2022. március 28., 18:23

Valami bűzlik az oktatásügyben. A kilencedikesek is megkapják a feketelevest?

A botrányosra sikeredett 2022-es írásbeli érettségi vizsga után, a Szabványosított Oktatásügyi Mérések Nemzeti Intézet (NÚCEM) a Tesztelés9 felmérésre készülő kilencedikesek alá is befűt. Az igazgatóknak kiküldött levélből szinte teljes bizonyossággal kiolvasható, hogy a diákok a 2021-es teszteket kapják majd meg április elején. Úgy tűnik, az intézetben ismét nem hajlandóak figyelembe venni a pandémia miatt megnyomorított tanéveket. Végül is az igazgatónő feje is csak egyszer hullhat le.

tesztelés9
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Tesztelés9 2019-ben, illusztrációs felvétel

Április hatodikán és hetedikén Szlovákiában ismét sor kerül a kilencedikesek és a nyolcéves gimnáziumok negyedikes tanulóinak Tesztelés9 elnevezésű felmérésére. Azt a felmérést ugyanúgy a NÚCEM koordinálja és szervezi, mint az írásbeli érettségi Monitor tesztjeit. A felvidéki magyar iskolások magyar nyelvből, szlovák nyelvből és matematikából tesznek vizsgát.

Olyan vizsgát, amelynek az eredményeit esetlegesen, de nem szükségszerűen bekérhetik azok a középiskolák, ahová a diákok már közel egy hónapja beadták a jelentkezési lapjaikat.

Újabb pofon: tanítónapi ajándék 

A NÚCEM dolgozói az oktatásügyi minisztériummal karöltve közel két héttel ezelőtt „verték ki a biztosítékot” az érettségizőknél, a tanároknál és a szülőknél is, mikor az ígért, a pandémia miatti lemaradást figyelembe vevő könnyített tesztek helyett a maturánsok egy az egyben a 2020-as teszteket kapták meg. Az angol nyelv tesztje például felért volna egy magas szintű nyelvvizsga kérdéseivel. Olyan, ma már egyetemista diákok is a fejüket csóválták, akiknek 2020-ban ugyanezt a tesztet kellett volna megírniuk. Nem voltak benne biztosak, hogy teljes képzésük ellenére is sikert értek volna el, és sajnálták a fiatalabb diákokat, akiknek a pandémia miatt két évnyi szedett-vedett, tessék-lássék online oktatás jutott. A tesztek azonban nem reflektáltak az online oktatás időszakára, Branislav Gröhling, oktatásügyi miniszter ígéretei  füstként szálltak fel a levegőbe. A fiaskó következtében lehullott a NUCEM igazgatónőjének, Romana Kanovskának a feje.

A hírek szerint Kanovská maga döntött úgy, hogy elhagyja a posztját, az oktatásügyi miniszter mindössze megerősítette ezt a döntést.

Határ a csillagos ég

Romana Kanovskának március végén kellene távoznia a NÚCEM vezetői székéből, sikerült azonban még ráborítani az asztalt a Tesztelés9-re készülő diákokra és tanáraikra is. Március 28-án az igazgatók egy levelet kaptak a NÚCEM-től, miszerint nem kell csodálkozni azon, hogy a Tesztelés9 tesztcsomagjainak előlapjain a T9 2021-es szám szerepel majd. Ez azt jelentheti, hogy a 2022-ben Tesztelés9-et író diákoknak a 2021-es teszteket szánják. Mindenki kíváncsian várja, vajon a kilencedikesek esetében is érkezik-e a fekete leves. Sokan joggal teszik fel a kérdést, mit is csináltak az elmúlt egy-két évben a NUCEM és a minisztérium dolgozói, ha még egy előlapot vagy egy új, a távoktatási normákat, az esetleges lemaradásokat figyelembe vevő tesztet sem tudtak elkészíteni. 

Miért nem lehetett új feladatsort összeállítani, figyelembe véve, hogy tavaly öt hónapig távoktattunk? Miután visszaültünk az iskolapadba, azt szajkózták, hogy figyeljünk oda a gyerekek lelki világára: ne írassunk, ne feleltessünk, beszélgessünk sokat a gyerekkel. A minisztériumnak, az illetékes munkatársaknak viszont semmit nem kell figyelembe vennie? Ők figyelmen kívül hagyhatják a kilencedikes, az érettségiző diák lelki világát, jövőjét? Vagy akkora nagy baj lenne, ha a gyerekeknek lenne sikerélményük, miután megírják a tesztet vagy az érettségit? Az igazi tanár nem azért írat összefoglalót a diákkal, hogy bebizonyítsa, mit nem tud, hanem az a célja, hogy a diák büszke legyen magára a tudásáért”

– jegyzi meg Oláh Hajnalka, a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója, aki nem nagyon tud reménykedni abban, hogy a kilencedikesek releváns teszteket kapnak majd. Osztja más tanárok véleményét is, miszerint a Tesztelés9 feladatai sokszor méltánytalanul csavarosak, nem azt akarják felmérni, mit tud a diák, hanem bebizonyítani, mit nem. Ezzel a tanárok és diákok is motiválatlanná válnak. Tartanak attól is az iskolák, milyen szintre sikerült feltornázni a kilencedikeseket a pandémia után.

A Tesztelés9-nél a Monitor teszttel ellentétben nincs megadva, hogy a sikerhez hány százalékot kell elérnie a diáknak. Úgy tűnik a NUCEM intézetnél sem igazán törik össze magukat, hogy aktualizálják a teszteket. Végül is, ugyanazt az igazgatót nem lehet kétszer meneszteni rögtön egymás után.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.