magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. január 9., 19:58

A vándor Petőfi Sándor szobra

A felvidék tele van Petőfi-emlékekkel, a költő ugyanis több alkalommal hosszabb-rövidebb időt töltött tájaink sok településén: Selmecbányán tanult, Pozsonyban és Komáromban többször is járt, és 1845-ös, majd 1847-es országjárásán pedig rengeteg települést felkeresett.

Petőfi Sándor szobra
Fotó: A szerző felvétele

A Csemadok középiskolásoknak szóló vetélkedője sem véletlenül kapta ezt a találó címet, hogy „Szekéren és az apostolok lován a Felvidéken – Petőfi-emlékek tájainkon”. A két országjáró vándorlásáról két naplószerű írásában, az „Úti jegyzetek”-ben és az „Úti levelek”-ben részletesen szól. Az utóbbiban leírja a bodrogközi és királyhelmeci élményeit.

Széphalomtól becsavarodtam a Bodrogközre. Országútnak híre sincs; csak úgy őgyelegtünk faluról-falura. Különben nem untam meg magamat, mert a Bodrogköz szép, gazdag vidék. Itt is, ott is egy-egy kis erdő, azok között termékeny földek magas sárga gabonáival… virító zöld mezők, rajtok egy-egy kis tó, szélén sás, tisztáján pedig fehér vizi liliomok … apró barátságos alakú faluk, e házak között sugár jegenyefák, a házak előtt vidám ép legénység és szép takaros leányok. 
De amennyire jóllakott e jelenésekkel szemem, annyira megéhezett gyomrom, midőn délután két óra tájban Király-Helmecre értem. Fölfegyverkezett étvággyal rohantam a kocsmába, és… ott haltam volna meg éhen, ha történetesen nem lett volna kocsisom tarisznyájában kenyér és szalonna, mert a kocsmárosnak egy árva falatka ennivalója sem volt.”

Annak ellenére, hogy nem kapott ebédet sem Királyhelmecen, a városban mindig jelentős kultusza volt. 1967-ben egy emléktáblát állítottak, melyen fent egyetlen szó szerepel: „Világszabadság”. 

Királyhelmecet méltán nevezik a szobrok városának, Szabó Istvánt pedig a város „házi szobrászának”.

A Millenium téren már álltak a szent királyok szobrai, amikor 1998-ban felállították Petőfi Sándor egész alakos szobrát. A művész Petőfit ábrázoló szobrai közül ez a „vándor”-t ábrázolja. Mert a költő valóban az volt, hisz széltében-hosszában többször bejárta az egész országot. A vándorbottal ábrázolt költő szobra ezért különleges a Felvidéken látható többi Petőfi-szobor között.

Megjelent a MAGYAR7 idei első számában.


 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.