2020. június 8., 18:42

33 millió eurót költ az állam a Kis-Duna mellett fekvő falvak árvízvédelmére

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat 33 millió eurót kap a környezetvédelmi tárcától, hogy megerősítsék a Kis-Duna alsó szakaszánál fekvő falvak árvízvédelmét.

Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció, egy 2013-as dunai árvíz idején készült Győrújbarát mellett.

A szerződést még Sólymos László (Most-Híd) korábbi környezetvédelmi miniszter írta alá, de csak most tették közzé azt a központi nyilvántartásában. A vissza nem térítendő hozzájárulást a környezetvédelmi operatív program keretében nyújtják.

A beruházás helyszíne a Komáromi járásban található Gúta, az érsekújvári járásbeli Kamocsa, a dunaszerdahelyi járásbeli Ekecs és Nyárasd.

Marián Bocák, a vízgazdálkodási vállalat szóvivője elmondta, ezen a területen okoz a leggyakrabban problémákat az árvíz, ha megárad a Vág, a Kis-Duna és a Tőkési ág. „Az árvizek kockázatát csak a gát megerősítésével csökkenthetjük" - mondta Bocák.ú

Az európai jelentőségű madárvédelmi területek egyikét sem érinti közvetlenül az építkezés, közölte. A projekt célja az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok, például az erózió, a tüzek, a viharok és aszály okozta károk megelőzése, valamint a figyelemfelkeltés, a védekezés, a katasztrófakezelési rendszerek és infrastruktúrák fejlesztése.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!