2022. december 12., 13:16

Az Angyali üdvözlet-kép - Mohos

A mohosi Szent Miklós-templom a 14. század elején épült kora gót stílusban. A templom egyhajós, szentélye egyenes záródású, nyugaton hozzáépített toronnyal. A 15. század elején a templomot megújították, ekkor festették ki a szentélyt és a hajót is.

mohos
Fotó: Görföl Jenő

A templom legnagyobb értékei a gyönyörű gótikus freskók. Az apostolok sora festett árkádokban látható, köztük Szent Miklós, a templom védőszentje. A mennyezetet teljesen kitölti a Maiestas Domini képkompozíció. Központjában az Uralkodó Krisztus szivárványkeretes mandorlában, körülötte az evangélisták szimbolikus alakjai az egyházatyákkal.

A diadalívnek a hajó felőli részét minkét oldalán kifestették. Baloldalon a lelkeket mérlegelő Szent Mihály alakja, oldalán Szent Erzsébettel. A diadalív jobb oldalán a Köpönyeges Mária kép.

A Jézus életét bemutató képek ciklusszerűen rendeződnek a szentély falán. Alul a Passió-ciklus jelenetei, fent a karácsonyi ünnepkör képei. A karácsony, Jézus születésére való emlékezés a kereszténység kezdete óta az év legörömtelibb ünnepe volt. A hívők számára ennek a misztériumát jelenítették meg. A karácsonyi ünnepkör leggyakrabban ábrázolt jelenetei: Az angyali üdvözlet, Mária és Erzsébet találkozása, Jézus születése, Háromkirályok imádása, Menekülés Egyiptomba, Jézus bemutatása a templomban.

mohos
Fotó:  Görföl Jenő
A karácsonyi ünnepkör képi ábrázolása mindig az Angyali üdvözlet képpel kezdődik. A Fiú-Isten megtestesülésének hírüladása, az emberiség megváltásának kezdeti eseménye, amelynek március 25-i ünnepe a középkorban az új naptári év kezdete volt.

A mohosi (Nyitra megye) templom szentélyének keleti falán lévő képen Gábriel arkangyal kezét fölemelve hozza az üdvözletet. Mária trónuson ül, jobbjával az előtte lévő nyitott könyvre, a Biblia szövegére mutat, ahol a próféták megjövendölték a Messiás szűztől való születését. Mellette az alvó szolgálóleány látható.  Ennek a képnek az az érdekessége, hogy a közepén a Mária szüzességét szimbolizáló liliom, s a kép felső részén egy kisdedet tartó angyal alakja látható.

Megjelent a Magyar7 2022/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.