátulját. A faldarab a templom oldalsó falát alkotta. Oldalain fennmaradt egy-egy gótikus ablak keretének fele, most ezeket az ablakokat építik vissza.

Jelenleg 12 méter magasan dolgoznak, itt a fal 113 centiméter vastag. A két, 5 méter magas és közel 1,5 méter széles gótikus ablak közül az egyik elkészült. Érdekesség, hogy a kőfaragó mester nem a helyszínen levett méretek, hanem 3D szkenneléssel készült modell alapján létrehozott tervekből dolgozott, így készültek el az ablakok egyik függőleges oldalának, illetve a boltíveknek a kövei. Az volt a nagy kérdés, hogy az ablak tetején, a boltívnél milyen pontosan fognak illeszkedni az eredeti, régi és az újonnan faragott kövek.
Mindössze pár milliméter volt az eltérés, és miután kicsit igazítottunk a köveken, tökéletesen összeállt a régi és az új, a találkozás gyakorlatilag tökéletes”

– mondta Orosz Örs. Hozzátette, az épület 3D szkennelését Daniel Bešina, a tervezést Szabó Krisztián építész végezte, az íves, többszörös töréseket tartalmazó kövek pedig Szalai Géza dunamocsi kőfaragó keze munkáját dicsérik.

Gombaszög, pálos kolostor, monostor
Fotó:  Fábián Gergely
Remélem, a másik gótikus ablakkal is ilyen szerencsénk lesz, ugyanis a műemlékhivatal két ablak visszaépítését, bemutatását hagyta jóvá.

Ezzel együtt a kolostorfal-torzó szűk két méterrel magasabb is lesz, kap egy takaró, stabilizáló ráfalazást, amivel az eredeti falkorona szintjéig megyünk, ahonnan egykor a körülbelül 50 fokos dőlésszögű zsindelytető kezdődött. Ez a visszaépítés többek között arra szolgál, hogy a látogatóknak megmutassuk a falak eredeti magasságát. Így már a teljesen laikus szemlélő is könnyen megérti, hogy milyen volt ez a jelentős kolostortemplom” – mondta Orosz.

Honnan tudjuk, milyen volt eredetileg a templom? Egyrészt ismerjük a plafonboltív vastagságát, másrészt, amikor a templomhajó néhai mennyezete leszakadt, lenyomatot hagyott a fal belső oldalán, ami alapján a tervező ki tudta számolni a belső magasságot. Emellett vannak bizonyos szerkesztési szabályok, amik ezekre az épületekre jellemzőek. Ezeket le tudták ellenőrizni, mert a pillérek távolsága, az ablakok méretei ismertek, fennmaradtak a faltorzón. „Úgyhogy 99 százalékos pontossággal rekonstruálni lehetett nemcsak a templomhajó méretét, hanem a szentélyét is, amiből nem maradt meg semmi” – magyarázta.  

Gombaszög, pálos kolostor, monostor
Fotó:  Fábián Gergely

A mostani munkák egy érdekes adalékot is hozhatnak a monostor történetét illetően. Eddig a falkoronához nem fértek hozzá, csak most tudták megvizsgálni közelebbről, miután felállványozták. Találtak a falba beépítve egy farönköt. Ezt egy csehországi és egy magyarországi dendrokronológia laborba is elküldték, hogy megmondják, mikor vágták ki ez a fát. Kis szerencsével sikerül egy olyan 14-15. század fordulójáról származó dátumot kinyerni, amiből aztán meg lehet határozni, hogy 1371-től meddig tarthatott az építkezés.

Gombaszög, pálos kolostor, monostor
Fotó:  Orosz Örs

Orosz Örs kiemelte, első alkalommal tudtak szlovákiai forrást bevonni a gombaszögi pálos monostor munkálataiba, mert eddig sem az ásatást, sem a konzerválást nem támogatta az állam. Most viszont bekerültek a kulturális tárca Emberek és várak nevű projektjébe.

Gombaszög, pálos kolostor, monostor
Fotó:  Fábián Gergely

Hozzátette, jól haladnak, de rengeteg munka van még a monostor körül. Az idén még egy teljes kamionnyi műemlékvakolatot fognak felhasználni a konzerválási munkákhoz. Tervben van még a kolostor és a kerengő falainak, illetve az ülőfülkéknek a restaurálása, a néhai pincét egy stílusos, korabeli tölgyfaajtóval szeretnék lezárni, illetve a távlati tervek között említette például a pince födémjének visszaépítését. Végezetül azt is megemlítette, a kolostort és a fenti kempinget összekötő zipline is egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a látogatók rendelkezésére álljon, sikerült kiküszöbölniük egy tervezési hibát, már újra ki van feszítve a kötél, beadták a kérvényt, már csak arra várnak, hogy a hatóságok kiadják a használatbavételi engedélyt.

Gombaszög, pálos kolostor, monostor
Galéria
+12 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.