Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2024. január 1., 14:43

Emberek rekedtek a romok a japán földrengésben

Hat embert élve temettek maguk alá a romok hétfőn, a Japán-tenger partvidékét megrázó, 7,6 erejű földrengésben és az azt követő utórengésekben Japán középső részén, a Noto-félszigeti Vadzsima városban - közölte a központi kormány.

földrengés - Japán
Fotó: TASR/AP

A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal érkezett szökőár Vadzsima kikötőjébe. A földmozgás fészke Isikava prefektúrában, tíz kilométer mélyen volt.

A helyi hatóságok szerint Notón ötvennél több 3,2-esnél erősebb földmozgást lehetett észlelni négy óra leforgása alatt. Vadzsimában tűz is keletkezett, más településeken is összedőltek épületek a földrengés hatására.

A földrengést az északi Hokkaidótól a délnyugati Kjúsúig lehetett érezni. Több, a Japán-tenger partján fekvő prefektúrára adtak ki szökőárriadót, amelyek magas fokozatúról később enyhébbre változtattak.

2011 óta, amikor 9 erősségű földrengés és szökőrár pusztított Japán északkeleti részén 20 ezer ember halálát okozva és elárasztva a fukusimai atomerőművet, ez volt a legsúlyosabb cunamiriadó.

Több sérültről is érkeztek jelentések. Két nőt kórházba szállítottak, miután elestek, illetve lehulló tárgyak találták el őket a Fukui prefektúrában fekvő Avarában - közölték a helyi hatóságok. A Niigata prefektúrabeli Itoigavában egy nyolcvanas éveiben járó nő evakuálás közben elesett, és megsérült.

Isikavában hozzávetőlegesen 32 500 háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás.

A katasztrófaelhárítás szerint öt prefektúrában összesen több mint 51 ezer embert szólítottak fel otthonuk elhagyására. A meteorológiai hivatal szerint cunamit tapasztaltak Tojama és Niigata prefektúrákban is.

A dél-koreai meteorológiai hivatal közölte, hogy egyméteres hullámok érték el Dél-Korea keleti partvidékét a japáni földrengés következtében. Kangvon tartomány hatóságai figyelmeztették a lakókat, hogy vonuljanak át magasabban fekvő területekre - közölte a belbiztonsági minisztérium.

Az orosz Távolkelet több városában, így Vlagyivosztokban is cunamiriadót rendeltek el, de egyelőre nem kezdték meg az evakuálást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.