2021. január 21., 10:56

Többeket őrizetbe vettek, és egy rendőr megsérült a varsói kormányellenes tüntetésen

Egy rendőr megsérült a viszonylag alacsony részvételű, de annál hangosabb szerda esti varsói kormányellenes tüntetésen, a rendőrség tizenegy embert őrizetbe vett.

lengyelorszagi-megemlekezes-80.jpg
Fotó: Hirado.hu
A kép illusztráció

A tiltakozók között voltak a Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom vezetői is.

A mozgalom tavaly ősszel tömeges tüntetéseket szervezett az abortusztörvényre vonatkozó alkotmánybírósági határozat után.

A feministák, antifasiszták, LMBTQ-aktivisták, valamint a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó korlátozások által sújtott vállalkozók részvételével zajló tüntetésen mindenekelőtt az ellen tiltakoztak, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság párt módosítaná a pénzbírságokról szóló, jelenleg parlamenti munkálatok alatt álló törvényt.

A rendőrség által többek között a rendzavarásért kiszabott helyszíni bírságot az érintett személy - a jelenlegi szabályozástól eltérően - nem utasíthatná el, az csak egy általa kezdeményezett bírósági eljárás keretében lenne megváltoztatható.

Jelenleg a rendőrség által kezdeményezett bírósági eljárás során kell bizonyítani a bírság jogosultságát, ha a megbüntetendő személy elutasítja azt.

A tiltakozók csoportjai a parlamenti épületegyüttes közelében, valamint több belvárosi útkereszteződésen gyűltek össze, doboltak, európai uniós, valamint a melegjogi mozgalmat jelképező zászlókat lengettek.

Az egyik forgalmas fővárosi csomóponton - a Dmowski köröndön - össze is csaptak az útjukat eltorlaszoló rendőrséggel.

Különféle tárgyakkal dobálták a rendfenntartókat, könnygázt is használtak. A rendőrség szintén könnygázt vetett be.

A tiltakozók és a rendőrök közül néhányan a helyszínre kiérkezett mentők segítségére szorultak. Egy rendőrt fejsérüléssel kórházba szállítottak.

A varsói rendőr-főkapitányság csütörtök reggeli közlése szerint a rendfenntartók elleni erőszak miatt őrizetbe vett tizenegy ember közül kilencet elengedtek.

Egy, korábban körözött embert, valamint egy erősen ittas személyt továbbra is őrizetben tartanak a hatósági beszámoló szerint.

A tüntetés helyszínén 213 embert igazoltattak, többségük esetében hatósági eljárást kezdeményeznek a járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalom, illetve egészségügyi szabályok megszegése miatt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.