2022. július 24., 19:43

Robert C. Castel: Anekdoták alapján nem lehet egy háborút elemezni - VIDEÓ

Egyedi, pragmatikus stílusának és utánozhatatlan hasonlatainak köszönhetően Robert C. Castel nagy népszerűségre tett szert az orosz-ukrán háború hírei után érdeklődő nagyközönség körében. Az Izraelben élő biztonságpolitikai szakértővel készült legújabb beszélgetésünkben nem csak a konfliktus elmúlt néhány hetét tekintjük át, de szélesebb perspektívába helyezzük a háborút és annak következményeit, valamint az is kiderül, miért nem lehet TikTok-videók alapján elemezni a harcokat.

A legjobb mondatok:

A nagy PR-körítéssel beharangozott HIMARS-rakétákról nekem egy régi mese, az Annipanni és Boribon jut eszembe. Idősebb olvasók talán még emlékeznek rá. Annipanni lemegy a közértbe, vesz három almát, négy kiflit meg öt banánt. Én is így tanítom a lányaimat számolni, de használhatnám akár az Ukrajnának küldött HIMARS- vagy a CAESAR-rendszereket is.
(...) senki nem mer kezdeményezni, egyéni döntést hozni, nehogy a vége az legyen, hogy egy székhez kötözve valamelyik titkosszolgálati pincében kell számot adnia a tetteiről.
Mindig arról beszélünk, Oroszország beveti Európa ellen a gázfegyverét, holott elsősorban nem az öreg kontinenst, hanem Ukrajnát sújtja majd igazán a gázválság, ha jön a tél. Hogyan lehet majd kibírni egy harkovi vagy kijevi lakótelepen, ha nem lesz mivel fűteni a lakásokat?! Ha leáll az orosz gáz, Európának hellyel-közzel lesznek alternatívái, de a hátán ott egy óriási púp, Ukrajna. Egyetlen tél elég ahhoz, hogy az ukrán társadalom teljesen összeomoljon. Lehet, hogy 22 helyett csak 18 fok lesz a nyugat-európai lakásokban, de az ukrán lakótelepeken megfagyhatnak az emberek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.