2020. szeptember 3., 16:03

260 km-t kell utazni azoknak a fülekieknek, akik Salgótarjánba szeretnének átjutni

Belépni tilos tábla, hatalmas beton úttorlaszok - ez a látvány fogadta azokat, akik szeptember 1-jén át szerették volna lépni a magyar-szlovák határt a Sátorosbánya–Somoskőújfalu határátkelőhelynél. A helyzet azóta is változatlan, ez az átkelő ugyanis nem tartozik azok közé, ahol maximum 24 órára megengedik a határtól számított 30 kilométeres sávban a határátlépést.

A magyar kormány részéről a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott legutóbbi szigorítások sokak életét ellehetetlenítik.

Köztük a füleki Gecso családét is, akiknek két középiskolás korú lányuk a határzár miatt nem tudta megkezdeni az új tanévet. Bár a lehetőség adott: Szentkirály és Ipolyság felől át lehet jutni Magyarországra, viszont a Nógrádban élőknek ez hatalmas kerülőt jelent.

határzár
Szeptember 1-jén reggel a tanévnyitóra vittük volna át lányainkat Salgótarjánba, a határtól tovább viszont nem jutottunk. Rajtunk kívül rengetegen szerettek volna átjutni a munkahelyükre vagy az iskolába, a rendőrök viszont senkit nem engedhettek át, még gyalogosan sem”

- mondja Gecso Norbert.

A rendőrök tájékoztatták őket a legközelebbi nyitott határátkelőkről. Az egyik a 60 km-re lévő Bánréve, a másik a közel 100 km-re lévő Ipolyság.

„Tegnap Szentkirály felé kerülve eljutottunk Salgótarjánba. A határátkelőnél ugyanaz a látvány fogadott, mint Sátorosbányán: két rendőr felügyeli a határátlépést. A különbség csak annyi, hogy az egyiken át lehet jutni, a másikon nem. Viszont nem értem a logikát, hiszen ugyanúgy átjutottam Salgótarjánba, csak a szokásos 40 km helyett 260 km-t tettem meg, időben pedig több mint négy órát tartott az út” – emelte ki, hozzátéve: visszafelé már nem is ellenőrizték őket.

Jelenleg a lányok otthon tartózkodnak, és mivel most nincs online oktatás, ezért a tananyaggal sem tudnak haladni.

Kettőjük közül az egyik az első osztályt kezdte volna. Ő nem ismer senkit az osztálytársai közül, ezért különösen nehéz helyzetben van. Úgy döntöttük, hogy vasárnapig várunk, és ha nem lesz előrelépés, akkor az egyik osztálytársuk biztosít nekik szálláslehetőséget, a probléma viszont ezzel nem oldódik meg”

– mondta.

határzár

Nem a Gecso család az egyetlen, rengetegen nehéz helyzetbe kényszerültek. A határzár miatt sokaknak a munkahelye és a megélhetése került veszélybe.

A probléma kapcsán a felvidéki magyar pártok és több Nógrád megyei politikus, levélben kérték a magyar külügyet és az operatív törzset, hogy értékeljék át korábbi döntésüket, és bővítsék a nyitva levő határátkelőhelyek számát. Magyarország és Szlovákia között a 23 közúti határátkelő közül jelenleg csupán hét üzemel.

 

Megosztás
Címkék