2018. december 10., 08:46

Egyre többen érdeklődnek Pozsony múltja iránt

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás standja ötödik éve ékesíti a pozsonyi Óvárosban megrendezett adventi vásár árusainak sorait. Mint miden éven, most is hagyományosan a Ferenciek terén található vásári bódéjuk, amely egészen december 22-ig nyitva tart és várja a pozsonyi múlt szerelmeseit.

Pozsonyi Kifli
Médialapozó

Ifj. Papp Sándor lapunknak elmondta, standjuk hivatalosan a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás támogatásgyűjtő rendezvénye, amely alatt kiadványaikat szeretnék népszerűsíteni. Minden évben ilyenkor jelenik meg legismertebb kiadványuk - a Pozsonyi Naptár - amely mindig nagyobb népszerűségnek örvend szlovákok és magyarok körében egyaránt. A vásár alatt a Pozsonyi mesék című könyvsorozatuk legújabb kötetei is bemutatásra kerülnek. A társulás standján természetesen nem hiányozhat az egyesületet szimbolizáló ropogós pozsonyi kifli (patkó) sem, amelyet diós és mákos változatban kóstolhatunk meg.

A legújabb Pozsonyi Naptár a Kozics-féle fényképekkel bővült

A 2019-es Pozsonyi Naptár Pozsony egyik leghíresebb műterme, a Kozics Ede-féle fotóműterem képeiből lett összeállítva, amely több mint hét évtizeden keresztül működött Pozsonyban. Ez idő alatt rengetek felvétel került a gyűjteménybe a régi Pozsonyról és polgárairól. A kiadványt a Pozsonyi Városi Múzeum egyik munkatársával sikerült összeállítani – mondta el Papp Sándor.

A népszerű falinaptárban megjelent képek nagy része a 19. század végéről - a 20. század elejéről származó városábrázolások. Értékes képi anyagról van szó, amelyek közül ismeretlen fotókat igyekeztek kiválogatni. Kozicsnak ugyanis olyan kivételes helyszíneket is sikerült lefotóznia Pozsonyban, mint a 1913-as nagy váraljai tűzvész sújtotta épületek és utcák. A Kozics-gyűjteményben számos nagyon érdekes és jó minőségű felvétel található a századfordulós Pozsonyról.

Fotó:  Pozsonyi Kifli

Megtudhattuk, hogy Kozicsék valójában portréfotósok voltak, és egyben a pozsonyi portréfotózás nagy úttörői. Fotóműtermük az Egyesült Államok mai nagykövetségének bal oldali épületében volt, annak fenti emeletén (többek között Liszt Ferencről is készült felvétel ebben a műteremben 1881-ben). Több híresebb pozsonyi család, aki anyagilag ezt megengedhette magának, ebbe a műterembe járt fotókat készíttetni.

A legújabb Pozsonyi Naptárban hagyományosan korabeli városábrázolások szerepelnek. Papp Sándor elmondta, tavaly Körper Károly százharminc éves felvételei közül válogattak a szerkesztők, amelyek magángyűjtőtől kerültek hozzájuk. A társulás tagjai ezután úgy vélték, jó lenne ilyen formában népszerűsíteni Kozics Ede munkáit is. A naptár másik apropója, hogy a Városi Múzeum idén ünnepli 150. évfordulóját.

Népszerű a Pozsonyi mesék könyvsorozat

A Pozsonyi mesék könyvsorozat publikációi kétnyelvűen kerülnek megjelenésre (szlovák-magyar nyelven). Újdonságként a párkányi származású Forgács Péter kötetét említjük, amely Fadrusz Jánosról szól, és ugyancsak megvásárolható az adventi vásáron.

„Pozsonyi zsidó mesék” címen immár magyar nyelven is elérhetőek a pozsonyi Zsidó utca mesekincsei. A könyv eredeti szlovák változatát Viera Kamenická, a pozsonyi zsidóság történetének kutatója írta, magyar fordítását Csanda Gábornak köszönhetjük.

Kacsinecz Krisztián „Batka, a pozsonyi muzsikamester” című mesekönyve idén szlovák fordításban is megjelent. A könyv főszereplője Batka János - városi levéltáros, zene- és kultúraszervező, a Pressburger Zeitung munkatársa és zenekritikusa, aki korának legnevesebb művészeivel állt levelezésben, és ígéretes fiatal tehetségeket indított el pályájukon.

Szintén népszerű Vlado Schwarz „Mesélő sárga villamos” című kötete (magyar nyelvre fordította Forgács Ildikó), melynek célja a régi Pozsony egykori műszaki, ipari és közlekedési létesítményeinek, eszközeinek bemutatása a fiatal olvasóknak. A Pozsonyi Kifli gondozásában már számos sikeres kiadvány láthatott napvilágot: Martinengo Nándorról, Lechner Ödönről, Széchenyi Istvánról, vagy Kempelen Farkasról.

A szlovákok is érdeklődnek Pozsony múltja iránt

A magyar könyvek nagy része már elkelt a vásáron, pedig a karácsonyi vásár csak nem régiben kezdődött, és ez szinte minden évben így van! Jó hír, hogy a társulás szlovák nyelvű kiadványai iránt is nagy az érdeklődés. Pozsonyban sok magyar áll meg a Pozsonyi Kifli bódéjánál, viszik a naptárt és a magyar könyveket is – mondta Papp Sándor.

A Pozsonyi Kifli weboldalával kapcsolatban megtudtuk, értelemszerűen több a szlovák olvasójuk, jó hírnek számít, hogy nagy figyelemmel követik az oldalon megjelenő szlovák nyelvű anyagokat. Ugyanakkor sok az érdeklődő az itteni magyarok köréből, ahogy Magyarországról is. A társulás egyre népszerűbb a magyarlakta területeken, az általuk rendezett pozsonyi sétákra pedig nagyon sokan jelentkeznek akár vidékről is.

„Minden, amit a pozsonyi kifliről tudni érdemes…”

A Pozsonyi Kifli PT standjainál ingyenesen hozzáférhető egy négynyelvű leporelló formájú információs anyag, amelyben érdekességeket olvashatunk az egykor Pozsony város szimbólumának számító péksüteményről. A gazdagon illusztrált nyomtatványban régi fotókkal, a pozsonyi kifli történetével, és magával a híres péksütemény receptjével is találkozhatunk.

Pozsonyi Kifli
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék