magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. február 22., 17:02

A gömöri gazdák is elégedetlenek - KÉPEKKEL

A gömöri mezőgazdászok is szép számban csatlakoztak az országszerte tartott gazdatüntetések sorozatához. A szervezők elmondása alapján Rimaszombatban mintegy 150 traktor és egyéb mezőgazdasági jármű csatlakozott a felvonuláshoz. A demonstráció és az útblokád problémamentesen, békés hangulatban zajlott, hiszen a gazdák követeléseivel a helyi lakosok többsége is egyetért. 

gazdatuntetes-rimaszombatban_07
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Rimaszombatban a kassai főúton, az egykori malomnál (a Gemernákup épületénél) gyülekeztek a gazdák már a reggeli óráktól. Innét 10 órakor indult a konvoj a város irányába, ahol a Kishonti utca mindkét forgalmi sávját blokkolták le a gazdák. Az ott található körforgalomnál egy sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen Tóth Ferenc, a Gömöri Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke, Tankó Tamás falugazdász, valamint Norbert Keľo mezőgazdász szólalt fel.

Mezőgazdász sajtótájékoztató Rimaszombatban
Balról jobbra: Norbert Keľo mezőgazdász, Tóth Ferenc a Gömöri Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke és Tankó Tamás falugazdász tartott sajtótájékoztatót Rimaszombatban
Fotó:  Virsinszky Tamás

„Mi dolgozunk hét nap a héten, reggeltől estig azért, hogy az embereknek olyan élelmiszer jusson az asztalukra, amit tényleg megbecsülhetnek. Ahhoz, hogy mi ezt a munkánkat elvégezzük, nekünk nem az irodában bent kell ülnünk és papírstószokat gyártani, hanem kint kell lennünk, szántanunk, vetnünk, megmunkálnunk a földet, növényvédelmet bebiztosítani, aratni, stb... és ha ezt nem hagyják nekünk, akkor nagyon nagy baj van" – mutatott rá Tóth Ferenc, a Gömöri Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke.

Feje tetejére fordult a világ. Mi az utolsókat rúgjuk lassan. A 2022-es, 2023-as termésünk nincs kifizetve, nem kaptuk meg a támogatást, minden áll, de nekünk fizetni kell a gázolajért, fizetni kell a béreket, a növényvédőszereket, a vetőmagokat. Egyszerűen már nem bírjuk, ha nem történik valami, nagyon sok cégnek meg kell szűnnie, s mi lesz akkor? Jó lesz a föld parlagon, vagy jó lesz, ha a külföldiek kihúzzák a fenekünk alól a földet?"

– tette fel a kérdést Tóth Ferenc. Hozzátéve, hogy a mai megmozdulásnak az volt az egyik fő célja, hogy a mezőgazdászok megmutassák, hogy itt vannak, nem kevés embert képviselnek, s számolni kell velük.  

gazdatuntetes-rimaszombatban_04
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Tankó Tamás falugazdász rámutatott, hogy miközben az EU feltételeket szab a szlovák gazdálkodóknak, a harmadik országokból történő behozatal mindenfajta ellenőrzés nélkül is megengedett.

Csatlakoztunk az európai kollégákhoz, akik már több mint két hónapja sztrájkolnak. Mi már az utolsó megtakarításainkat használjuk fel. Pénz nélkül nem tudunk vállalkozni. Kölcsönöket, alkalmazottakat, bérleti díjakat kell fizetnünk, miközben az élelmiszertermelők árui még mindig a raktárakban vannak. Azt hittük, hogy 2024-ben jobb lesz a helyzet, de az ukrajnai behozatal engedélyezésével ezek az áruk egyszerűen elfoglalták a piacainkat“

– fejtette ki Tankó.

gazdatuntetes-rimaszombatban_03
Galéria
+13 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.