2021. október 11., 13:09

Cseh sajtó: kormányfő helyett államfőként folytathatja Andrej Babiš?

Az eddig kormányzó ANO mozgalom veresége a képviselőházi választásokon azt eredményezheti, hogy elnöke, Andrej Babiš kormányfő megpályázza a cseh államfői tisztséget - állította hétfőn több cseh napilap a hétvégi választásokat kommentálva.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/Ap

Andrej Babiš a választások előtt úgy nyilatkozott, hogy az ANO veresége esetén távozik a nagypolitikából, és nem lesz parlamenti képviselő. Vasárnapi videóüzenetében viszont már azt állította, hogy vállalja a parlamenti képviselőséget. A liberális Mladá Fronta Dnes című napilap szerint ahhoz, hogy Babiš sikeres lehessen az elnökválasztáson, először ellenzéki szerepben kell bizonyítania.

A Babiš tulajdonában lévő lap szerint a választások után jobbközép kormány körvonalazódik, amely a kormányfőnek megnyithatná az utat az elnökválasztás felé.

A siker feltétele, hogy Babiš előbb következetesen teljesítse ellenzéki feladatait. "A csehek közismerten hajlanak arra, hogy minél jobban kiegyenlítsék az erőviszonyokat. Amennyiben egy 'Antibabiš' lesz hatalmon, az Babišnak sokkal inkább megnyitja az utat a Hradzsin felé" - mutatott rá az újság. Miloš Zeman államfő második, egyben utolsó mandátuma 2023 márciusában jár le. Az elnökválasztást várhatóan 2023 januárjában tartják.

A független baloldali Právo szerint a hétvégi képviselőházi választások politikai földrengést okoztak Csehországban, amelyek ugyan apróságokban rejlenek, de végeredményük a hatalomváltás. Az önálló Csehország megalakulása óta első ízben nem lesz jelen a parlamentben a baloldal. A lap szerint a szociáldemokraták és a kommunisták arra fizettek rá, hogy az elmúlt négy évben eljátszották az ANO szatellitpártjainak szerepét.

Csak önmagukat hibáztathatják, figyelmeztetést kaptak éppen eleget"

- jegyezte meg a Právo. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy Csehországnak ezekben a nehéz időkben cselekvőképes kormányra van szüksége. Hogy mennyit kell majd várni az ilyen kormányra, az a köztársasági elnöktől függ. Miloš Zeman egészségi állapota azonban nagy kérdőjel - írta az újság.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.