magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. december 7., 10:45

Hogyan viszonyul egymáshoz a naptár és a magyar politika - megjelent a Magyar7 49. száma

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022-es évfolyamának 49. száma. A lap szerdától kapható az újságárusoknál, a postákon és a Slovnaft töltőállomásain.

magyar7
Fotó: Magyar7

Jobb ma egy Orbán-sál, mint holnap egy selyemzsinór, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság visszatartani javasolja a Magyarországnak járó strukturális járandóság 30 százalékát. „Kisvártatva kiderült, hogy a magyar hadsereg Gripenjei is védeni fogják a szlovákiai légteret. (…) Alapjában véve az a furcsa, kabaréba illő helyzet állt elő, hogy miközben Magyarország a V4-ek közti egyezség keretében Csehországgal és Lengyelországgal együtt védeni fogja Szlovákiát, a szlovák liberálisok minden erejükkel azon mesterkednek, hogy a kormány pénzügyminisztere forduljon Magyarország ellen az Ecofin (az uniós pénzügyminiszterek tanácsa) december 16-ai ülésén.”

magyar7
Fotó:  magyar7

Meglepően sima költségvetési vita, Damoklész kardja alól az utolsó pillanatban kislisszoló egészségügyi ellátás, újabb miniszter- és kormánybuktatási kísérletek. Csak a kákán is mindenáron csomót keresők mondhatják, hogy nem zártunk mozgalmas hetet, írja Közélet rovatunkban Kocur László. Címe: Kiizzadt egyezség.

Moldova válságos időket él, s ha az országot (még) nem is fenyegeti a háború, sajnos az orosz–ukrán fegyveres konfliktus hatásait ők is megérzik. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy Moldova a télen áram nélkül marad. Hajtman Gábor személyesen is megtapasztalta, milyen a helyzet Európa legszegényebb államában. Erről ír Moldova túlélési küzdelme című külpolitikai jegyzetében.

magyar7
Fotó:  magyar7

A Ma7 médiacsalád meghívására a Felvidékre látogatott Robert C. Castel. Komáromban és Dunaszerdahelyen tartott előadásai után Kolek Zsolt és Pomichal Krisztián interjút készített a szigorú objektivitása és széles körű háborús tapasztalatai révén mind népszerűbb izraeli–magyar biztonságpolitikai szakértővel. Címe: A világ nagyobb része közömbös az ukrajnai háború iránt.

Most az a nagy kérdés, hogy sikerül-e elfogadni Szlovákia 2023-as állami költségvetését. Ha nem, az a kérdés is felmerül, hogy közelebb kerülünk-e az előrehozott parlamenti választásokhoz, vagy csak folytatódik a képviselők szappanoperája? Rajkovics Péter: Költségvetés, vagy amit akartok.

Eltért az eddigi gyakorlattól az Európai Bizottság elnöke, és nem utazott november utolsó napján személyesen Budapestre a magyar helyreállítási terv elfogadásának bejelentésére, írja Kövesdi Károly. Miért is nem lepődtünk meg? Mert tudtuk előre, hogy így lesz. A másfél éve tartó, ócska cirkuszi előadás nem érhet véget nívós drámai véggel vagy valamiféle happy enddel. Bár Brüsszel váltig tagadta az összefüggést, tavaly júliusban Von der Leyennek már megvolt a budapesti járatra való jegyfoglalása, az utat mégis lefújták, mert a magyar parlament elfogadta a Brüsszel szerint „a szexuális kisebbségeket súlyosan diszkrimináló” gyermekvédelmi törvényt. A pofonnak is beillő „jogállamisági” eljárást pedig (természetesen egészen véletlenül) a magyarországi parlamenti választások, az újabb Fidesz-győzelem után két nappal jelentették be. További részletek a Másfél évnyi kutyakomédia című összefoglalóban.

Képzeljük el, írja legfrissebb számunkban Öllös László politológus, hogy a Szövetség minden más pártnál korábban – mondjuk 2023 nyaráig – lezárja a képviselőlistáját mind a hazai parlamentbe, mind pedig az európaiba, és a köztársasági elnökjelöltjét is kiválasztja.

Nos, ebben az esetben jelentős előnnyel indulhatna az összes többi párttal szemben. A vezetők, a jelöltek ország-világ előtt demonstrálnák, hogy a párt megegyezésre és döntésre képes szervezet, bármit is állítson róla az, aki a bomlását szeretné. A jelöltek pedig már 2023 őszén megkezdhetnék a saját kampányukat. Első szakaszában kihasználva a helyi és regionális beágyazottság minden előnyét… A naptár és a magyar politika lapunk 20. oldalán olvasható. 

magyar7
Fotó:  magyar7

Nem pénzt vagy technológiát, hanem tapasztalatot és ismeretet tesz közkinccsé a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából tevékenykedő Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED), amely immár második éve folytatja a felvidéki fiatal vállalkozók megsegítését célzó Rohonczy Gedeon Mentorprogramot. A program első kiírásában részt vevő hét élelmiszeripari vállalkozás hangulatos borvacsora keretében mutatta be termékeit. Ezen ott volt Somogyi Szilárd is, és Pénz helyett tapasztalat és ismeret című írásából megtudjuk, miről is beszélgettek a terített asztalnál.
Harmadik alkalommal nyúlt Shakespeare-hez a kassai Thália. Usztics Mátyás Rómeó és Júliája és Beke Sándor Hamletje után 2022 novemberében a szerző talán legplasztikusabb, s ezáltal legtöbbet játszott, Szentivánéji álom című művét vette elő a színház. A rendező Matusek Attila. Már itt az elején jelentsük ki, fontos előadás született, egy most épülő rendezői karrier első jelentős állomása. Juhász Dósa János cikkének a címe: Szentivánéji „robbanás” a Tháliában.

Mikor építették Bolondóc várát? Bolondóc vagy közismertebb nevén Beckó várának építéséről a nagy erdélyi mesemondó, Benedek Elek adott közre egy érdekes történetet. Hogy ebből mennyi az igaz, és mennyi a mese, megtudhatják Lacza Tihamér Leporolt históriáinak a legújabb fejezetéből.

Az összefogásnak és a magyar kormány támogatásának köszönhetően hamarosan visszanyeri régi szépségét a csábi templom. A szakemberek mellett a község lakossága is kivette a részét a munkákból. A 2021–2022-es felújítást a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően a Magyar Kormány templomfelújítási programjából finanszírozták. A sikeres pályázatra a csábi templom megkapta a kért 15 millió forintot. Múltunk rovatunkban elolvashatják Miskei Ferenc beszámolóját, amelynek címe: Csáb nem hagyja veszni értékeit.

magyar7
Fotó:  magyar7

A kormány szerint a lakossági fogyasztók számára jövőre az elektromos energia ára nem fog emelkedni, a 2022-es szinten marad. Már ha a parlament jóváhagyja a jövő évi költségvetés-tervezetet. De mi lesz a többiekkel? Például a kassai MaJel képviselője elmondta Fábián Gergelynek, hogy „eddig a villanyszámlánk belefért körülbelül 900 euróba, most meg 3000 lesz. És ez csak a villanyszámla, a gázról egyelőre még fogalmunk sincs”, de komoly gondokkal küzd az új szepsi iskola is. Energia, te drága a címe Tájaink vezető cikkének.

A Novum Miraculum jótékonysági csoportnak és segítőiknek hála, újra megtörtént a csoda! Az ajnácskői Palkovič Petike gyógyítására sikerült összegyűjteni a 4000 eurós célösszeget, így a kisfiú hamarosan a számára legmegfelelőbb gyógykezelésben részesülhet, amely segíti a további fejlődését – olvasható Agócs Szvorák Emese Jót tenni jó! című beszámolójában.

A Vízsodorta históriák dokumentumfilm-sorozat immár második évadához érkezett. December 8-án Komáromfüssön vetítik azt a négy részt, ami erről az alig hétszáz lelkes Duna menti településről, annak múltjáról szól. A munka menetéről kérdezte az alkotókat B. Vida Júlia, Éjféli mise 30 fokban – Komáromfüssről mesél a Duna című írásában.

November utolsó hetében tartották Érsekújváron a középiskolások „Szekéren és az apostolok lován a Felföldön” elnevezésű irodalmi vetélkedőjének a döntőjét. A Csemadok ezzel kapcsolódott az Országgyűlés által meghirdetett Petőfi-emlékévhez. Bokor Klára beszámolt a döntő eredményeiről és hangulatáról.  

Nőként érvényesülni a munkaerőpiacon, vezető beosztásba kerülni és meg is tartani azt, embert, illetve nőt próbáló feladat még a 21. században is. A nők többsége sok házimunkát végez, küzd az előítéletekkel, és jóval kevesebbet keres a hasonló munkát végző férfiaknál, állapították meg a Femine Fortis tagjai pozsonyvezekényi szabadegyetemükön, amelyről Szomolai Andrea tudósított Valahonnan mindig el kell lopni az időt címmel.

A helyi temetőben található zsidó sírokat újította fel és mentette meg a pusztulástól a Nemesradnóti Református Egyházközség. Az elvégzett értékmentés és az ezzel kapcsolatos adatgyűjtés részleteiről egy kiadványban számoltak be. Erről és motivációjukról olvashatunk Virsinszky Tamás cikkében: Együtt éltünk. Együtt élünk… 

A nagypakai Grace Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete számára 2022 az ünnepi rendezvények éve, hiszen a szervezet idén lett tízéves. Ennek apropóján a helyi kultúrotthonban jubileumi ünnepséget és adventi fesztivált szerveztek, amelyen Lacza Gergely is részt vett. 

magyar7
Fotó:  magyar7

A Penta társaság Pozsony Lamacs városrészében felépült magánkórháza, a Bory Kórház már megkapta az illetékes építésügyi hatóság jóváhagyó határozatát, amely november végén lépett hatályba. A tervek szerint a kórház első osztályait 2023 márciusában nyitnák meg. A paciensek részéről lenne érdeklődés, de az állam nem érdeklődik, írja Dunajszki Éva. Címe: A kórház felépült, de az állam nem érdeklődik.

Van, aki csak advent idején gondol arra, hogy másokkal jót cselekedjen, és van, aki máskor is. Ilyen a királyhelmeci Kocsis Krisztina és férje, Péter. Ők folyamatosan segítik a környék beteg, vagy nehéz sorsú gyermekeit. Nekik ez hét éve természetes. Hogy mit és hogyan csinálnak, kiderül Molnár Gabriella Akiknek természetes másokon segíteni című írásából.

Alkotni, égni, gyújtani kell... vallja Csémy Éva. A Szímőn élő pedagógusnak, képzőművésznek, rendezvényszervezőnek az elmúlt hetekben falujában, valamint Érsekújvárban és Komáromban is volt önálló kiállítása. „Amikor pedig kerestem őt, éppen a prágai Nemzeti Kisebbségek Háza által meghívott tárlat anyagát készítette elő, amelynek bemutatását a tájainkról származó Lőrincz Zsuzsa festőművész-grafikus vállalta” – írja Nagy-Miskó Ildikó.

Előre a világbajnoki győzelemért! Az ipolysági ifj. Baráti Tamás az Autocross szlovákiai és magyarországi bajnoka. 2022 októberében 72 ország ötszáz versenyzője között ő is jelen volt Marseille-ben a FIA World Motorsport Games világbajnokságon, és mint mondta Kaszmán Zoltánnak, szeretne még egy szintet ugrani. 

Az elmúlt hónapokban sokat foglalkoztunk a kommunikáció beszélt formájával, annak különböző megnyilvánulásaival, hibáival, a beszédhibák sokféleségével. Ezt követte a kommunikáció nyomtatott formája, és az olvasás elsajátításának buktatói. Zupko Mária a kommunikáció írott formája elsajátításainak problémáival folytatta Gond van az írástanulással? című írásában.

Felső-Árva kincsei, vlachok, lengyelek, gorálok közé kalauzol el a Hazajáró csapata Kenyeres Oszkárral. Íz-lelő rovatunkban Vass Laura a ludaskása és a brownie receptjét közli, Vas Gyula a Mazda 2 G90 AT Homura autót tesztelte. 

Rajkovics György összefoglalta a futball vb eddigi történéseit, eredményeit, Kocur László interjút készített a Gömörpéterfalán élő Kopecsni Gáborral Egy csallóközi dalia – Gömörben címmel.

magyar7
Fotó:  magyar7

A hátlapon a mohosi templomban létható Angyali üdvözlet-kép látható. Lapunkban megtalálják a műsort és a keresztrejtvényt. Rendelje meg, akár karácsonyi ajándékként is, vagy vásárolja meg a kioszkokban, a postán, vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.