2021. február 11., 17:17

Kaotikusnak ígérkezik a pedagógusok oltása (is)

Megérkezett Szlovákiába az AstraZeneca vakcinák első szállítmánya, amivel a pedagógusok oltása is elkezdődhet. A vakcinát az 55 év alatti pedagógusok kapják meg, de ami enyhén szólva is furcsa, hogy az iskolákban dolgozó többi alkalmazott, szakácsok, takarítónők, nem. Egész csütörtök reggelig úgy tudtuk, a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Gimnáziumban hoznak létre egy oltóközpontot, ahol már a hétvégén pedagógusok nagyobb hányadának beadták volna az első adag vakcinát. A helyzet azonban, ahogy már szinte megszokhattuk, változott.

koronavírus vakcina
Fotó: TASR

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke örömmel fogadta, hogy a pedagógusok jóval előbbre kerültek az oltási stratégiában, hiszen ennek köszönhetően több ezer magyar iskolában oktató tanító érezheti magát nagyobb biztonságban, amikor hosszú kihagyás után visszatér a katedrára.

Amit viszont nem értünk, hogy miért maradtak ki az oltandók közül az iskolakonyhák alkalmazottai, akik szinte minden gyermekkel kapcsolatba kerülnek, vagy ugyanígy a takarítónők, a karbantartók. A pedagógusok érdekvédelmi szervezeteinek, mint amilyen az SZMPSZ is, munkatársait szintén „kifelejtették”.”

„Holott mi kapcsolatban vagyunk az iskolákkal, a tanítókkal, és ha beindulnak a rendezvények, ott leszünk az események sűrűjében. A logopédusok, gyógypedagógusok, pedagógiai tanácsadók munkatársai szintén közvetlen kapcsolatba kerülnek sok gyermekkel, nekik is járna az oltás. Az iskolai és óvodai asszisztensek szerencsére megkapják a vakcinát. Megértjük, hogy egyelőre kevés az oltóanyag, de nagyobb körültekintéssel kellett volna kiválasztani azok körét, akiket beoltanak” – mondta el portálunknak.

A nagyjából 6500 magyar pedagógus jó része ráadásul az 55 pluszos kategóriába tartozik, vagyis nekik még várniuk kell a Pfizer-vakcinára.

Az SZMPSZ elnöke szerint még elég nagy a fejetlenség, több iskolavezetővel is beszélt a napokban, akik nem sok információval tudtak szolgálni neki.

A nagymegyeri magyar iskola tanítóinak 76 százaléka be akarja oltatni magát

Soóky Marián, az 540 gyermeket oktató nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola igazgatója elmondta, szerdán a fenntartótól érkezett a felkérés, hogy mérjék fel, van-e hajlandóság az iskola pedagógusainak körében arra, hogy beoltassák magukat. A kollégák 76 százaléka szeretné megkapni az oltást.

Néhány tanítónk már átesett a fertőzésen, akadnak olyanok is, akik allergiás vagy autoimmun betegségben szenvednek, ezért ők nem jelentkeztek az oltásra. Iskolánk ugyan zárva van, de a kritikus infrastruktúrában dolgozók gyermekei számára működtetjük a napközi otthont, ahová 5 gyermek jár”

– tájékoztat.

Az iskolanyitásról szólva legreálisabbnak a március 8-ai időpontot tartja, mivel Nagymegyeren rossz a járványhelyzet. Az utóbbi néhány hétben rengeteg új fertőzöttet regisztráltak a városban, ezért az iskola zárva maradt.

Alig várjuk, hogy lecsengjen a járvány és végre nyithassunk, mert az iskolában való oktatásnak nincs párja. De nem szeretnénk kitenni sem a kollégákat, sem pedig a diákokat a fertőzésveszélynek”.

„Eddig, vagyis december 18-ig megúsztuk fertőzés nélkül, szeretnénk, ha ez így is maradna. Amit sajnálunk, hogy a felső tagozatot már októberben be kellett zárnunk” – tette hozzá.

Mégsem lesz oltóközpont a Vidékfejlesztésiben

Szabó László, a Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Sportgimnázium igazgatója megkeresésünkre elmondta, az már a múlté, hogy iskolájukban a hétvégén oltani fogják a pedagógusokat.

Ma reggel, amikor a tornaterem oltóboxokkal való felszerelésére készültünk, derült ki, hogy mégsem lesz iskolánkban oltóközpont. Felhívtam az iskolaügyi szakosztályt és ott megtudtam, hogy a minisztérium máshogy döntött, marad az oltás Nagyszombatban”

– fejtette ki.

Értesülései szerint a minisztérium úgy tervezi, hogy a pedagógusokat a lakhelyükhöz közeli oltóközpontban fogják beoltani. Az 55 évesnél idősebb pedagógusoknak valószínűleg Nagyszombatba kell majd utazniuk, mert csak ott tudják tárolni a Pfizer-vakcinákat.

Az iskolavezető szerint ők a szomszédos egészségügyi iskolával közösen már előkészítettek mindent az oltáshoz, fertőtlenítőszereket, germicid lámpákat szereztek be. Tíz oltóboxban folyt volna a vakcináció.

A két összekötött tornaterem ideális helyszín lehetett volna, hiszen tesztelésre is használták már és bevált.

„A pedagógust nem akkor kell beoltani, amikor már a gyermekek között van, hanem akkor, mikor még online oktatás folyik, és van idő a védettség kialakulására” – tette hozzá zárásként.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.