2023. április 2., 16:41

A második világháborús bombázásban elhunyt gyermekeknek állítottak emléket Galántán

Emlékpadot avattak fel a galántai neogótikus Esterházy kastély felújított déli tornyánál az 1944-es bombázás gyermekáldozatainak. A jótékonysági munkát végző Templars polgári társulás a város vezetőségével karöltve, nagy lendülettel folytatja a munkát – a közeljövőben további „személyiség padok” bukkannak fel Galántán.

Templárok - Galánta
Galéria
+2 kép a galériában
Emlékpadot állítottak a második világháborús bombázásban elhunyt Krihó gyerekeknek Galántán
Fotó: Templárok polgári társulás - Galánta

Kedves gondolat ötlött fel a galántai, jótékony munkát végző polgári társulás tagjainak fejében. Úgy gondolták, a város padjait emlékplakettekkel ellátva ajánlják fel a helyi neves személyiségek tiszteletére, valamint tervben volt az új padok kihelyezése is. Az ötlet Peter Aštary, Takáč Zsolt és a "templomosok" elnökének, Horváth Tamásnak a kezdeményezésére került megvalósításra.

Horváth Tamás elmondta portálunknak, az elmúlt időszakban 20 padot sikerült elhelyezni a városban. Az időközben városi irányítás alá került projektet, önkormányzati képviselőként és a a kulturális bizottság tagjaként Horváth továbbra is felügyeli és segíti.

A padok „elnevezésének” célja az, hogy felhívják a figyelmet a történelmi és társadalmi nevezetességekre, emléket állítsanak olyan személyeknek, akik példát mutatnak vagy mutattak őszinteségből, tanításból és helytállásból.

Templárok - Galánta
Emlékpadot állítottak a második világháborús bombázásban elhunyt Krihó gyerekeknek Galántán
Fotó:  Templárok polgári társulás - Galánta
1944. december 6-án bombatalálat érte a galántai kastély parkját és a déli tornyot, ekkor omlott le az erkély is a toronyról, amelyet az elmúlt években rekonstruáltak. A bombázásban meghalt a kastély gondnokának két gyermeke, akik kíváncsiak voltak a Galánta felett elhúzó amerikai repülőkre. Éppen az ég felé tekintgettek, amikor a gépek dobálni kezdték terhüket a park felett, az egyik bomba pedig felrobbant. A robbanás következtében Krihó Jancsika azonnal meghalt, míg húga, Krihó Ilonka nyolc napos, tábori kórházban való szenvedés után adta vissza lelkét a teremtőnek.

A Krihó gyerekek sírja valamikor kápolna közelében feküdt, most a régi városi temetőben nyugszanak a bombázás áldozatai. Az emlékplakett avatásánál Pekarovics György műgyűjtő, történész mesélt a történtekről. Az amerikai gépek Taksony felé folytatták útjukat 1944-ben, ott hét ember veszítette életét a bombázásban. Az emlékpad avatásán Taksony polgármestere, Mészáros Márta és Jónás Anna történész is jelen volt. Beszédet mondott Kolek Péter, Galánta polgármestere.

Templárok - Galánta
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.