2022. november 4., 08:15

Robert C. Castel - Kérdezzük már meg, hogy akarja a nyugat megnyerni ezt a háborút? - VIDEÓINTERJÚ

Az Izraelben élő biztonságpolitikai szakemberrel készített videósorozatunk újabb epizódját nyújtjuk át most nagy szeretettel nézőinknek. Robert C. Castellel, a neokohn.hu főmunkatársával ezúttal a stratégiai bombázásról, az iráni drónok szerepéről, a küzdelem asszimetriájáról és arról beszélgettünk, miért nem elég taktikai szinten megnyerni egy háborút.

Kevéske hadelmélettel kezdünk, aztán rengeteg gyakorlattal folytatjuk. Történelmi példák, Németország, a Blitz, Dél-Afrika, Guernica és a Szovjetunió mind-mind felbukkan a beszélgetésben. Kitérünk a stratégia és a taktika különbségére, arra, hogy miért nem Herszonnál vagy Harkivban dől el a háború, miért Kijevben kell győznie az oroszoknak és vice versa...

Miben hasonlít az orosz stratégiai bombázás az európai szankciókra?

Működött-e valaha ez a stratégia?

Hisznek egyáltalán az oroszok abban, hogy a harctéren is megtörhetik az ukrán hadsereget?

Mi változott azóta, hogy a németek bombázták Coventryt, az USA Tokiót vagy Drezdát? Mi működhet most, ami akkor nem működött?

A háború eleje óta mondom, van itt egy asszimetria, amit senki nem vesz észre. Oroszország képes stratégiailag nyomást gyakorolni Ukrajnára, fordítva ez nem működik. Műveleti szinten, persze, az ukránok brilliáns módon tudnak nyomást gyakorolni Oroszországra. De stratégiai szinten? Nem! (...) Hogy akarja a nyugat megnyerni ezt a háborút? Azt értem, hogy csatákat, hogyan akarnak nyerni! Nah de háborút?!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.