2023. április 1., 11:38

Oroszország már az iskolákban oktatná a drónhasználatot

Az aktuális, háborús helyzetre reagálva a kereskedelmi drónpiac szereplői azt javasolják, hogy az orosz iskolákban legyen az oktatás része a drónkezelés – írja a Vedomosztyi napilap.

drón
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

E sorok írója abba a generációba tartozik, amely – igaz, már lényegesen leegyszerűsített formában, de nyomaiban azért – még megélte az iskolai honvédelmi nevelést. A bizonyítványban ugyan ilyen tantárgy már nem volt, de voltak CO-gyakorlatok, amelyek általában abból álltak, hogy az iskola kisétált a Holt-Vághoz, és ott gumigránáttal dobtunk, a tornatanár pedig megmutatta,

hogyan kell a gázálarcot felhúzni, melyből az iskolánk tornaterme alatti légópincében voltak felhalmozva a készletek, az ormányos változatból, melyet azért terveztek úgy, hogy a nehéz filter ne terhelje a tanulóifjúság fejét, hanem azt bele lehessen tenni a "szimatszatyorba". 

Bár pacifista vagyok, gyermekként szerettem, szerettük a "CO-gyakorlatokat", mert akkor elmaradt a tanítás. Arról fogalmunk sem volt, hogy a honvédelmi nevelés alapjait Csehszlovákia Kommunista Pártja 13. kongresszusa fektette le, majd az 1968-as, "baráti megszállást" követően az osztályunkban is (csak képként) felakasztott Gustáv Husák gondolta újra 1971-ben, ekkor választották meg a CSKP főtitkárává. 1973-ban, a honvédelmi nevelésről szóló törvény módosításával pedig a közoktatás minden szintjén kötelező tették azt.

Természetesen, akit a szocialista haza védelme mélyebben érdekelt, vagy egyszerűen csak modellezni, vagy tájfutni szeretett volna, esetleg a katonaság előtt ingyen jogosítványt szerezni teherautóra, az a Honvédelmi Szövetségnél (Zväzarm) is próbálkozhatott, melyet 1951-ben alapítottak, és a szabadidős elfoglaltság mellett értelemszerűen az ideológiai indoktrináció eszköze is volt.

A rendszerváltással aztán a honvédelmi nevelést is kiseprűzték az oktatási rendszerből. Arról, hogy az ilyesfajta oktatást teljességgel mellőzni kell-e, lehet vitatkozni. Bizonyára sokan emlékeznek azokra a híradófelvételekre, amelyek azt mutatták, a 2022. február 24-éje utáni, kétségbeesett, kaotikus kapkodásban hogyan osztottak Kijevben éles fegyvert civileknek, akik jószerivel azt sem tudták, hogyan kell tartani azt. Most, hogy látjuk, a béke nem jár alanyi jogon, talán ezen is érdemes lesz elgondolkozni az oktatási tárca szeptember 30. utáni vezetőjének.

Oroszországban viszont már kész a válasz. Az orosz kereskedelmi drónpiac résztvevői azt javasolták, hogy a pilóta nélküli repülőgépekkel kapcsolatos elméleti tantárgyakat és gyakorlati képzést vegyék fel az iskolai tananyagba.

Az Aeronext levélben fordult az orosz közlekedési minisztériumhoz, a "pilóta nélküli repülőgépek fejlesztése érdekében a jogszabályok javításáról és az adminisztratív akadályok felszámolásáról" szóló törvényjavaslathoz szóltak hozzá. A kiszivárgott levél hitelességét Gleb Babincsev, a szervezet vezérigazgatója erősítette meg a Vedomosztyinak. A drónoktatásnak az általános általános oktatási programba való bevonása elősegíti Oroszország személyzeti szuverenitását a légiközlekedési ágazatban – áll a levélben.

Babincsev szerint a drónismereteket a technológia tantárgy részeként oktatnák. Szerinte a tantárgyat olyan modulokkal kellene kiegészíteni, amelyek lehetővé teszik, hogy az iskolások alapvető ismereteket szerezzenek a repülés területén, így oktatnák a szoftverhasználatot is.

A Vedomosztyi megjegyzi, hogy az egyetemek már jelenleg is aktívan képeznek szakembereket a drónokkal kapcsolatos területeken. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium a lapnak elmondta, hogy a pilóta nélküli légi rendszerek gyártásával, karbantartásával és üzemeltetésével kapcsolatos szakokon összesen mintegy 30 ezer fő tanul.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.