2024. január 22., 11:06

A Nemzeti Színház homlokzatának szobrai - Pozsony

1886. szeptember 22-én jelentős kulturális esemény zajlott Pozsonyban. Ekkor került sor az új, ma is álló színház épületének átadására. A megnyitón részt vett a teljes magyar kormány.

pozsony
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Az ünnepélyes díszelőadáson a Magyar Királyi Opera Bánk bán díszelőadását maga Erkel Ferenc vezényelte a közönség állandó ovációja közben. Az ünnepségen jelen volt Jókai Mór is, akinek Lidércfények című prológusát, melyben a vándorszínészek kálváriás útját ecsetelte, a budapesti Nemzeti Színház egyik művésze adta elő.

A barokk-reneszánsz stílusú épületet Ferdinand Feller és Hermann Felmer tervei alapján építették. Főhomlokzatán öt mellszobrot helyeztek el: Liszt Ferenc, Johann Wolfgang von Goethe, William Shakespeare, Katona József és Vörösmarty Mihály szobrát. A színház mennyezetén Lüttgendorf-Leinberg Leó, müncheni művész freskói, a Bánk bán, a Csongor és Tünde és Erkel Hunyadi Lászlójának egy-egy jelenete volt.

Az impériumváltás után 1920-ban az épület a Szlovák Nemzeti Színház állandó társulatának adott otthont, s napjainkig az ő használatukban van.

Az épület 1934-es rekonstrukciója során eltávolították a főhomlokzatról a mellszobrokat, és befedték a mennyezet freskóit is. A mellszobrok helyére cseh-szlovák személyiségek szobrait tervezték, ezek azonban soha nem készültek el.

Ezért 1972-ben egy újabb átalakításkor Vörösmarty Mihály kivételével visszahelyezték a homlokzatra a többi szobrot. Az ő mellszobra helyére Wolfgang Amadeus Mozart szobrát helyezték.

Megjelent a Magyar7 2024/3. számában.

pozsony-029
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.