2023. december 8., 18:30

Fogyóban az ukrán harci kedv, rákapcsoltak a kényszersorozásokra

Már a nyugati sajtó legukránbarátabb szegmense is nyíltan ír arról, amit a média józanságát el nem vesztett részében már korábban leírtak: egyre kevesebben hajlandók fegyvert fogni Ukrajnáért, ezért keleti szomszédunk egyre nagyobb bajban van.

Ukrán határőr
Ukrán határőrök
Fotó: Ukrainska Pravda

653. napja tudósítunk az Oroszország és Ukrajna közötti háborúról. A lassan két éve húzódó konfliktus emberi veszteségeiről a felek hivatalos adatokat nem sietnek közölni, így a sajtó és a civil szféra különböző módszertanokon nyugvó becslésekre, illetve kiszivárgott értesülésekre próbál hagyatkozni. Csak abban van egyetértés a harcoló felek között, hogy a másik veszteségei a nagyobbak.

Humán erőforrás tekintetében, méreténél fogva Oroszország van jobban eleresztve, de a történelem folyamán számos példát láthattunk arra, amikor a pusztán mennyiségi többség kevés volt a győzelemhez.

Portálunkon Robert C. Castel már korábban, januárban is hangoztatta: a Nyugat mindent megadhat Ukrajnának, csak ukrán katonát nem.

Ahogy húzódik a háború, ahogy a helyi templomok falain egyre bővülnek az arcképes veszteséglisták, úgy csökken a még hadra fogható lakosság harci kedve is. Ottlik Géza óta tudjuk, hogy "Mindenkinek drágább a rongy élete, mint a haza becsülete", főleg, ha lőnek is. Az internet orosz és ukrán szegmensében egyaránt láthatunk videókat a kényszersorozásokról, főként a Telegram alkalmazásban. A Meta úgy tesz, mintha nem lenne háború, az ilyen videókat (is) a közösségi irányelvek megsértésére hivatkozva letiltja. Úgy látszik, az élet meghaladta a közösségi irányelveiket… Az ukrán hadkiegészítő parancsnokságok sorozóbiztosai az utcákon, állomásokon, edzőtermekben is toboroznak.

Legutóbb a Washington Post közölt terjedelmes riportot a kényszersorozásokról, a hadköteles férfiak illegális határátlépési kísérleteiről.

A lap riporterei az ukrán-román határt keresték fel. A zöldhatár hágói extra szögesdrót-megerősítést kaptak, és ahol volt kapacitás, megerősítették a határőrség járőrszolgálatát is.

A vezetők továbbra is több fegyverért és lőszerért könyörögnek az Egyesült Államoknak és Európának – még akkor is, ha a szövetségesek körében csökkenő támogatás jelei arra utalnak, hogy Ukrajnának esetleg többet kell tennie a felfegyverzés érdekében. De Ukrajnának még a golyóknál is nagyobb szüksége van harcosokra, így új utakat keres a lakosság mozgósítására, és határozottabb intézkedéseket tesz a mozgósítást elkerülők ellen"

– írja a lap.

Az oroszok 2022. február 24-ei invázióját követően a 18-60 év közötti férfi lakosságnak megtiltották az ország területének elhagyását. A katonai szolgálat alól értelemszerűen mentesülnek a fogyatékosok. Egyelőre nem viszik el az egyetemistákat, és a három- vagy több gyermekes családapákat, valamint azokat sem, akinek valamely egyenes ági családtagja már katonai szolgálatot teljesít. Ezek a "kényelmi könnyítések" is jelzik, hogy egyelőre még nem totális háború zajlik.

Voltak, akik az Ukrajnában mindent átható korrupciót kihasználva a sorozóbizottsági elöljárókat próbálták korrumpálni, ezen ügyek (egy részének) kibukása után rájuk lesújtott Volodimir Zelenszkij haragja, bár a látványos tisztogatást követően sem mondhatnók, hogy ilyen esetek most már aztán soha nem fognak előfordulni Ukrajnában.

Akikre egyik kivétel sem vonatkozik, és korrumpálni sem tudtak senkit, azokat bizony elviszik, így ők minden lehetséges megoldást kipróbálnak ennek elkerülésére. Sokan a helyi terepet jól ismerő "hegyi vezetőknek" fizetnek, hogy csempésszék át őket a Kárpátok bércein. Természetesen nem minden próbálkozás végződik sikerrel, a Washington Post tud olyan esetekről, amikor a szökevények súlyos fagyási sérüléseket szenvedtek, vagy vízbe fúltak.

Andrij Demcsenko, az Állami Határőrség szóvivője elmondta, voltak, akik papnak vagy nőnek öltöztek, járművek különböző rekeszeibe préselték be magukat, vagy éppen álházasságot kötöttek fogyatékos rokonukkal, és gondozójaként próbálták elhagyni az országot.

Miután a nyugati szövetségesek által várva várt őszi ellentámadás hamvába holt, Ukrajnának hosszú háborúra kell berendezkednie, miközben Vlagyimir Putyin a múlt héten arra adott parancsot, hogy a hadsereg létszámát újabb 170 ezerrel bővítsék.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter szerint Ukrajnában 1 millió ember áll katonai szolgálatban, közülük 800 ezren  a fegyveres erőknél. Ugyanakkor a helybeli, sorköteles fiatalokkal készített interjúk arról árulkodnak, hogy a korrupt és inkompetens kormányért egyre kevesebb fiatal fogna fegyvert.

A Washington Post többeket is megszólaltatott. Egyikük, a 20 éves Makszim arra számít, egyetemi tanulmányai befejeztével kell majd bevonulnia, de a már puskaport szagolt barátai beszámolóit hallva nem szívesen menne, mert elégtelen a kiképzés, és a hadseregen belül is nagy a korrupció, például pénzért lehet szabadságra menni.

Andrij Zagorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter úgy fogalmazott, a jelenlegi rendszernek vannak kiskapui, és sokan élnek is ezekkel.

Az Eurostat adataira hivatkozva a BBC azt közölte, mintegy 650 ezer hadköteles férfi hagyta el eddig Ukrajnát.

Egy név nélkül nyilatkozó férfi elmondta, három közvetítőn keresztül vásárolt olyan dokumentumokat, melyek szerint a hadseregben szolgál, miközben Kijevben él és dolgozik. Mások a fogyatékosságot igazoló "fehér cédulákat" gyártják vagy vásárolják. Aki Moldova felé hagyná el az országot, ott egy határőr megvesztegetésének díja 300 dollár. Az ukrán átlagfizetés a work.ua ukrán állásportál szerint 18 500 hrivnya, 467 euró, a 300 dollár tehát ehhez viszonyítva nem alacsony összeg.

A háború kezdete óta a határőrség 16 500 sorköteles férfit akadályozott meg az ország elhagyásában. Ha ezt az Eurostat által vélelmezett, 650 ezres tömeggel állítjuk szembe, akkor nem dolgoztak túl hatékonyan.

A Telegramon 1200 dollárért vásárolhatnak útmutatót azok, akik saját szakállukra kelnének át a zöldhatáron. Ezek kidolgozói akár éjjellátó eszközökkel is figyelik a határőrök mozgását, hogy minél relevánsabb információkat közvetítsenek a vásárlóiknak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.