2020. június 24., 13:42

Egyre magasabb szintű a robotika oktatás a Füleki Gimnáziumban

Az utóbbi években a Füleki Gimnáziumban egyre nagyobb teret kap a robotika. Mindez főként az intézmény mellett működő In-Nova Polgári Társulásnak köszönhető, mely 2014-ben jött létre.

robotika2.jpg
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Lukács Péter

Kerekes László, az In-Nova Polgári Társulás elnöke portálunknak elmondta: a nyolcosztályos gimnázium elindulásával vált intenzívvé a robotika oktatás a gimnáziumban.

A célunk az volt, hogy a diákok olyan szintű tudásra tegyenek szert e téren, hogy maguk is oktatni tudják a következő generációt. Ezt sikerült is elérni. Sok esetben a fiatalabbaknak ők magyarázták el a program működését, vagy hogy hogyan lehet felépíteni egy megbízható robotot, de toborzásokkor vagy nyitott napokon is lehetett rájuk számítani. Sajnos ezen diákok egy része az idén elballagott, de van utánpótlás bőven”

- nyilatkozta, hozzátéve: a fejlődés tehát abban is rejlik, hogy nem kizárólag a tanárra, hanem a diákokra is lehetett hagyatkozni.

A robotikaszakkör töretlen népszerűségnek örvend a technika iránt érdeklődő diákok körében, akik a LEGO Mindstorms megépítésével és programozásával kerülhetnek kapcsolatba. A gimnázium ennek a lemodernebb változatát, az EV3-at használja.

Ezeket a LEGO-kat több évre tervezik, így nem kell állandóan lecserélni a robotokat. A programozás terén elsőként grafikus környezetben tanulnak meg dolgozni a diákok. Amikor pedig már értik a robot működését, az algoritmusokat, a ciklusokat, az elágazásokat és mindent, ami ezzel kapcsolatos, akkor áttérhetnek konkrét programozási nyelvekre. Ilyen pl. a C-nyelv, amihez rendelkezésre áll egy hivatalos szoftver-csomag, valamint a Python-nyelv. Az informatika órákon utóbbiban programoznak a gyerekek, így az órán szerzett tudást fel tudják használni a robotok programozásánál is”

- magyarázta az elnök.

A gimnázium pedagógusai saját szervezésű versenyekkel is próbálják népszerűsíteni ezt a fajta programozást. A Robo-Sum Open Sumo Lego és a RobotOlympia évről-évre egyre több diákot szólít meg. Nem csak Szlovákiából, de Magyarországról is érkeznek rá versenyzők. Emellett a gimnázium tanulói az országos és nemzetközi megmérettetéseken is rendszeresen részt vesznek, melyeken kimagasló eredményeket érnek el. A tavalyi év során a zsolnai, a zólyomi, a rimaszombati és a füleki megmérettetésen első helyen, Kassán a második helyen végeztek.

Idén a gimnázium tanulóinak lehetőségük nyílt ellátogatni a pozsonyi Volkswagen gyárba. Jó alkalom volt ez arra, hogy a diákok saját maguk is megbizonyosodjanak arról, milyen óriási szerepet tölt be napjainkban a robotika.

Ezek a tanulmányi kirándulások nem véletlenszerűek. Olyan üzemeket választunk, ahol a diákok láthatják a robotika lehetőségeit. Ugyanis ezekben a gyárakban előszeretettel és nagymértékben használják a robotokat, például az anyag mozgatásánál, szerelésnél stb. Ezzel szeretnénk a gyerekeket inspirálni, hogy lássák, ennek van jövője. Ezen felül az utazással azokat a diákokat jutalmaztuk, akik tanulmányaik mellett különböző versenyeken való részvétellel öregbítik az alma mater hírnevét”

- fűzte hozzá.

A koronavírus-járvány miatt idén minden robotika versenyt lemondtak, így legközelebb tavasszal rendezik meg a Robo-Sum Open Sumo Lego és a RobotOlympia következő évadát. Illetve szeptembertől informatika csoport indítását is tervezik a gimnáziumban. Az első évfolyam válogatott diákjai számára plusz két órával lesz megtámogatva az informatika oktatás. Ezeken az órákon többek között a robotika, az egyes programozási nyelvek és a 3D nyomtatás rejtelmeibe vezetik be részletesebben a diákokat.

robotika44.jpg
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.