2024. január 18., 08:34

Torzóból teljeset építeni és tenni a felvidéki magyar közösségért – megjelent a MAGYAR7 3. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Magyar7
Fotó: ma7

Mi történt, és mi lehetett volna, ha…? Történelmietlen kérdés, de mindenkiben felmerült, akinek a harmincadik évforduló kapcsán eszébe jutott a komáromi nagygyűlés. De hogyan is lehetne torzóból teljest építeni? Ezt járja körbe lapunk főszerkesztője, Molnár Judit a vezércikkben. „A harmincéves évforduló egyik hozadéka, hogy sok minden kimondatott arról, ´94 januárjában karnyújtásnyira voltunk attól, hogy önrendelkezésünket saját kezünkbe vegyük, a bátorságpróbát azonban elbuktuk. A megemlékező konferencia szervezői azt ígérték, nem nosztalgiázás céljával hívták életre a találkozót, de nem is a szembesülés és szembesítés ódiumával, hanem a továbblépés, az építkezés szándékával. Rajtuk múlik, hogy a most meghirdetett Szlovákiai Magyar Önkormányzati Társulás kezdeményezése mivé válik.” 

Magyar7
Fotó:  ma7
A koalíció ingatag oszlopa kétséget kizáróan a nemzeti párt. Mint írja a heti politikai összefoglalóban Kolek Zsolt „túlzás nélkül állítható, a múlt hét szlovákiai közéleti híreinek főszereplője a legkisebb koalíciós párt elnöke, Andrej Danko volt. Az SNS első embere az államfőválasztást övező kormányoldali helyezkedésben vitt szerepével már hetek óta kiérdemli az ellenérdekelt sajtó figyelmét, múlt pénteken azonban még a szlovák nyelvű progresszív-liberális médiától is szokatlan erejű pergőtűz zúdult rá.”

Miss Marple túljár mindenki eszén, és azért kapja el hamar a gyilkosokat, mert a pénz útját követi. Tudja, hogy minden mocsokság mögött a kapzsiság, vagyis a pénz áll. Haják Szabó Mária Figyelemelterelés mesterfokon című jegyzetében a nagypolitika és a pénz egymást erősítő és mozgató kapcsolatrendszerén keresztül értékeli napjaink eseményeit.

Nemrégiben ünnepelte 70. születésnapját Kövesdi Károly költő, újságíró, a MAGYAR7 alapító lapszerkesztője, hetilapunk főmunkatársa. Ebből az alkalomból beszélgetett vele Kocur László. Az interjú címe: Kellett egy konzervatív, nemzeti lap a Felvidékre. Ez volt az álma, ami azonban már nyugdíjas korában valósult meg, de a munkába hatalmas lendülettel vetette bele magát. Hála Istennek, még nagyon sok mindent meg akar írni.
Magyar7
Fotó:  ma7

Adnak is és el is vesznek. Év elején mindig jobban ki kell nyitni a pénztárcát, ráadásul emelkednek az illetékek, egyes adók, de emelkedik a minimálbér, a nyugdíjakhoz is tesz valamit a kormány. Sorba vette Rajkovics Péter a pénztárcánkat érintő idei változásokat.

Amikor a politikai pártok versengenek a választópolgárok szavazatiért, azt kell bizonyítaniuk, hogy másokénál jobb képviseletre képesek. Ezt pedig nemcsak a választási kampányok idején ajánlatos hirdetniük, hanem az egész választási időszak során. Sőt mi több, ebbéli képességüket nemcsak kormányon, hanem ellenzékben is folyamatosan bizonyítaniuk kell. Ha tehát egy párt sikerrel kíván járni, akkor mind az egyetemes, mind a fontos sajátos kérdésekben a többinél jobb képviselet képességét kell demonstrálnia. A Magyar Szövetségnek is! Öllös László: Képviselet és szakszerűség. 

Ha közvetlenül nem is az egész szlovákiai magyar közösséget, de annak jelentős részét mindenképpen érinti az a kezdeményezés, amelynek eredményeképpen mostani formájában megszűnne a Nemzeti Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap, ismertebb nevén a Kult Minor. Az elképzelést a kulturális minisztérium jelentette be még tavaly év végén. A téma iránt a kormány kisebbségi biztosa, sőt budapesti útja előtt a kormányfő is érdeklődést mutatott, ráadásul megérkezett a parlamentbe az idevágó kormánypárti törvényjavaslat. Somogyi Szilárd: Egymásnak ellentmondó kezdeményezések.

Magyar7
Fotó:  ma7

A napokban a Szlovákiai Magyar Írók Társasága gondozásában megjelent Nagy Erika Elmeséled? című interjúkötetének az ikerdarabja, Az élet nehéz, furcsa játék, amely 19 plusz 1 beszélgetést tartalmaz. Juhász Dósa János írt a könyvről Az interjú nehéz, furcsa játék címmel.

Lehet-e párhuzamot vonni Caligula Rómája és a mai Brüsszel között? Talán csak annyi köztük a különbség, hogy ma a fényességes Brüsszelben nem elsősorban a gáláns szerelmi tobzódások, nem is a szimpla prostitúció kelt visszhangzó botrányokat. Fülöp Antal vont párhuzamot a Brüsszel tébolyult önkénye című jegyzetében.

2022 márciusában, a felújított budapesti Postapalota épületében nyílt meg a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A pénz útja című ingyenes, bár előzetes regisztrációhoz kötött kiállítás európai viszonylatban is egyedülállónak tekinthető, írja Zsebik Ildikó.

Magyar7
Fotó:  ma7

Egy magyar katona a francia lovasság élén: Bercsényi László. Róla olvashatunk a Leporolt históriákban, Lacza Tihamér tollából. Múltunk rovatunkban elolvashatják Babucs Zoltán hadtörténész írását Doni hőseink címmel.

Az utóbbi egy évben több útfelújítás és a közlekedési infrastruktúra szempontjából fontos beruházás befejeződött, vagy éppen elkezdődött Közép-Szlovákia déli régiójában, azaz Nógrádban és Gömörben. Megpróbálunk mindezekről számot adni, miközben megnézzük azt is, mi várható a közeljövőben és mi változott a tömegközlekedés terén. Virsinszky Tamás: Közlekedési körkép Közép-Szlovákiából.
magyar7
Fotó:  ma7

Fábián Gergely arról ír, hogy Kassa ideiglenes költségvetéssel kezdte az idei évet. A már bevezetett takarékossági intézkedések mellett még több mint 10 millió euró hiányzik ahhoz, hogy kiegyensúlyozott költségvetést állíthassanak össze az idei évre. Jaroslav Polaček főpolgármester takarékoskodásra szólította fel a városrészek vezetőit.

Komáromi emléktáblát kapott az iránymutató igaz ember, vagyis Duray Miklós. Az 1994. január 8-i komáromi nagygyűlés 30. évfordulóján Duray Miklós politikusra, közíróra, címzetes egyetemi docensre emlékeztek Komáromban, írja Nagy-Miskó Ildikó.  

Mindszenty és a szlovenszkói magyarok címmel jelent meg egy könyv Somorjai Ádám történész tollából, amit a napokban mutatott be a szerző Pozsonyban. Mindszenty József a huszadik századi magyar történelem kiemelkedő egyénisége volt, aki mindig kitartott az elvei és a hite, meggyőződése mellett. Példaértékű a második világháború után a felvidéki magyarságért való kiállása is, erről tanúskodnak a leveleit feldolgozó könyv, írja Dunajszky Éva.

A Petőfi 200 ünnepségsorozatának záróakkordjaként az év elején a Pro Megere Polgári Társulás kezdeményezésére a nagymegyeri Hősök terén ünnepélyesen felavatták Petőfi Sándor mellszobrát. Az ünnepségről tudósít Lacza Gergely „Használni s nem ragyogni akarok” címmel.

Országos viszonylatban mintegy kétszáz körzeti orvos hiányzik az ellátórendszerből. Kassa megyében 2022-ben a körzeti orvosok átlagéletkora 57 év volt. Molnár Gabriella írásából megtudhatjuk, hogyan ment végbe a generációváltás az egyik rendelőben Királyhelmecen.

A füleki származású, jelenleg Budapesten élő Varga Bence tavaly elnyerte a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet Fórum Kutatói Díját. A fiatal kutató az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán végzett, geográfus szakon. Jelenleg az ELTE Földtudományi Doktori Iskola Földrajz–Meteorológia Programjának doktoranduszaként tevékenykedik. Agócs Szvorák Emese: A magyar–szlovák határsáv helyzete Varga Bence szemével.

Óriási vihart kavart a közelmúltban a szélturbinák telepítésének javaslata a galántai régióban, írja Szomolai Andrea a Szélmalomharc a Mátyusföldön című cikkében. Az energiaválsággal indokolta a Szlovák Gázművek, hogy a Galánta–Vága–Nemeskajal háromszögben elterülő földterületen szélerőműparkot létesítene, hiszen a szélenergia megújuló energia. Vajon magvalósul-e a tervezet, vagy a lakosság aggályai miatt „elfújja a szél”? 

Az energiaválság kérdésénél maradva Kaszmán Zoltán a zselízi gázársokkról és következményeiről ír. Az összesen hat, földgázzal fűtött ingatlannal rendelkező Zselíz városának 2024. január 1-jétől a fűtési költségek többszörös emelkedésével kellett szembenéznie.

Nyugdíjasként újra anyaszerepbe került egy nagymama, akire az unokái felnevelése vár, mivel a gyerekek szülei, vagyis a fia és a menye nem foglalkoznak velük. Bokor Klára látogatott el az egyébként jókedvű gyerekekhez.

A tudomány akkor lehet a gazdaság hajtóereje, ha kellő hatékonysággal működik az újdonságok átültetése a mindennapi gyakorlatba. Másképpen fogalmazva, ha működik az innováció. Miképpen épül ki egy sikeres innovációs környezet? Mi biztosíthatja a tudományos eredmények mielőbbi társadalmi hasznosulását? Domonkos Andor kutatóorvos az innovációs központokról ír.

„Nem tudtunk mindent megfilmesíteni, ám vannak dolgok, melyeket nem is lehet visszaadni a Vízsodorta históriák filmkockáin. Munkánk során számos töredék maradt fenn, amelyek írott formában sokkal inkább összeállnak, megelevenednek. Az 1100 lakosú Duna-parti település lakói is sokat meséltek nekünk. Mi pedig leírtuk őket, hogy egyetlen történet se menjen veszendőbe.” A filmekből kimaradt történeteket Zalka Lóránt jegyezte le.

Gombás aprópecsenye és Rákóczi-túrós pohárkrém az Íz-lelő rovat két új receptje Vass Laurától, majd elolvashatják a Mazda 6 Skyactiv-G 20th Anniversary, a jubileumi csúcsmodell tesztjének eredményeit Vas Gyulától.

Magyar7
Fotó:  ma7

Rajkovics György a férfi pólósok viadalairól ír a Szurkoló rovatban, illetve Rajkovics Péter arról értekezik, hogy a dunaszerdahelyi sárga-kékek is készülnek, annál is inkább, mert az ősz nem azt hozta, amiben a klub és a szurkolók közösen reménykedtek.

A MAGYAR7 harmadik számának hátlapján a pozsonyi Nemzeti Színház homlokzatának szobrairól olvashatnak. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.