2023. október 25., 09:02

Egy hét alatt legalább 13 alkalommal ért támadás amerikai bázisokat Irakban és Szíriában

Legalább 13 alkalommal intéztek támadást az amerikai erők ellen Irakban és Szíriában az utóbbi egy hét során - jelentette be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) helyi idő szerint kedden, hozzátéve, hogy a támadásokat drónokkal vagy rakétákkal követték el.

Amerikai katonai bázis Szíriában
Amerikai katonai bázis Szíriában
Fotó: npasyria.com

Pat Ryder, a tárca szóvivője elmondta, október 17-e és 24-e között Irakban legalább 10, Szíriában pedig három alkalommal követtek el támadást az ezen országokban állomásozó amerikai és a velük szövetséges nemzetközi koalíció ellen.

Kiemelte: az adatok nyomán látható, hogy jelentősen megnövekedtek az amerikai csapatok ellen "Iránhoz közel álló erők által elkövetett" incidensek a régióban.

Bár nem nevezett meg egyetlen csoportot sem támadóként, aláhúzta, hogy a támadásokat "a teheráni rezsim és az iráni Forradalmi Gárda segített előkészíteni".

Néhány támadástért a Telegram közösségi oldalon egy Iraki Iszlám Ellenállás nevű, Irak Teheránnal szövetséges milíciáihoz köthető csoport vállalta a felelősséget.

Irán-barát fegyveres csoportok többször fenyegetőztek a térségben lévő amerikai támaszpontok megtámadásával, miután Washington egyértelművé tette, hogy támogatja Izraelt a Hamász iszlamista szervezet ellen folytatott harcában.

Az Egyesült Államok mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában és 2500-at Irakban. A kontingensek feladata az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc, és rendszeresen hajtanak végre műveleteket a dzsihadista szervezetek ellen.

Washington vasárnap bejelentette, hogy növeli katonai jelenlétét a térségben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában felszólalva leszögezte: az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.