cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 5., 10:33

Az USA segítséget nyújt a földrengés sújtotta Japánnak

Az Egyesült Államok katonai logisztikai támogatást és segélyeket készít elő a 92 halálos áldozatot követelő földrengés sújtotta Japánban - jelentette be pénteken Rahm Emanuel, az Egyesült Államok tokiói nagykövete az X közösségi platformon.

földrengés - Japán
Fotó: TASR/AP

Hozzátette: a támogatás részeként élelmet, takarókat, ivóvizet és orvosi felszereléseket is előkészítenek a katasztrófa sújtotta térségnek, ahonnan mintegy 33 ezer embert ki kellett telepíteni.

A nagykövetség közleménye szerint az Egyesült Államok 100 ezer dollár értékű segélyt nyújt.

A japán kormány csak az Egyesült Államokkal tárgyal a sürgősségi segítségnyújtásról, más országok felajánlásait egyelőre elutasította. Hajasi Josimasza kormányszóvivő ezt azzal indokolta, hogy a földrengés helyszínén kialakult helyzet miatt egyelőre nem tudják biztosítani a segítség fogadásához szükséges feltételeket.

Kisida Fumio japán kormányfő korábban elmondta, hogy számos ország fejezte ki együttérzését és ajánlotta fel segítségét, köztük Kína is.

A Japánban állomásozó amerikai csapatok közleményükben támogatásukról biztosították japán szövetségesüket. Mint fogalmaztak, a katonai logisztikai támogatással kapcsolatos műveletek részleteit egyelőre nem tudják megosztani, de amint a további tájékoztatás lehetővé válik, megteszik.

Újév napján a japán Noto-félszigetét megrázó 7,6 erősségű földrengés és az azt követő szökőár házak százait döntötte romba, és számos települést elvágott a világtól. A földrengésben eltűntek közül több mint 200 embert továbbra is keresnek.

A Tokiói Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a Noto-félsziget nyugati partjait elborító cunami hullámai néhol akár a megszokott tengerszint feletti 4,2 méteres magasságot is elérhették.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.