2020. július 19., 17:00

Ovisok a Dunaszerdahelyi járásban

A 2020/2021-es iskolai tanévre történt óvodai beíratások a Dunaszerdahelyi járásban jobbára a koronavírus-járvány ellenére is zökkenőmentesen zajlottak. A szülők inkább a személyes látogatást részesítették előnyben (természetesen a gyermekek jelenléte nélkül), annak ellenére, hogy az intézményvezetők az elektronikus vagy a telefonos beíratást preferálták volna.

 

A Dunaszerdahelyen található kilenc óvoda összkapacitása 830 férőhely. Az eddigi adatok szerint, amelyeket a közoktatási, szociális, sport- és kulturális főosztály munkatársaitól tudtunk meg, még mindig akadnak szabad férőhelyek egy-egy óvodában.

Az orvosi igazolásokat július 15-ig gyűjtik az igazgatóktól. A város több lehetőséget biztosított a szülőknek a beíratásokkal kapcsolatban: volt egy online felület, ahol kitölthették a jelentkezési lapokat, a szülők a város honlapjáról letölthették a formanyomtatványt, és kitöltve postázhatták, de választhatták a személyes beíratás lehetőségét is.

Borbély Diana, a Benedek Elek Óvoda igazgatónője lapunknak elmondta, hogy 14 kisgyermek ballagott el az óvodából, akik helyére újabb 14 gyereket tudnak fogadni. Az intézményben – mint az eddigi években is – teljes lesz a létszám. A Szent János Egyházi Alapiskola és Óvoda esetében is hasonló a helyzet. Parák Ágnes igazgató tájékoztatása szerint az óvodában 21 a teljes létszám, ennél több gyermeket nem tudnak felvenni. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a szülők részéről a beíratással kapcsolatban, és a járvány ellenére sem tapasztaltak rendellenességet vagy nehézséget. Ami azonban hátrányt jelentett, a szülők sokkal nagyobb szabadsággal rendelkeztek a gyermek jelentkezését illetően, sokan ugyanis az utolsó pillanatig kivártak.

Noszák János, a csilizpatasi óvoda igazgatója elmondta, hogy 9 kisgyermekre van kapacitásuk, s mivel kis közösségről van szó, ezért a szülőknek nem jelentett gondot személyesen felkeresni az intézményt a beíratások folyamán.

Lényegesen nagyobb óvoda működik Diósförgepatonyban, ahol Fekete Anikó igazgató szerint 55 gyermekkel tudják kezdeni a szeptembert, de 2-3 szabad hely még mindig akad az intézményben.

Az igazgató elégedett a létszámmal, ugyanis az új iskolaévben már három csoporttal tudnak dolgozni (eddig két csoportjuk volt). A beíratások elektronikus úton és személyesen történtek, az intézmény két napon keresztül fogadta a szülőket, természetesen szigorú szabályok betartása mellett.

A hegyétei óvodában Varga Róbert elmondta, hogy 7 nagycsoportos óvodás ballagott el tőlük júniusban, szeptemberben pedig 8 kiscsoportos kezdi meg az évet. Az összlétszámot tekintve 33 óvodás gyerkőc lesz az intézmény két osztályában. A szülők inkább személyesen töltötték ki a beíratási ívet, amelyet vagy a községi hivatalban adtak le, vagy pedig az intézmény igazgatójának.

dunatokes_ovi_6.jpg

Veres Gábor, Somorja város alpolgármestere szerint az igazgatókkal arra fektették a hangsúlyt, hogy minden három-éves somorjai kisgyermek helyet kapjon a város óvodáiban.

Voltak olyan gyermekek, akik még nem töltötték be a harmadik életévüket, de a szülők beíratták volna őket is, illetve olyanok, akik a környező falvakból származnak. A falvakból érkező gyermekeket azonban csak akkor tudják felvenni a városi óvodákba, ha már a somorjai gyerekeket elhelyezték.

Örömhír, hogy Somorján új magyar nevelési nyelvű óvoda, a Kiskakas Református Óvoda megnyitására került sor. Fenntartója természetesen a református egyház.

Az alpolgármester szerint ez csak részben érinti a városban már működő nyolc óvoda magyar csoportjait, és nagy változásra nem kell számítani. A szlovák és magyar csoportok vegyesítését igyekeztek mellőzni az intézmények igazgatói, természetesen nem minden esetben sikerült kizárólag magyar vagy szlovák csoportot kialakítani. Összesen 56 magyar gyermek érkezik majd elszórtan a somorjai óvodákba. A teljes szervezettségű Duna utcai Óvodában a kis- és a nagycsoportok külön működnek.

Kevésbé örömteli, hogy Somorján a szlovák nevelési nyelvű óvodákba íratott gyermekek száma meghaladja a 100-at, ami közel a duplája a magyar óvodásoknak. Veres Gábor szerint maradtak szabad helyek az óvodákban, tehát akiket az első körben valamilyen oknál fogva nem tudtak beíratni a szüleik, megvan az esélyük, hogy újra próbálkozhassanak (ilyen például a két és fél éves gyerekek beíratásának a lehetősége is). Az elektronikus jelentkezések száma sokkal több volt, mint bámelyik más településen, ugyanis a város vezetősége arra is figyelt, hogy a szülők feltüntessék, hány helyre adták be kérvényüket a gyerme-kük elhelyezése céljából.

Méhes Klaudia, a pozsonyeperjesi óvoda munkatársa arról tájékoztatott, hogy szeptembertől 18 elballagott óvodás koptatja majd az iskolapadot, és a helyükre 17 kiscsoportos ovis érkezik. Az óvoda összlétszáma a jövő iskolaévben meghaladja a 47-et, és két, vegyes osztályba járnak majd a gyerekek.

A vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda igazgatója, Bognár László elmondása szerint, náluk a beíratás félig elektronikusan, félig személyesen történt: a beíratáshoz szükséges nyomtatványokat a szülők az intézmény weboldaláról tölthették le, majd kitöltve, személyesen adhatták le azokat az előre meghirdetett napokon az óvodában. A most véget ért tanévben 61 gyermekük volt. Közülük tizenöten ballagtak el, közülük ketten szlovák alapiskolában kezdik a tanévet, 13-an pedig az intézmény óvodásai maradnak. Az ő helyükre 18-an érkeznek, így 3 pici fővel gyarapodik az óvoda, és szeptemberben 63 gyermeket várnak 3 csoportba az óvónők. Az óvodában fokozatosan folytatódnak a munkálatok, mivel sikeres pályázatok útján, a fenntartó, a szülői munkaközösség, a helyi magánvállalkozók segítségével és önerőből megszépült az óvodaudvar, korszerűsítették a fűtést, modernizálták a konyhát, interaktív táblát vásároltak, és egy különleges mozgásfejlesztő termet, úgynevezett MOZGAT-LAK-ot alakítottak ki.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/29. számában.       

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.