Batyiban is megízlelték a Pozsonyi Kiflit

Virsinszky Tamás 2019. április 15., 14:33

Ennivaló történelem címmel a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás mutatkozott be április 12-én a rimaszombati közönségnek, amely az est végén meg is kóstolhatta a dióval és mákkal töltött pozsonyi kiflit.

Fotó: Virsinszky Tamás

A Pósa Lajos Társaság által szervezett Légy Lámpás előadás-sorozat legutóbbi előadásán Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke adott ízelítőt a szlovák fővárosban működő civil szervezet életéből.

Fotó: Virsinszky Tamás

A Csillagház konferenciatermében Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke üdvözölte a jelenlevőket, hangsúlyozva, hogy évfordulók hete van: április 9-én ugyanis Pósa Lajos születésnapjának 169.évfordulóját ünnepeltük, április 11-én József Attila születésnapja kapcsán a költészet napját, míg április 12-e a Felvidékről kitelepítettek emléknapja. 

Fotó: Virsinszky Tamás

Részben ezeket a témákat is érintette Korpás Árpád, aki vetített képes előadásában előbb

a Pozsonyi Kifli egyre bővülő tevékenységét, majd Pozsony múltját és a város magyar vonatkozásait mutatta be.

Elmondta, hogy a társulás nem egészen tíz éve alakult meg, főként azért, hogy a „múlt ne maradjon csak múlt” – vagyis, hogy felidézhessék a koronázóváros dicső múltját, de történetének árnyoldalait és szomorú epizódjait is. Tevékenységüket a magyar mellett szlovák és német nyelven is kifejtik. Fenntartói a három nyelven elérhető www.pozsonyikifli.sk, a www.bratislavskerozky.sk, valamint a www.pressburgerkipferl.sk című várostörténeti portálnak, amely a leglátogatottabb ilyen tematikájú webes felület Pozsonyban.

Fotó: Virsinszky Tamás

Többnyelvű kiadványokban mutatják be a pozsonyi péksütemény receptjét, illetve magának a társulásnak a tevékenységét, amely épp a híres bejgliről kapta a nevét.

Küldetésüknek tekintik a város kulturális emlékeinek és történelmi értékeinek szemléltetését.

Ebből a célból magyar és szlovák nyelvű tematikus városnéző sétákat tartanak, melyek iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik – mesélte Korpás Árpád. Idén februárban az egyik ilyen sétán a száz évvel ezelőtti, 1919-es pozsonyi sortűzről is megemlékeztek. A véres szerda eseményeit a tervek szerint egy kültéri pop-up kiállítás keretében is bemutatnák. Hasonló köztéri tárlatot szenteltek már Batka János levéltárosnak és Fadrusz János szobrászművésznek is.

Fotó: Virsinszky Tamás

A Pozsonyi Kifli PT komoly kiadói tevékenységet is kifejt.

Pozsonyi mesék címmel indított sorozata a városhoz kötődő történelmi személyiségekről (Kempelen Farkas, Bartók Béla, Lechner Ödön, Széchenyi István, Batka János) írt történetekkel szólítja meg nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is. A sorozat két legújabb, magyar nyelvű darabja: a Pozsonyi zsidó mesék Viera Kamenická tollából (Csanda Gábor fordításában), valamint a Fadrusz című mesekönyv, amelyet Forgács Péter író és Szabó Réka illusztrátor jegyez. 

A társulás minden évben háromnyelvű naptárral jelentkezik, amelyet értékes, javarészt korábban nem közreadott fotóanyagból állít össze.

Évről évre külön standdal vannak jelen a pozsonyi adventi vásárban is.

Képgalériánk:
Fotó: Szarvas László

A szervezet együttműködik állami és városi intézményekkel, valamint számos civil kezdeményezéssel. Tevékenységüket egyre szélesebb körben elismerik, amit az is jelez, hogy eddigi munkájukat a pozsonyi főpolgármester díjával, valamint a szlovákiai magyar helytörténészek Pro Pátria Honismereti Szövetsége Pátria-díjával és legutóbb a Pozsonyi Áfonya – Július Satinský-díjjal jutalmazták.

Korpás Árpád, a társulás alelnöke előadásának második felében egy virtuális városvezetést tartott a rimaszombati közönségnek, majd közölte, hogy mindenkit szívesen vár akár egy közös pozsonyi barangolásra is. Az est végén pedig mindenki megkóstolhatta a pozsonyi kiflit, amelyet a Pósa Lajos Társaság női tagjai sütöttek külön erre az alkalomra.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS