2020. augusztus 28., 17:14

Rendkívüli: Szeptembertől nem léphetnek be külföldiek Magyarország területére

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatón ismertette a kormány legújabb intézkedéseit.

Gulyás a sajtótájékoztató elején ismertette: a kormány szeptember elsejével új szabályokat kíván bevezetni. Összefoglalva elmondta:

 Európában elkezdődött a második hullám, az adatok sok helyen a márciusi számokra emlékeztetnek. A fertőzések többsége külföldi eredetű

 – tette hozzá. A miniszter szerint a vírus a munkahelyeket és az iskolakezdést veszélyezteti.

A határvédelmi szabályok tekintetében visszatérünk az első hullám idején alkalmazott szabályokhoz.

Főszabály szerint szeptember elsejétől nem léphetet be az ország területére, a külföldről hazatérők pedig két darab negatív tesztet kell bemutassanak, különben 14 nap karantén vár rájuk

 – derült ki a miniszter szavaiból.

Kivételt képeznek a főszabály alól a katonai konvojok, a korlátozott sávú belépés, (amikor valamely személy 30 kilométeres sávban lép be az ország területére) és a diplomáciai utak.

A vírus kordában tartása mindannyiunk érdeke”

 – szögezte le Gulyás, aki elmondta: A részletes szabályokról a szombat reggel ülésező operatív törzs dönt majd, az intézkedések előreláthatólag egy hónapig maradnak érvényben.

Arról is döntés született, hogy a kormány 50 darab lélegeztetőgépet küld Kárpátaljára. A tájékoztató további részében újságírói kérdések következtek.

A legsötétebb diktatúra időszakához tartoznak azok a mondatok, amivel Gyurcsány Ferenc megfenyegette a magyar művészvilágot

 – reagált Gulyás a Gyurcsány Ferenc posztjára vonatkozó kérdésre.

A miniszter kérdésre azt mondta, hogy a külföldről hazatérők esetében nem finanszírozza az állam a tesztek árát, míg a kontaktkutatás során képbe kerülőknek fizeti az állam a tesztek árát.

Az országot természetesen bárki elhagyhatja. Két színkód lesz, minden vörös és Magyarország zöld lesz

–  mondta a miniszter.

Többszörös garancia mellett jöhetnek be szurkolók külföldről az európai Szuperkupa-döntőre

 – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

„A hátrányos helyzetű térségekben lévő iskolákban dolgozó tanárok 500 ezer forintos kiegészítést kapnak. Egy hónapon belül kifizetik ezt az összeget”– válaszolta a miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésre. „Nincs még döntés a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról, de folyamatosan egyeztet a kabinet erről” – mondta egy másik kérdésre Gulyás. „Minden feltétel adott a biztonságos iskolakezdéshez” – tette hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!