2022. november 14., 12:41

Petőfi Sándor emlékműve - Necpál

Az egykori Turóc megyei kis falu, Necpál sok hírességet mondhat magáénak.

petőfi
Fotó: Görföl Jenő

A Justh család, amelynek több kastélya is van a faluban, sok országos jelentőségű személyiséget is adott a hazának. Itt született és itt is van eltemetve Láhner György tábornok, aradi vértanú, és itt temették el Petrőczy Istvánt, Rákóczi híres generálisát. Necpál középkori Szent László-templomában látható a Szent László-legenda híres képsora.

Általánosan ismert azonban, hogy 1791-ben itt született Hrúz Mária, Petőfi Sándor édesanyja. Családjában az ötödik gyermek volt. Amikor a Hrúz család Necpálról elköltözött, a fiatal Mária Aszódra került, ahol nagybátyja, Hrúz György volt a tanító, s amikor Maglódra került, mint afféle házi cseléd, Hrúz Mária is vele tartott.

Később az evangélikus lelkész szolgálója lett. Itt tanult meg magyarul, bár élete végéig akcentussal beszélt. Itt ismerkedett meg Petrovics István mészárossegéddel, s amikor annak sikerült bérbe vennie a szabadszállási mészárszéket, Aszódon összeházasodtak, s ide költöztek. A Hrúz családdal a költő mindig is tartotta a kapcsolatot: amikor aszódi, majd selmeci diák volt, anyja húgánál, Hrúz Évánál töltötte Pencen a karácsonyi és a szüreti vakációit.

Necpálon, bár a család innen elköltözött, később is élt az emlékezetük, s amikor Petőfi már országosan ismert volt, egyfajta Petőfi-kultusz is kialakult a faluban.

Ezért gondolta Lengyel László, a Turóci Magyarok Egyesületének elnöke, hogy egy emléktáblát kellene állítani Petőfi Sándor és édesanyja, Hrúz Mária tiszteletére. Az ügynek megnyerte a falu evangélikus lelkészét, a polgármestert és a képviselő-testületet is.

Közadakozásból állították föl az 1,70 m magas és 1,40 m széles kőtáblát. Az alkotó, Milan Orság egy Petőfit ábrázoló dombormű mellé szlovákul és magyarul a következő szöveget véste:

Petőfi Sándor (1823–1849)
Versei, művei a világirodalom kincsestárába tartoznak.
A forradalom és a szerelem magyar költőjének emlékére,
akinek édesanyja, Hrúz Mária Necpál községből származott.

Az emléktábla előtt, egy alacsonyabb kőlapon a Szabadság, szerelem! című verse olvasható magyarul és szlovákul Ján Smrek fordításában. Az emlékművet 2020. október 3-án avatták fel.

Megjelent a Magyar7 2022/45. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.