2021. október 12., 16:54

Babiš azt állítja, Zeman közölte vele, hogy megbízza a kormányalakítási tárgyalásokkal

Miloš Zeman cseh államfő vasárnap azt mondta Andrej Babišnak, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítási tárgyalásokkal - közölte Andrej Babiš miniszterelnök kedden Prágában újságírókkal.

Babiš
Fotó: TASR/AP

Babiš, akinek jelenleg kormányzó mozgalma az ANO vereséget szenvedett a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon, ugyanakkor azt is elmondta: számol azzal, hogy az ANO-nak ellenzékbe kell vonulnia.

Vasárnap, amikor találkoztam az elnökkel, arról beszélt, hogy a megfelelő időben megszólít. Ezt ismételten elmondta, azzal, hogy rajtam múlik, elfogadom-e vagy sem"

- nyilatkozta Andrej Babiš.

Másfelől leszögezte: ki kell várni, hogy valóban megkapja-e a kormányalakítási tárgyalásokra szóló megbízatást. "A mandátumok alapján mi (ANO) nyertük a választásokat, s ha az elnök úr engem bíz meg, közlöm álláspontomat" - tette hozzá Babiš. Megjegyezte, hogy ő és mozgalma konstruktívan kíván eljárni, és nem céljuk a demokratikus folyamatok fékezése. A képviselőházi választásokat a hárompárti jobboldali Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte, amelynek 71 mandátuma lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban.

Az ANO mandátumainak száma 72, ami alapvetően annak a következménye, hogy a külföldön leadott szavazatokért járó egy mandátumot az idén az Ústí régió kapta, ahol az ANO győzött, így a mozgalom mandátumainak száma 72-re nőtt. A leadott szavazatok alapján azonban a Spolu győzött nem egészen egy százalékkal, mintegy 36 ezer vokssal. A Spolu már a választások előtt megállapodott a másik jobboldali, kétpárti Kalózok-Polgármesterek (PirStan) koalícióval az együttműködésről, s a választások után erről azonnal emlékeztetőt is aláírtak. A harmadik helyen végzett kétpárti koalíció 37 mandátumot szerzett, így a két jobboldali koalíciónak együttesen 108 mandátuma, tehát világos többsége van a képviselőházban.

Babiš újságíróknak kérdésre válaszolva beismerte: mint a legerősebb képviselőházi párt elnöke megszólította a Spolu vezető erejét képező Polgári Demokratikus Pártot (37 mandátuma van) az esetleges kormányzati együttműködésre, ajánlata azonban elutasításra talált.

Miután a Spolu és a PirStan bejelentette igényét a képviselőház elnöki tisztségére, Babiš szerint az ANO igénye e poszt iránt is okafogyottá vált. A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Miloš Zeman államfő vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. A 77 éves államfőnek konkrétan 30 nappal a választások után, amennyiben addig senki nem óvja meg az eredményt, kell konkrétan megbízatást adnia valakinek a kormányalakításra. Egyelőre nem világos, mennyi ideig lesz az államfő a kórházban. Jirí Ovčáček elnöki szóvivő szerint erről az orvosok döntenek megfelelő időben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.