2022. április 6., 15:59

Tesztelés 9: végre elégedettek lehetünk a magyar nyelv és irodalom tesztekkel

Az alapiskolák végzős tanulói, valamint a nyolcéves gimnáziumok negyedikesei (kvarta) április 6-án és 7-én abszolválják a Tesztelés 9 felmérést. A magyar tannyelvű iskolák tanulói szerdán matematikából, valamint magyar nyelv és irodalomból mérettettek meg. A matematika tesztek feladványait gyakorló pedagógusok is roppant nehéznek, időigényesnek ítélték meg. A magyar nyelven fellélegezhettek a diákok, hosszú évek óta végre egy releváns nehézségi szintű tesztet kaptak.

Tesztelés 9
Galéria
+1 kép a galériában
Illusztrációs felvétel a Tesztelés 9-ről
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Magyar nyelvből és irodalomból, valamint matematikából írtak Tesztelés 9 tudásszint-felmérést a felvidéki diákok április 6-án, szerdán. A magyar iskolásokra április 7-én a szlovák nyelv és szlovák irodalom felmérés vár. Mint ahogy azt már korábban jeleztük, a diákok számára a tesztelésért felelős Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NúCEM) a 2021-es teszteket készítette elő. A tavalyi tanévben ugyanis a pandémia miatt elmaradt az országos tudásszint-felmérés.

Tesztelés9
Illusztrációs felvétel a Tesztelés9-ről
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A diákoknak az idei tanévben kilencven percük volt a matematika feladványok megoldására. A tantárgyból harminc tesztkérdést kaptak, így átlag három perc jut egy feladat megoldására. A matematika tesztek azonban alaposan próbára tették a diákok képességeit. Gyakorló matematika szakos pedagógusok is leforrázva álltak a feladatok láttán, úgy nyilatkoztak, a feladatok némelyike felért egy igényes matematika verseny nehézségi szintjével.

Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója szerint a harminc matematika kérdésből legalább tíz nagyon nehéz volt. A matematikusok szerint a teszt inkább a logikai és problémamegoldó készségekre volt kíváncsi, kevés volt a gyorsan kiszámolható példa.

A diákjaink az utolsó percig dolgoztak a matematika feladványokon. Alaposan meg is illetődtek. Egyik jó tanuló kislányunk el is sírta magát, mert tudta befejezni a tesztet”

– magyarázta az intézményvezető. Hozzátette, az ilyen szintű feladványokra nagyon kevésnek bizonyult az az átlag három perc. A szenci alapiskolában 30 kilencedikes írt Tesztelés9-et. Közülük négyen integrált tanulók, ők hosszabb időt kapnak a tesztek megírására.

Tesztelés9
Illusztrációs felvétel a Tesztelés 9-ről
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A magyar nyelv és irodalomból harminc feladat várta a tanulókat, ezek megoldására hetven percük volt. Szerencsére a magyar tesztkérdések jóval könnyebbeknek bizonyultaknak, mint a matematikai feladványok. A nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola kilencedikes diákjai úgy nyilatkoztak portálunknak, a magyar teszt nem okozott nagy nehézséget nekik, jókedvűen latolgatták és vették számba a válaszadási lehetőségeket, konstatálva, hogy sok helyes válasz, jól megírt teszt született az osztályban.

A magyar nyelv és irodalom szakos tanárok tartottak a teszttől, hiszen a korábbi évek gyakorlata azt mutatta, a tesztek összeállítói inkább arra kíváncsiak, mit nem tudnak a diákok. A 2022-ben megírt 2021-es tesztben azonban pozitívan csalódtak. A feladványok között szerepelt egy kiinduló szöveg a felvidéki íróktól, Polgár Anikótól és Csehy Zoltántól.

A kilencedikesek és kvartás diákok tesztelésének eredményeit esetlegesen bekérhetik azok a középiskolák, amelyekre a diák jelentkezett. A szintfelmérők eredményei képet mutatnak az egyes diákok logikai, szövegértési és tesztmegoldói készségeiről.

Tesztelés9
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.