2022. augusztus 22., 19:53

New Yorkban is drónokat gyűjtenek az ukrán katonáknak

„Ukrajna nem állt készen erre a háborúra. Soha nem gondoltuk volna, hogy szomszédunk, akiről kiderült, hogy ellenségünk, teljes körű invázióhoz folyamodik” – mondta Dmitro Kazmircsuk önkéntes.

Ukrán katonák Kijev elővárosában
Fotó: TASR
Ukrán katonák Kijev elővárosában

Odeszában, a Fekete-tenger melletti, kiterjedt szabadtéri piacon a vásárlók ki-be járnak a rozsdásodó konténerekbe, amelyeket ideiglenesen katonai felszerelést árusító boltokká alakítottak át, és sorra pásztázzák az egyenruhákat, csizmákat és taktikai felszereléseket.

"Ukrajna nem állt készen erre a háborúra. Soha nem gondoltuk volna, hogy szomszédunk, akiről kiderült, hogy az ellenségünk, teljes körű invázióhoz folyamodik – mondja Kazmircsuk, miközben szemüveget, kesztyűt és terepszínű pólót válogat a hat, Donyeckben általuk szponzorált katonának. – Sokaknak hiányos a felszerelése.“

Dmitro Kazmircsuk egykori taxisofőr és más önkéntesek magukra vállalják a frontvonalbeli csapatok felszerelését, akik még mindig nem rendelkeznek alapvető felszereléssel sem.

Mikhajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója az NBC News-nak elmondta, hogy Ukrajna hadseregének folyamatos utánpótlásra van szüksége a szövetségesektől élelmiszerekből, elsősegélynyújtó készletekből, járművekből, védőfelszerelésekből, kézi lőfegyverekből és lőszerekből.

Zelenszkij májusban azt mondta, hogy Ukrajna fegyveres erőinek létszáma 700 000 főre nőtt. Ugyanebben a hónapban elindított egy nemzeti közösségi finanszírozási akciót, a United24-et, hogy készpénzt, orvosi felszereléseket és védelmi felszereléseket hozzon be, amelyet a Deloitte Ukraine auditált.

Egy online portálon keresztül arra kérik az adományozókat, hogy szponzoráljanak bizonyos tárgyakat, amelyek megvásárlása után a frontra kerülnek: 4000 dollárba kerül egy fémdetektor, melyet a taposóaknák felszámolásához használnak; 80 000 dollár egy páncélozott mentőautó.

A projekt egy „drónsereg” megszervezésére is törekszik, hogy segítse Ukrajna hadseregét az 1200 mérföld hosszú frontvonal megfigyelésében. A kampány részét képezi egy New York melletti gyűjtőhely, ahol az adományozók leadhatják saját hobbi drónjaikat, hogy Ukrajnába küldjék őket.

Mivel a sürgősségi egészségügyi ellátásra is egyre nagyobb szükség van, a közelmúltban bejelentették, hogy 35 mesterséges lélegeztetőberendezést vásárolnak, amelyeket a mentősök és az orvosok használhatnak, akik 24 órás műszakban dolgoznak a frontvonalak közelében megsérült csapatok és civilek ellátásán.

Dr. Eduardo Kika egy odesai kórházban mentőautójában egy orvosi próbabábu intubálását gyakorolta, és azt mondta, hogy az eszközök segítettek megmenteni a bányarobbanások során megsérült betegek életét, valamint azokat, akik tüdőelégtelenségben vagy traumás agysérülésben szenvedtek, és nem kaptak levegőt.

„Sajnos nincs elég eszközünk. Kevés a lélegeztetőgép” – mondta a sürgősségi orvos és az aneszteziológu. Elmondta, hogy érszorítók, kötszerek és vérzéscsillapító szivacsok sincsenek. Ami a frontvonalat illeti, katonáinknak fájdalomcsillapítókra van szükségük.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.