2023. június 7., 16:44

Rendkívül környezetszennyező az orosz-ukrán háború

Oroszország Ukrajna elleni háborúja a harcok első 12 hónapjában annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával járt, mint amennyivel egy Belgium nagyságú ország szennyezte a légkört ugyanezen időszakban - számították ki egy tanulmányban.

Háború
Fotó: TASR/AP

A harci cselekmények közvetlenül és közvetve 120 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásával jártak az első 12 hónapban - áll Lennard de Klerk holland kutató és nemzetközi csapatának tanulmányában, amelyet szerdán mutatnak be Bonnban az ENSZ egy klímatanácskozásán. A 120 millió tonnába beleszámították az első 12 havi rombolás várható újjáépítési kibocsátását is.

A háború mindenekelőtt emberi tragédia, de hatalmas a környezeti kár is - mutatott rá Lennard de Klerk a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A Klerk vezette kutatócsapat számításai szerint a közvetlen harci cselekmények, köztük főleg az orosz csapatok általi üzemanyag-felhasználás, a teljes károsanyag-emisszió 19 százalékáért felelősek. Ezt megközelítő - 15 százalékot kitevő - üvegházhatású gázkibocsátással jártak a harci cselekményeket gyakran kísérő tüzek a frontvonal mentén.

A kutatók szerint azonban az emisszió legnagyobb, 50 millió tonnás hányada a háború utáni újjáépítésből, a gyárak, erőművek és lakóépületek pótlásából származik majd. Az építőipari szektor hagyományosan a nagy kibocsátású ágazatok közé tartozik. A becslésnél figyelembe vették a felrobbantott Északi Áramlat gázvezetékből származó emissziót, és azt a többletkibocsátást is, amelyet az okoz, hogy az Európa és Ázsia között közlekedő repülőgépek nagy kerülőket kénytelenek tenni az Oroszország elleni nemzetközi szankciók miatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.