2018. április 24., 15:56

Keresik a gombaszögi monostor titkait

Egy izgalmas, ugyanakkor valódi és tudományos brigádon vehetnek részt, akik csatlakoznak az egykor volt gombaszögi pálos monostor romjainak feltárásához. Az önkéntes, nyilvános ásatásra április 23. és május 8. közt kerül sor.

gombaszog-5-.jpg
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Majoros Jácint

Az elmúlt napokban az önkéntesek mintegy 2-2,5 méter ásással lejutottak az eredeti járószintre, ahol beigazolódni látszik, hogy a monostor és templom falainak alsó része nagyrészt megmaradtak. Pár nap leforgása alatt a monumentális építmény falain kívül számos cserépedény törmeléket, szögeket, csontokat találtak.

Fotó:  Majoros Jácint

Az ásatást a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői vállalták fel. Orosz Örs számolt be az ásatás céljairól - Az idei évre a terveink szerint a templomot a templomhajót és a szentélyt, valamint az épületet övező várfal egy részét fogjuk feltárni és aztán a további a következő években szeretnénk folytatni és kiterjeszteni a kutatást az egész kolostor területére. – mondta a tábor főszervezője.

Az ásatás a legmagasabb színvonalú szakmai felügyelet mellett történik. A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum archeológusa mellett jelen van Mordovin Maxim, az ELTE magyar középkorra szakosodott régésze is, aki mintegy két tucat régész hallgatót  hozott magával az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről. A feltárásokat követően egy virtuális rekonstrukciót szeretnének majd készíteni, a további műemlékvédelmi helyreállításról pedig az illetékes műemlékvédelmi hivatal dönt majd.

Fotó:  Majoros Jácint

Szakmai szempontból Alexander Botoš, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum, régésze értékelt: Tulajdonképpen az egyharmada a templom hajónak feltárásra került. A legérdekesebb leletek közé ezidáig a csempe maradványok,  cserépedény törmelékek tartoznak, égetett – agyagból készült cserepek maradványai, és egy virág mintával ellátott csempe maradványt is találtunk.

 

Fotó:  Majoros Jácint

Mordovin Maxim, az ELTE Régészettudományi Intézet adjunktusa  már arról beszélt, mit tudunk kikövetkeztetni a feltárt romokból: Egy virtuális rekonstrukciót tudunk készíteni. Kiszámítjuk, hogy milyen magas volt, milyen volt a boltozata. Azt is meg tudjuk rajzolni, hogy milyenek voltak az ablakai, szerencsére itt vannak olyan részletek, ahol ez látszik. Meg tudjuk állapítani bizonyos töredékek alapján, hogy milyen volt az ajtaja, merre nyílt, honnan lehetett megközelíteni és hogy milyen lehetett a kifestése, ugyanis nagyon sok freskótöredéket is találunk.

 

Fotó:  Majoros Jácint

Az 1371-ben alapított Pálos rend legnagyobb monostora a Gombaszögi-völgyben található. A monostor és a csatlakozó templom gótikus stílusban épült, később erőddé alakították át. A XVI. század végén lerombolták, köveit széthordták, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet mutatkozott. A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a magyar kormány támogatásával vásárolták meg a területet. A több száz éves műemléket a feltárások után egy romkert formájában a nyilvánosság számára is szeretnék láthatóvá tenni.

gombaszog-5-.jpg
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.